Àmbit de la notícia
Social

Una guia per reflexionar sobre la campanya de la fruita

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Fruita amb justícia social és una organització que lluita per la defensa dels drets humans dels treballadors de la fruita a Lleida
    Fruita amb justícia social és una organització que lluita per la defensa dels drets humans dels treballadors de la fruita a Lleida

Fruita amb justícia social i l’SCI presenten una maleta pedagògica per reflexionar sobre les campanyes agràries i les seves problemàtiques

El Servei Civil Internacional (SCI) i l’entitat Fruita amb justícia social han presentat una maleta pedagògica anomenada “Fruita amb justícia social”. És una guia pedagògica i es presenta com una eina didàctica destinada a apropar l’alumnat d’educació secundària a les realitats de les campanyes agràries, amb exemples específis de Ponent. 

Tot i que aquesta guia va dirigida principalment a aquesta etapa educativa, és adaptable a altres contextos i nivells educatius com Cicles Formatius, casals, esplais, caus, entitats i organitzacions.

Fruita de proximitat, però no a qualsevol preu

La campanya agrària de la fruita a Ponent suposa que a la província de Lleida la població creixi en 25.000 persones. Majoritàriament, arriben migrants que busquen feina en els camps o els magatzems de fruita i molts d’ells no tenen un habitatge fixe on residir. 

Altres problemàtiques que han d’afrontar aquests temporers són el racisme, la xenofòbia, precarietat laboral i vulneracions de drets. A nivell administratiu també s’han detectat molts obstacles afegits, per exemple la dificultat d’aconseguir empadronar-se quan troben un habitatge o l’accés a la sanitat pública.

Les condicions de feina tampoc són gens fàcils. Jornades llargues en un context de molta calor, amb feines molt feixugues físicament i una retribució molt minsa, molts cops fregant o esdevenint explotació laboral.

Visibilitzar la situació i despertar l’esperit crític de l’alumnat

Aquesta guia pretén fer reflexionar a l’alumnat sobre aquesta realitat, molts cops invisibilitzada. Donar valor a la feina de les temporeres i despertar l’esperit crític entre les persones joves per tal de promoure accions de transformació social que impliquin canvis i dignifiquin les condicions de vida d’aquestes persones.

Dins de la maleta pedagògica es poden trobar activitats dissenyades per facilitar la comprensió de la realitat dels temporers i temporeres. Però no només es vol quedar a la superfície, i també es tracten temàtiques com la sobirania alimentària o el model de producció i consum global que porta a les dinàmiques migratòries Nord-Sud. 

Mirada interseccional

D’aquesta manera, proposa activitats de documentació, investigació, debat, reflexió i creació artística. Explora temes com la manera en què es presenta als mitjans, els comportaments de consum, la justícia social, els models agrícoles, la capacitat d'autosuficiència alimentària i els problemes ambientals. 

Aquest enfocament multidisciplinari facilita la connexió amb diferents matèries, millorant el procés educatiu i proporcionant una visió completa de la situació. Es busca aportar una perspectiva interseccional d’aquesta realitat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari