Cori Calero: "És important que se sàpiga la feina que fan les entitats ambientals"

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
La periodista Cori Calero tracta habitualment temes ambientals a TV3 Font: Cori Calero
La periodista Cori Calero tracta habitualment temes ambientals a TV3 Font: Cori Calero
Cori Calero durant un reporatge amb cigonyes Font: CCMA
Cori Calero durant un reporatge amb cigonyes Font: CCMA
Reportatge sobre l'anellament de polls de flamenc al Delta de l'Ebre Font: CCMA
Reportatge sobre l'anellament de polls de flamenc al Delta de l'Ebre Font: CCMA
Captura del vídeo apadrinant la Setmana de la Natura, esdeveniment que busca donar visibilitat a les entitats i col·lectius que treballen pel medi ambient.  Font: Cori Calero
Captura del vídeo apadrinant la Setmana de la Natura, esdeveniment que busca donar visibilitat a les entitats i col·lectius que treballen pel medi ambient. Font: Cori Calero

Cori Calero: "És important que se sàpiga la feina que fan les entitats ambientals"

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Com a bona coneixedora del món ambiental, parlem amb la periodista de TV3 sobre comunicació i, en particular, de la comunicació de les entitats ambientals.

A la Cori Calero l'hem vist a la televisió amb eriçons i amb l'àliga daurada, amb la tortuga babaua i amb tortugues de terra. Amb la seva feina com a periodista ens mostra la gran varietat de fauna salvatge que viu a Catalunya i, també, ens explica les amenaces a la que està sotmès el medi o les iniciatives sostenibles que es desenvolupen.

Igual que altres periodistes especialitzats, hi ha arribat de manera vocacional, atès que, tal com diu, els problemes de medi ambient són temes transversals que afecten a tothom, a persones de totes les edats i de totes les condicions socials.

A Catalunya hi ha més de 200 entitats ambientals actives. Creus que són prou visibles?

Crec que no són visibles. I això tant és culpa dels mitjans com de les entitats. Podríem parlar de mancances compartides. És veritat que hi ha molt pocs programes a mitjans o premsa dedicats a la informació, divulgació o entreteniment que parlin de medi ambient, però cal dir que com a periodista costa molt assabentar-se de què fan les entitats ambientals.

Què creus que passa?

Avui hi ha webs i xarxes socials, i comunicar a través de xarxes és assequible, però altra cosa és comunicar amb criteri periodístic. De vegades arriben notes de premsa amb poc contingut, i en canvi, temes que són molt interessants, una mica per modèstia i una mica per desconeixement de comunicació, les entitats creuen que no ho són i no els expliquen.

Em passa molt sovint que m'envien la nota de premsa després d'haver realitzat un acte, i no anunciant-lo, i d'aquesta manera jo no hi puc anar a gravar. O quan no expliquen les iniciatives que han pres en relació a un tema d'actualitat, que segurament seria d'interès...

També sóc conscient que és difícil fer un requeriment a les ONG ambientals que fan una feina plenament vocacional, que es realitza amb gran dosi d'altruisme i voluntariat, i per la qual mai vindrà cap ocell o tortuga a donar les gràcies.

Quines temàtiques ambientals apareixen més als mitjans de comunicació?

Per desgràcia els desastres naturals sempre interessen, si hi hagués un vessament de fuel seria notícia; el canvi climàtic és notícia però el tema és tan gran que cansa, sobretot si no es poden aportar imatges.

Tampoc és el mateix allò que és notícia d'interès per a un mitjà o periodista generalista, o allò que ho és per al mitjà, programa o periodista especialitzat. I també depèn molt del moment i de la resta de l'actualitat.

Quina relació hi ha actualment entre les ONG ambientals i TV3?

Crec que no han aconseguit tenir un canal... Les entitats necessitarien algú que redacti notes, faci notícies, enviï mails... Jo em trobo que he de perseguir molt les entitats perquè expliquin en què estan treballant...

Quan es fan visibles les entitats?

Es podria pensar que quan apareix un tema en l'actualitat les entitats es fan visibles, però no passa. És important estar atents a l'actualitat per poder ser consultats, i sobretot estar localitzables. Molt sovint no es troben els telèfons, es fa difícil contactar una persona que vulgui parlar o contesten els e mails amb molta delació.

Què aconsellaries a una entitat ambiental per aconseguir més presència als mitjans?

Sóc conscient que hi ha moltes entitats de voluntariat i que no neden a l'abundància econòmica, però dintre de les seves possibilitats aconsellaria que poguessin tenir una persona periodista. Algú amb coneixement per poder tenir rigor, ja que el medi ambient no deixa de ser un tema científic, i que sàpiga com funcionen els mitjans.

Jo aconsellaria que comuniquin tot el que fan, i deixin als periodistes especialitzats la tria. Un tema pot interessar de forma diferent a ràdio, televisió o premsa, depenent de si té imatge o possibilitats de gravar...

Cal enviar una nota amb una explicació senzilla i atractiva, i identificant de forma molt clara la vostra persona de contacte. Per això cal tenir algú a l'organització que estigui disponible per parlar, i que vulgui aparèixer a televisió o respondre a una entrevista de ràdio.

Mantenir la llista de contactes en els mitjans actualitzada és tan bo per les entitats com pels periodistes. De fet, és important cuidar la relació amb periodistes, per deixar de ser informació general.

Com hem de comunicar el medi ambient?

Cal explicar les coses com són. Com són temes científics s'han d'intentar buscar les paraules senzilles perquè tothom ho entengui i trobar la manera que sigui atractiu sense perdre el rigor.

Això són un bon nombre de consells...

Conec la quantitat de feina que fan les entitats ambientals i em sap molt greu que la majoria de població no en té ni idea. I és important que se sàpiga, en part per fer conscienciació, i també per fer les entitats més visibles i ajudar-les a tenir més suports i ajuts.

Afegeix un comentari nou