Periodisme d'investigació per trencar els silencis mediàtics del 2011

Periodisme d'investigació per trencar els silencis mediàtics del 2011

Resum: 

Els treballs realitzats per diferents ONG al voltant de les inversions dels bancs en armament i la responsabilitat d'aquests en l'especulació amb aliments bàsics són dos dels temes silenciats pels mitjans de comunicació tradicionals durant l'any 2011. L'Anuari Mèdia.cat treu a la llum aquests dos temes i tretze més amb reportatges en profunditat, per tal que no caiguin en oblit.

Sabies que a Mallorca es podria arribar a construir Tierra Santa, el primer parc temàtic catòlic d'Europa? Que el Banc Sabadell inverteix en armament? O que una resolució pionera del Tribunal Superior de Justícia valencià ha destapat les pràctiques de discriminació sindical continuada per part de la multinacional Ford?

La societat civil dels Països Catalans es va mobilitzar durant l'any 2011 per lluitar contra polítiques poc ètiques dels bancs, projectes especulatius, injustícies, etc. però moltes d'aquestes lluites i les fites assolides no van arribar a la ciutadania en general. Els mitjans de comunicació massiu no se'n van fer ressò i van quedar silenciats.

Amb l'objectiu de trencar aquest silenci i donar a conèixer aquests temes, l'observatori crític dels mitjans de comunicació Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha publicat l'Anuari Mèdia.cat 2012, que recull 15 reportatges en profunditat sobre temes silenciats durant el 2011.

Aquesta publicació es fa ressò d'algunes campanyes o moviments promoguts per entitats i ONG, com ara, un informe de Setem que denuncia que el Banc Sabadell, La Caixa, Bankia, Catalunya Caixa i Banca March financen i inverteixen en empreses de producció armamentística.

Seguint amb els bancs, també dedica un reportatge a la campanya de l'ONG Veterinaris Sense Fronteres amb què denuncia Catalunya Caixa per col·laborar en l'encariment mundial de productes de primera necessitat a través d'un dipòsit financer de risc.

Al llarg del 2011 entitats com Enginyeria sense Fronteres i la FAVB han exigit que es resolgui el buit legal per la manca de contracte de concessió que regula la relació entre l'Ajuntament de Barcelona i Aigües de Barcelona (AGBAR). No n'havies sentit a parlar? Doncs, l'anuari t'ho explica!

A més, l'anuari destaca la importància de la mediació com a via per a la resolució de conflictes, tot mostrant cinc casos d'èxit. La mediació ha reconduït l’any 2011 més de 2.400 disputes a la demarcació de Barcelona.

Descarrega't l'anuari i col·labora en la seva difusió!

Per poder portar a terme aquest projecte Mèdia.cat ha rebut el suport de la Fundació Escac, el màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i els Socials de la UAB i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre d'altres, a més del suport econòmic de la ciutadania que ha aportat el seu granet de sorra a través de la plataforma de crowfunding Verkami.

L'anuari s'ha publicat amb llicència Creative Commons i es pot descarregar en diferents formats. A l'apartat de descàrregues de la plana web de l'anuari també es pot aconseguir l'anuari 2011 amb reportatge sobre temes silenciats el 2010.

Durant els mesos de maig i juny aquest projecte s'anirà presentant a diferents municipis. Si vols que es presenti al teu barri o municipi pots contactar amb el grup impulsor escrivint a media.cat[arrova]grupbarnils.cat o info[arrova]grupbarnils.cat. Per saber on i quan es presentarà, pots consultar la seva agenda!

Afegeix un comentari nou