Més atenció per familiars i pacients amb trastorns mentals

 Font:
Font:

Més atenció per familiars i pacients amb trastorns mentals

Resum: 

“Activa’t per la salut mental” és un projecte pilot per assessorar i donar eines a familiars i pacients.

La Federació de Salut Mental Catalunya I el Departament de Salut han endegat el projecte “Activa’t per la salut mental” que posa a disposició dels pacients i dels seus cuidadors “informals” un seguit de serveis d’assessorament i formació. També hi ha col·laborat el Departament de Benestar Social i Família, així com les quatre diputacions catalanes i l’ajuntament de Barcelona.

El projecte ha començat amb una prova pilot a sis ciutats: Sabadell, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), Girona i Lleida. No obstant, la intenció és que s'estengui a sis municipis més i atengui a unes 3.000 persones, tant familiars com malalts.

Aquesta iniciativa s’ha posat en marxa tenint en compte que a Catalunya nou de cada deu persones amb un trastorn mental greu, com esquizofrènia, bipolaritat i depressió major, són atesos per familiars a qui sovint els manquen els coneixements específics per tenir-ne cura.

Tant els familiars com els pacients s’hauran d’adreçar a l’Espai Salut, un punt d’informació on seran atesos de forma individualitzada i derivats als diferents serveis que considerin (Formació, Psicoeducació, grups d’ajuda mútua...)

Segons les últimes dades de 2013 de l’Enquesta de salut de Catalunya, un 12,4% de catalans de més de 15 anys té risc de patir un trastorn mental. A Catalunya, l’any 2013 es van atendre 218.136 persones en els centres ambulatoris de la xarxa de salut mental i es van registrar 21.923 altes en la xarxa d’hospitalització psiquiàtrica, d'acord amb dades del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Afegeix un comentari nou