Agenda 2030 Feminista: Objectius de Desenvolupament Sostenible des d'una perspectiva de gènere

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El nou col·lectiu organitzarà el primer dilluns de cada mes una marxa nocturna per reclamar la igualtat entre dones i homes. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L'objectiu del programa és garantir els drets humans de les dones i els drets sexuals i reproductius. Font: Unsplash.
El Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible s'ha celebrat durant els darrers dies en format virtual. Font: El Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible.
El Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible s'ha celebrat durant els darrers dies en format virtual. Font: El Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible.
Una de les branques de l'entitat se centra en la incidència política i social, tant local com internacional. Font: Associació Drets Sexuals i Reproductius
Una de les branques de l'entitat se centra en la incidència política i social, tant local com internacional. Font: Associació Drets Sexuals i Reproductius

Agenda 2030 Feminista: Objectius de Desenvolupament Sostenible des d'una perspectiva de gènere

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El programa, impulsat per Creación Positiva i L'Associació Drets Sexuals i Reproductius, i en el que hi col·laboren altres entitats, treballa per garantir els drets humans de les dones i els drets sexuals i reproductius.

El Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible, organitzat per les Nacions Unides, és una trobada que se celebra fins al 17 de juliol, i que té la finalitat principal d'avaluar la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) a escala mundial. Enguany, el Fòrum es duu a terme principalment de forma virtual i fa un repàs dels cinc anys de l'Agenda 2030, així com dels Informes Nacionals Voluntaris de 47 països.

Tot i la complicada situació de crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint, entitats de tot el món han pogut participar, incloses associacions feministes catalanes, com ara Creación Positiva o L'Associació Drets Sexuals i Reproductius. Aquestes dues entitats formen part del Women's Major Grup, que fa un seguiment de l'Agenda 2030 des d'una perspectiva de gènere i feminista.

Precisament, aquestes dues organitzacions, que tenen molta experiència en els espais multilaterals, en especial en les Nacions Unides, lideren l'Agenda 2030 Feminista, un programa d'incidència política feminista i sensibilització que té la voluntat, entre altres coses, d'incorporar una perspectiva de gènere als ODS per tal que es garanteixen els drets humans de les dones i els drets sexuals i reproductius.

"El programa vincula l'Agenda 2030 global amb la local, però amb la voluntat, des de la nostra perspectiva feminista, de centralitzar els drets sexuals i reproductius en les polítiques públiques catalanes", explica Laura Viladevall, tècnica del programa.

Anàlisi crítica feminista

L'Agenda 2030 és un full de ruta que, segons Viladevall, suposa una sèrie d'avenços comparada amb els Objectius del Mil·lenni, una sèrie de línies de desenvolupament humà que va impulsar les Nacions Unides l'any 2000. "Un dels ODS està dedicat a l'emporedament, la qual cosa és fantàstic, però parla d'empoderar les dones, mentre que la nostra visió és que les dones s'han d'empoderar per elles mateixes", explica, com a exemple de la necessitat de fer una anàlisi crítica feminista d'aquests objectius.

Els ODS feministes han estat elaborats en diferents fases i la majoria d'elles amb la col·laboració de diferents entitats feministes. Abans que el programa es creés com a tal, les dues entitats, juntament amb Cooperacció, i amb el suport i el finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), van fer una anàlisi crítica feminista de la meitat dels disset ODS.

Més tard es van analitzar la resta d'ODS amb la col·laboració d'altres entitats amb àmbits de treball relacionats amb els objectius, i, per tant, amb millor coneixement de les problemàtiques del dia a dia. Alianza por la solidaridad ha col·laborat en dos ODS, l'1 i el 12, amb una mirada crítica al concepte de desenvolupament sostenible. D'altra banda, van col·laborar en un ODS cadascuna Enginyeries Sense Fronteres (ODS6), For Gender Seal (ODS 2) i Fundació Aroa (ODS 8).

 Font: Agenda 2030 Feminista

Per què cal una mirada feminista en tots els ODS?

Si a algú se li acut preguntar-se què és el que té a veure alguns ODS, com ara el 14 sobre la conservació dels oceans, mars i recursos marins, amb la perspectiva feminista, es trobarà amb una resposta ben clara: és clar que té a veure. "Des del nostre posicionament polític tots els ODS estan vinculats amb els drets sexuals i reproductius", assegura Viladevall.

Com a exemple, i seguint amb l'ODS 14, segons l'anàlisi crítica feminista feta per les entitats, el canvi climàtic i les diferents formes de desastres naturals afecten petites comunitats pesqueres d'arreu del món, tenint un impacte directe sobre les dones, que perden els seus mitjans de subsistència, i que sovint les obliguen a migrar, fet que les fa encara més vulnerables a les violències sexuals.

Aquest objectiu de desenvolupament sostenible té, alhora, molta relació amb altres objectius, segons Viladevall, com l'ODS 7, que té com a finalitat garantir l'accés a una energia assequible, segura i sostenible, i l'ODS 13, que parla sobre combatre el canvi climàtic. "Hi ha un fil conductor en tots.", manifesta la tècnica del programa.

"Veiem que, per tenir el ple exercici dels drets sexuals i reproductius, a aquests ODS els falta alguna cosa, motiu pel qual fem aquesta anàlisi", explica Viladevall i afegeix que no es poden assolir objectius, com el 8, sense reconèixer que existeix una divisió sexual i racial del treball; ni l'ODS 3, el de Salut, si no es reconeix el dret a l'avortament; o l'ODS 1, sobre la pobresa, que no es podrà erradicar si no s'eliminen abans les violències masclistes.

Futur incert

Les fitxes de cadascun dels ODS amb tota la informació i anàlisi feta amb perspectiva de gènere estan disponibles al web d'Agenda 2030 Feminista.

"És una proposta, és el nostre posicionament i és un material, que ja està fet, i que està obert a tothom, tant a la ciutadania, com a entitats, moviments o institucions", explica la tècnica del programa, qui assegura que moltes entitats els traslladen que és un material que els serveix molt per fer un treball intern o per tenir un major coneixement dels ODS.

No obstant això, i tot i estar el treball d'anàlisi fet, amb fitxes de cadascun dels ODS, el programa es troba en 'standby', per la manca de finançament actual i la situació de crisi sanitària, econòmica i social generada per la Covid-19, que de ben segur exigirà a l'Agenda 2030 un replantejament davant la nova situació.

Afegeix un comentari nou