Que l’hivern no us agafi desprevinguts/des!

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Que l’hivern no us agafi desprevinguts/des!

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Protecció Civil ha iniciat de nou la campanya de sensibilització davant dels riscos d’hivern: nevades i glaçades, allaus, onades de fred, ventades i prevenció d’intoxicacions i d’asfíxies per ús incorrecte de calderes i escalfadors.

Aquesta campanya aporta els consells bàsics a tenir en compte davant dels riscos d’hivern, que poden ser de gran utilitat en les activitats d’educació en el lleure. Us oferim un compendi dels consells bàsics, que podeu ampliar al web http://interior.gencat.cat/ amb la utilització i consulta de materials divulgatius.

A l'habitatge: tingueu preparat un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals. Reviseu els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció. Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats. A zones aïllades o no urbanes mantingueu un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagueu els regs automàtics. En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals. En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública. Garantiu que disposeu dels medicaments necessaris en el cas de tractaments perllongats o malalties cròniques. No traieu les escombraries al carrer quan no funcioni el servei de recollida. No telefoneu: cal deixar les línies lliures per als equipaments de socors

A l'exterior: abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants. Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons. Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme. No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.

Al vehicle: disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge. Comproveu l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa... Consulteu les previsions meteorològiques, i si us heu de desplaçar, consulteu l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir. Planifiqueu el desplaçament i poseu atenció a l'estat del vehicle, tant al seu manteniment com a l'equipament adequat. Si el temporal us agafa dins del cotxe: Intenteu buscar refugi. Si no en trobeu, quedeu-vos dins del cotxe. Deixeu la calefacció encesa i la finestra una mica oberta. No us adormiu amb el motor en marxa. Mantingueu net el tub d'escapament per evitar que el fum entri dins del vehicle.

Consells de conducció amb neu i gel: conduïu, amb velocitat moderada. Si la ruta és perillosa, torneu enrere o busqueu refugi. Si hi ha neu a la calçada, pareu el vehicle en un lloc on no interrompeu la circulació i poseu les cadenes a les rodes motrius. Sempre que us sigui possible circuleu per neu verge. Enceneu els llums d'encreuament i els de boira. Si comença a nevar, conduïu amb molta suavitat i lentitud. Si les rodes patinen, desaccelereu evitant frenar. Si cal, freneu suaument i amb trepitjades lleus i successives del pedal. Aneu amb compte en els indrets ombrívols, els ponts i els viaductes ja que pot haver-hi gel. Si hi ha gel, no trepitgeu el fre.

Podeu trobar més informació i fer ús de documents divulgatius aquí.

Informeu-vos abans de desplaçar-vos, presteu molta atenció a les prediccions meteorològiques i a les prediccions d’allaus, així com a l’estat de les carreteres.

Si practiqueu esports de muntanya: el vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats. Informeu-vos de l'estat de la neu consultant els butlletins de perill d'allaus i de predicció meteorològica. Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo. Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència. Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats.

En cas d’accident per allau no perdeu la calma: truqueu al 112 i intenteu rescatar els vostres companys, els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida. Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.

Podeu trobar més informació i fer ús de documents divulgatius aquí.

Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. Si us heu de desplaçar, consulteu l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir. Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

A casa: tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola. Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments. Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin. No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin. Vigileu amb els aparells de calefacció, les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. En cas d'urgència, si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra.

A l'exterior: eviteu els canvis sobtats de temperatura. En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s. Vestiu-vos amb roba adequadament. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons. Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Si heu d'agafar el vehicle: feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit. Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col·locar. Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens. Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics. Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern. A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire. Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe.

Podeu trobar més informació i fer ús de documents divulgatius aquí.

Com detectar una mala combustió en un aparell domèstic?

  • Si detecteu un canvi en el color de les flames: les flames han de ser de color blau i mantenir-se estables; si les flames són de color groc o taronja, indiquen una mala combustió de l’aparell.
  • Si detecteu que a l’aparell, al voltant de la flama, hi apareixen taques de color groc o marró.
  • Si els indicadors lluminosos dels aparells s’apaguen sovint.
  • Si noteu que augmenta la condensació a la part de dins de les finestres.

Consells d’ús i manteniment dels aparells domèstics: reviseu l’estat dels aparells de calefacció i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada. Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament. No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament. A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts. Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances.Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries. Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió.

Quins són els símptomes d'intoxicació per monòxid de carboni? Els primers símptomes d’intoxicació per monòxid de carboni s’assemblen als de moltes malalties comunes. Els símptomes són: mal de cap o mareig, nàusees, pèrdua de consciència, cansament, dolor al pit o a l'estómac, comportament erràtic, problemes visuals i manca d'alè.

Què cal fer en cas d’intoxicació? Obriu totes les portes i finestres per ventilar l'habitació. No deixeu mai la persona intoxicada exposada a la font de monòxid de carboni. Apagueu l'aparell i tanqueu la clau de subministrament de gas. Truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112.

Podeu trobar més informació i fer ús de documents divulgatius aquí.

A casa: tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

A l'exterior: vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure. No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions. Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir: consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera. Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions.

Si feu una activitat de lleure: aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure. En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent. Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar. A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos i afavorir l’acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d’allaus.

Podeu trobar més informació i fer ús de documents divulgatius aquí.

Consells preventius: no llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe. No llanceu coets, petards, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc en zones de perill. No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires. No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients. Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya. Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

Si l'incendi arriba a casa vostra: truqueu al 112 i seguiu en tot cas les indicacions de les autoritats. Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat. Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat. Ompliu d'aigua la banyera i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes. Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.

Si l'incendi us sorprèn al bosc o a camp obert: si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos-en en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada. Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous ni en coves. A prop del mar o de rius, acosteu-vos a l'aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins. Si sou al cotxe, atureu-vos en un lloc protegit, tanqueu les portes i les finestres i atureu la ventilació del cotxe. Enceneu els fars perquè us puguin trobar enmig del fum.

Podeu trobar més informació i fer ús de documents divulgatius aquí.

  • Protecció Civil per a Infants

Protecció Civil també ha obert una nova pàgina web infantil en a qual una simpàtica mascota, el Risquet, explica els consells de prevenció als més menuts. En el web hi ha un recull d’activitats i contes sobre diferents riscos i com evitar-los.

Afegeix un comentari nou