Tres estudiants de l'ESAB emprenen un projecte per millorar la realitat agrícola de Sumbawa

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Tres estudiants de l'ESAB emprenen un projecte per millorar la realitat agrícola de Sumbawa

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

En una illa agrícola d'Indonèsia, marcada pels desastres naturals i els elevats índexs de treball infantil i fracàs escolar, tres joves de la UPC emprenen un projecte per col·laborar en la millora del sistema agrícola.

En Ruben, en Daniel i l'Àlex són tres joves de 26, 23 i 22 anys estudiants d'Enginyera Agrícola de la ESAB de la UPC que a principis d'any van iniciar un projecte de millora agrícola a Sumbawa, una illa del sud-est d'Indonèsia. Després de les primeres setmanes al país, els tres joves comparteixen primeres impressions i objectius amb Xarxanet.

El gust per viatjar i conèixer noves realitats i cultures és un punt comú de tots tres. A més, parteixen de ser conscients de la sort que, diuen, han tingut al llarg de la seva vida i de la "responsabilitat per poder compartir i col·laborar amb els qui no n'han tingut tanta". Tot i que segons diuen tot el que viuen ara ja a Indonèsia és molt diferent al que han après a casa seva, col·laborar en l'àmbit agrícola, del què en tenen experiència i coneixements, els dóna "seguretat per intentar-ho i aconseguir-ho".

El projecte de millora agrícola es focalitza la illa de Sumbawa, una zona d'Indonèsia amb els problemes propis del país, però accentuats donada l'exclusió de la resta del territori i la manca total d'infraestructures. Hi ha un elevat nivell de treball infantil i malgrat l'alta alfabetització, el fracàs escolar se situa per damunt del 50%, que se suma a la falta de formació de l'escàs professorat. A més, és una zona que pateix forts i constants desastres naturals (erupcions de volcans o tsunamis), amb les conseqüències socials i econòmiques que comporta. El següent vídeo reportatge explica sintèticament la realitat de la zona.

És en aquesta zona on actua l'organització Desarrollo Compatible, formada per professionals de medicina, advocats i negocis. A través del Projecte Harapan treballen per millorar la sanitat, l'educació i les infraestructures de Sumbawa. Carlos Ferrándiz és un dels fundadors de l'entitat i viu des de fa 5 anys a la illa indonèsia. És amb ell amb qui els tres estudiants han pogut establir una col·laboració per impulsar el seu projecte. L'ONG els facilita allotjament i col·laboració per a que ells puguin impulsar el seu projecte agrari. A més, hi ha hagut també la cooperació del Centre de Cooperació de la UPC, que ha facilitat el finançament cobrint despeses de viatges, assegurances i formació.

L'objectiu dels tres estudiants és fer una avaluació de la situació agrícola dels diferents poblats de la zona i dels mitjans de supervivència amb la última finalitat, si és possible, d'acabar creant una cooperativa que permeti un relació comercial justa amb la resta del món de la producció que surt de la zona, cosa que no es dóna a dia d'avui, ja que la relació se sustena en una explotació per part de les companyies multinacionals i estats desenvolupats.

En Ruben, en Daniel i l’Àlex van arribar a Indonèsia el passat 28 de juny i a hores d'ara ja han pogut arribar a Sumbawa. Al seu blog expliquen de manera detallada i propera tota l'actualitat del que viuen a l'altra banda del món i com avança el seu projecte.

Afegeix un comentari nou