Fes soroll pels Objectius del Mil·lenni

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Fes soroll pels Objectius del Mil·lenni

Resum: 

Entre els dies 20 i 22 de setembre es celebrarà a Nova York la Cimera de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que haurà de servir per avaluar els avenços i reptes pendents en aquesta matèria i fixar una agenda concreta per fer realitat el seu compliment l’any 2015.

En el marc de la Cimera del Mil·lenni del 2000, 189 caps d'Estat i de Govern varen subscriure la Declaració del Mil·lenni i els 8 objectius que se’n deriven. Deu anys després de la signatura de la Declaració, els líders mundials tornaran a reunir-se a la seu de Nacions Unides a Nova York per analitzar els progressos, avaluar els reptes i establir estratègies i accions per assolir els Objectius del Mil·lenni (ODM) l’any 2015.

Al voltant de la Cimera, es duran a terme arreu del món accions per recolzar l’assoliment dels objectius i recordar als governants la promesa que varen fer ara fa deu anys i que, quan només falten 5 anys per a la data fixada, no sembla, però, que estigui gaire a prop de complir-se.

La Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides va ser creada l’any 2002 per Kofi Annan, aleshores Secretari General de Nacions Unides, per recolzar els ciutadans i ciutadanes en la seva exigència envers els caps d’estat per fer-los complir el seu compromís amb l’eradicació de la pobresa extrema al món. En el marc de la Campanya del Mil·lenni, està previst que, el cap de setmana previ a la Cimera de Nova York, es celebri una mobilització global de recolzament al compliment dels Objectius del Mil·lenni. Aquests actes es duran a terme els dies 17, 18 i 19 de setembre de 2010.

Sota el lema “Fes soroll pels ODM”, la Campanya del Mil·lenni ens proposa "fer soroll" de forma “creativa i sincronitzada” per fer sentir la voluntat de la ciutadania pel que fa al compliment dels objectius. Aquesta acció té, segons l’organització de la campanya, “el potencial de cridar l’atenció dels mitjans locals i nacionals sobre la necessitat urgent que els governs compleixin les seves pròpies promeses respecte els ODM”. A altres països d’Europa, la ciutadania farà sonar xiulets i despertadors en llocs públics; a l’Àfrica simpatitzants dels ODM es reuniran per tocar tambors, etc.

A Catalunya, es vol impulsar la iniciativa “Fes soroll pels ODMde manera conjunta i amb la col·laboració de diverses entitats i xarxes de la societat civil i moviments associatius, a través d’accions com ara la celebració d’un acte reivindicatiu i mediàtic a Barcelona, de debats o de la participació i promoció de la campanya a les Festes de la Mercè. A partir de l’1 de setembre, es podran consultar i/o registrar accions al web de l’Oficina a Barcelona de la Campanya del Mil·lenni de Nacions Unides (SenseExcuses.org).

Mentrestant, també podem llegir l’Informe 2010 de Nacions Unides sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni o veure propostes com les que ens fan des de la Coordinadora d’ONG i altres Moviments Solidaris de Lleida:

Afegeix un comentari nou