LECXIT busca voluntaris per promoure la lectura

 Font:
Font:
 Font:
Font:

LECXIT busca voluntaris per promoure la lectura

Resum: 

200 alumnes de 4t de primària de 10 escoles catalanes van participar el curs passat en el programa LECXIT de millora de la comprensió lectora. Aquest nou curs hi participaran encara més centres, per a la qual cosa són indispensables persones voluntàries que vulguin acompanyar els infants en la seva estona de lectura. T'hi apuntes?

Amb l'objectiu d'incrementar l'èxit educatiu mitjançant la millora de la comprensió lectora dels infants, durant el curs 2011-2012 es va desenvolupar a 10 centres d'arreu de Catalunya el projecte pilot LECXIT. A través d'aquesta iniciativa es va oferir a infants de quart de primària una activitat extraescolar de lectura dues tardes per setmana. Els resultats han estat molt positius, ja que, el 91% dels tutors/es han trobat millores en els seus alumnes.

Per poder seguir amb aquesta activitat durant el nou curs i fer-la arribar a més centres i més alumnes, és necessari comptar amb voluntaris i voluntàries amb ganes d'incidir en l'educació dels infants. Així, els promotors de LECXIT (la Fundació Jaume Bofill, l'Obra Social "la Caixa" i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) fan una crida de voluntariat.

Pot ser voluntari/ària d'aquest programa qualsevol persona amb ganes de fer-se corresponsable de l'educació d'un infant i de crear amb ell o ella un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l'educació dels infants.

La tasca principal del voluntari és acompanyar la lectura d'un infant, contribuir a ajudar-lo a gaudir de la lectura i d'alguna manera esdevenir un referent lector. Cada infant tindrà una sessió de lectura a la setmana (a partir de les 16.00 o les 17.00, segons el centre educatiu), així, la dedicació del voluntari és d'una hora setmanal. Totes les persones voluntàries reben una formació inicial per tal de poder començar a participar al projecte i també realitzen formació contínua i reben orientacions pedagògiques al llarg del curs escolar.

El curs 2012-2013, LECXIT arribarà a un total de 20 escoles i hi participaran uns 600 infants i un nombre equivalent de persones voluntàries.

A partir de l'octubre LECXIT es posarà en marxa a les 10 escoles que ja participaven al programa el curs passat. Per a aquestes escoles, busquen al voltant de 300 persones voluntàries. A partir del gener, s’incorporaran al programa 10 noves escoles i necessitaran 200 voluntaris/àries més.

El 94% de les famílies afirmen que el seu fill/a llegeix millor

Durant el curs 2011-2012 centres educatius, famílies i voluntaris s'han implicat en el programa LECXIT i la gran majoria es mostren satisfets amb els resultats. Així, el 31% dels tutors/es asseguren que els nois i noies que participen a les sessions de lectura tenen ara major interès i motivació vers la lectura i el 25% confirmen que ha millorat tant la comprensió lectora com la fluïdesa en la lectura dels alumnes.

Les famílies dels infants es mostren molt satisfetes: El 85% de considera que els seu fill/a té més ganes de llegir i el 94% que llegeix millor. La implicació de les famílies en el programa ha estat un dels elements clau de l'èxit. Se'ls ha fet arribar un petit material amb algunes recomanacions sobre com fomentar la lectura a la llar i s’han realitzats tallers-tertúlia participatius dedicats a la lectura en família.

LECXIT ha suposat un enriquiment, tant pel que fa a la millora de la comprensió lectora com en les habilitats socials i les relacions.

LEXCIT no s'ha limitat a les sessions de lectura, sinó que s'han portat a terme d'altres accions, com ara, obrir vies de col·laboració amb d'altres agents que treballen per la promoció de la lectura en cadascun dels territoris. Les diferents biblioteques públiques de referència per cadascuna de les escoles han col·laboració, identificant d'altres agents del territori, programant activitats conjuntes i creant lots de materials que han estat prestats a les escoles i han permès enriquir els fons de les biblioteques escolars.

Pots obtenir més dades sobre el curs passat consultant aquest document.

Per conèixer el programa de la mà dels seus protagonistes, pots veure aquest vídeo. I, recorda, LECXIT no seria possible sense els seus voluntaris i voluntàries!

Afegeix un comentari nou