Carla Andreu: “La majoria de les problemàtiques que tenim els joves venen del fet de no poder-nos emancipar”

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: És Bàsic
És Bàsic es va presentar al 2023 amb el llançament d'una campanya de difusió per sumar suport de diferents organitzacions sindicals, polítiques i socials. Font: És Bàsic

Carla Andreu: “La majoria de les problemàtiques que tenim els joves venen del fet de no poder-nos emancipar”

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

La portaveu de la plataforma És Bàsic reivindica la implementació de la renda bàsica universal com una eina clau per fer front a les vulneracions socials i econòmiques a Catalunya, especialment entre les joves.

La Renda Bàsica Universal (RBU) com una oportunitat de canvi en les condicions de vida de les persones, especialment entre els joves. Aquesta és la idea central per la qual diferents entitats juvenils sindicals, polítiques i locals van decidir unir les seves forces per crear la plataforma És Bàsic, una organització que, a través d’accions al carrer, actes, formacions i difusió de missatges a de les xarxes socials, explica i difon els beneficis de la RBU i defensa la seva implementació a Catalunya.

Durant el seu primer any de vida, la plataforma ha creat sinergies amb diferents actors socials, polítics i associatius, sumant cada cop més adhesions, com la Joventut Comunista de Catalunya i seccions sindicals juvenils com Avalot (UGT), Acció Jove (CCOO) i l’Eina (Intersindical). És Bàsic també s’ha reunit amb els diferents grups parlamentaris per tal de fer incidència política i aconseguir que la Renda Bàsica Universal sigui una realitat a Catalunya.

Per què és necessària una Renda Bàsica Universal a Catalunya?

A Catalunya la Renda Bàsica Universal es necessita per fer front a moltes de les problemàtiques que ens trobem, tant socials com econòmiques. La nostra intenció és portar-la des d'un vessant més juvenil. Creiem que els joves la necessitem per establir una millora en els nostres drets, per tenir la capacitat de poder-nos emancipar, millorar en salut mental i tenir més temps lliure per poder-nos associar i poder guanyar més drets, perquè creiem que guanyem drets també a base d'organitzar-nos.

Com creus que la Renda Bàsica Universal podria pal·liar les problemàtiques socials amb les quals es troba el jovent?

Suposaria una millora en la salut mental, perquè la major part de les problemàtiques que tenim els joves venen del fet de no poder-nos emancipar, no tenir temps lliure per poder-nos associar i no trobar una feina on tenir certa estabilitat o en la qual no t'estiguin explotant. Per tant, notem una derivada en la salut mental també per problemàtiques com aquestes, que al final tenen un factor econòmic, per això també reclamem la Renda Bàsica Universal.

Carla Andreu: “A Catalunya la Renda Bàsica Universal es necessita per fer front a moltes de les problemàtiques que ens trobem, tant socials com econòmiques”

Com i per què neix És Bàsic?

A dia d'avui no estem actius, perquè va sortir d'un projecte del Consell Nacional de Joventut de Catalunya, com una demanda de l'associacionisme juvenil. Vam veure que una de les vies a treballar era la Renda Bàsica Universal. A partir d'aquí es va decidir fer el projecte És Bàsic. Primer de tot comptava amb entitats del mateix consell, i després es va passar a obrir aquest espai a tot l'associacionisme i a tota la gent no associada que volguessin reclamar la RBU.

Vàrem fer diverses formacions en diversos espais i universitats i va sortir un vídeo que està encara a les nostres plataformes. Ens trobem que molta gent no sap què és la Renda Bàsica Universal i que el fet de donar-ho a conèixer podria incloure’ls dintre d'aquest discurs. Sí que veiem que arran d'haver fet tota aquesta campanya a dia d'avui ens seguim trobant gent que ens demana, per tant, creiem que sí que ha funcionat.

Quina relació creus que tindria la Renda Bàsica Universal amb el treball? Permetria millorar les condicions laborals?

Permetria assegurar que si, per exemple, no estàs bé a la teva feina, puguis tenir aquest suport econòmic per mentrestant seguir buscant un lloc de treball on puguis estar millor i que s'adapti a les condicions que necessites, en el qual no hagis d'estar explotat. La idea és que no t'hagis de quedar a una feina perquè necessites els diners, sinó que gràcies a una RBU podríem tenir l'estabilitat mentrestant per poder passar.

La Renda Bàsica Universal podria servir com un pas per trobar una altra feina, per decidir si vols seguir-te formant, tenir també aquesta estabilitat econòmica i que no hagi de passar per haver de treballar per poder-te pagar els estudis. Tenir una Renda Bàsica Universal ja et cobriria les teves necessitats bàsiques.

Quina creus que és la resposta política de les institucions davant d'una demanda com aquesta? Què els hi demaneu a les administracions?

Hi ha el pla pilot fins al dia d'avui, però malauradament va quedar aturat per una demanda del PCS i Junts. Els hi demanaríem que facin una clara aposta per la Renda Bàsica Universal. Que ho portin en els seus programes, que ho treballin i que ho reclamin, perquè la societat està empobrida i necessita cobrir les necessitats bàsiques.

Carla Andreu: “Demanem a les institucions que facin una clara aposta per la Renda Bàsica Universal”

Quins creus que haurien de ser els processos socials, polítics i culturals que es necessitarien per impulsar la Renda Bàsica Universal?

S'ha de fer campanyes prèvies, primer per donar-la a conèixer, perquè hi ha molta desconeixença sobre el tema, inclús entre la gent associada ens trobàvem que no sabien ni que era. Llavors el primer pas és fer que tothom sàpiga que és la Renda Bàsica Universal, perquè així tothom la reclamaria. Per tant, si es fan campanyes per donar-la a conèixer, estem segurs que això beneficiaria la lluita.

Creus que l'aplicació de la Renda Bàsica Universal hauria d'anar acompanyada d’altres canvis del sistema capitalista?

Sí, evidentment que la Renda Bàsica Universal no és l’única demanda que necessitem, sinó que cal canviar moltes coses de la societat, hem d'avançar molt a dia d'avui.

Afegeix un comentari nou