Nova fórmula de finançament per a entitats: els llegats solidaris

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Nova fórmula de finançament per a entitats: els llegats solidaris

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Actualment estem vivint una època què les entitats han de diversificar les seves fonts de recursos per poder seguir endavant amb la seva activitat. Davant d’aquesta situació, les ONG volen potenciar la figura del llegat solidari.

En aquests moments en què les aportacions públiques a les ONG han minvat de forma considerable, les entitats es veuen obligades a cercar noves vies de finançament per poder seguir desenvolupant la seva tasca. Una via que es vol explorar i potenciar és la procedent de les herències, mitjançant els llegats solidaris.

La legislació catalana en matèria de successions fixa la llegítima en el 25% del patrimoni, essent la resta de lliure disposició. És a dir, el 25% ha d’anar a parar als hereus forçosos perquè, en cas contrari, podrien impugnar el testament. La resta, però, pot destinar-se lliurament a una entitat o causa.

El Col·legi de Notaris de Catalunya estima que actualment un 3,5% de les herències conté llegats solidaris. A casa nostra, el 56% dels destinataris són entitats socials i el 44% restant són ordres religioses. Si parlem de números, el 30% dels llegats solidaris de l’Estat procedeixen de Catalunya.

El 2011 els llegats solidaris van ascendir a 18 milions d’euros i en els primers 6 mesos d’aquest any la quantitat ja puja a 8,5 milions d’euros.

Així doncs, són moltes les entitats que volen promoure aquesta figura, entre elles: Amnistia Internacional, Unicef, l’Agència de Nacions Unides per a la infantesa i fins a 20 entitats més.

Totes aquestes entitats han endegat una iniciativa dirigida als seus socis i ciutadania en general per donar a conèixer els llegats solidaris. Algunes d’elles ja han començat a recollir fruïts d’aquestes campanyes i les ONG amb un perfil de donant més jove es plantegen les herències com un projecte a mitjà termini.

Afegeix un comentari nou