Yoana Mata: “La renda bàsica universal seria una gran ajuda per a les persones trans excloses laboralment”
Comparteix
Actualment, la taxa d’atur entre les persones trans és d’un 80%. Associacions com Trans*Baix Power o Inclusium treballen per facilitar l’accés d’aquest col·lectiu dins d’un mercat laboral digne i no discriminatori.
Després que el pla pilot del Govern a l’hora d’implantar la renda bàsica universal quedés truncat, moltes opinions van sorgir sobre els avantatges i inconvenients d’aquesta mesura.
“Nosaltres estem d’acord amb la proposta però amb la condició que s’ofereixin més facilitats pel que fa a les oportunitats laborals”, detalla la presidenta de l’Associació Trans*Baix Power, Rosa Maria Maristany. Una entitat que treballa per millorar les condicions de les persones trans i lluitar per una societat més equitativa.
La presidenta incideix en la quantitat de baixes laborals per depressió que han patit les dones trans tot i comptar amb el pla de formació i treball del SOC. De fet, el secretari d’aquesta entitat i cofundador del projecte Inclusium, Alex Darocas, destaca que “un 77% de les dones trans són discriminades a les entrevistes de feina”.
Volem que creguin en el talent de les persones. No perquè jo sigui trans, he d’oblidar tot allò que vaig estudiar.
Precarietat i espais poc segurs
En aquest sentit, la possible implantació de la renda bàsica universal ha estat ben rebuda entre les entitats del col·lectiu LGBTIQ+. Expliquen que aquesta mesura garantiria uns mínims vitals i facilitarien l’accés a un treball digne.
Inclusium ofereix orientació laboral a persones trans i ofereixen formacions a les empreses. Tal com detalla l’Alex Darocas, “moltes persones trans oculten la seva identitat o deixen la seva feina pel fet de ser trans”. L’objectiu de l’entitat és naturalitzar la realitat i trencar amb tota aquesta visió. La seva cofundadora, Yoana Mata, ressalta el gran avenç que suposaria per a les persones trans migrades disposar de la renda bàsica universal.
Jo treballava en una perruqueria per quatre-cents euros al mes fent una jornada laboral de cinquanta hores a la setmana.
La Yoana va arribar a Espanya des d’Hondures fa vuit anys i admet que la seva situació sempre ha estat molt limitada. “Hem vist molts casos d’abusos i explotació de dones trans. De fet, jo mateixa he estat dormint al carrer o en cases d’acollida tot i tenir treball i contracte legal”.
D’aquesta manera, ambdues entitats lamenten que el pla pilot de la renda bàsica universal hagi quedat estancat sense visió de futur i demanen més formacions i facilitats per garantir una vida laboral digna de les persones trans.
Afegeix un nou comentari