L'ONU reconeix l'accés a l'aigua com un dret fonamental

 Font:
Font:

L'ONU reconeix l'accés a l'aigua com un dret fonamental

Resum: 

Ecologistes en Acció considera que el reconeixement del proveïment d'aigua i el sanejament com un dret humà és un pas fonamental en el camí a una major justícia social i ambiental. És una molt bona notícia i el resultat d'un incansable treball de multitud d'organitzacions de la societat civil de tot el món perquè l'ONU reconegués, per fi i al segle XXI, que l'aigua és un dret bàsic per a la vida i la dignitat. Just en el moment que l'Estat denega l'accés a l'aigua als boiximans del Sur-oest d'Àfrica, segons denuncia Survival Internacional.

L'Assemblea General de les Nacions Unides del 28 de juliol ha aprovat una resolució que estableix que l'accés a fonts d'aigua potable i segura, com també el sanejament, són un dret humà essencial per al gaudi ple de la vida i de tots els drets humans. Es fa realitat, per tant, una reivindicació social sostinguda durant molts anys. Si bé aquest dret ha estat contemplat en diversos tractats no s'establia que fos vinculant. D'aquesta manera no s'exigia que haguessin d'aplicar-se totes les mesures possibles per a fer efectiu l'accés universal d'aigua potable.

Això només ha estat possible gràcies al treball de pressió política i de reivindicació, de nombroses organitzacions socials, sindicals, ecologistes i partits, que han lluitat perquè l'aigua es constitueixi com un dret. Gràcies també a la labor del govern de Bolívia, que ha estat qui ha fet la proposta de resolució a l'Assemblea General de les Nacions Unides, aconseguint aquest reconeixement d'un dret, sens dubte, fonamental.

En aquesta resolució, l'ONU crida als “Estats i Organitzacions internacionals a proveir recursos financers, construcció de capacitats i transferència tecnològica, a través d'assistència i cooperació internacional, en particular als països en desenvolupament, per a poder augmentar els esforços per a subministrar aigua potable, segura i sanejament per a tots”. Ecologistes en Acció espera, llavors, que aquests siguin els següents passos per a fer realitat el dret humà a l'aigua.

Just en un moment en el qual l'Estat ha denegat l'accés a l'aigua als boiximans de l'Àfrica sud-occidental.

Afegeix un comentari nou