Els Premis de Comunicació no Sexista de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya compleixen trenta anys

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les guardonades amb els Premis de Comunicació no Sexista 2023. Font: Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Font: Associació de Dones Periodistes de Catalunya
Les guardonades amb els Premis de Comunicació no Sexista 2023. Font: Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Els Premis de Comunicació no Sexista de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya compleixen trenta anys

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Els guardons van reconèixer a professionals tan destacades com Maruja Torres o Danae Boronat.

Els Premis de Comunicació no Sexista, organitzats per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), han complert trenta anys reconeixent les bones pràctiques d’iniciatives i professionals de la comunicació que treballen en favor de la perspectiva de gènere en el camp del periodisme.

En l’edició d’enguany s’ha reconegut la tasca d’algunes de les periodistes més longeves i destacades del conjunt de l’estat. El Premi Bones Pràctiques en Fotoperiodisme va ser per la fotoperiodista catalana Roser Vilallonga, que forma part de l’equip del diari La Vanguardia des de fa més de tres dècades. Vilallonga va dedicar el guardó "a totes aquelles companyes que han hagut de deixar la professió", a més d’assenyalar que encara falten molts referents femenins en el camp del fotoperiodisme.

Pilar Goñi, periodista i directora del Grup Taelus Comunicació, va rebre el Premi Bones Pràctiques en Periodisme Comarcal. En el seu discurs d'agraïment, Goñi es va reivindicar com a "dona, periodista, manresana i catalana", fent referència a la seva dilatada trajectòria la comunicació local.

"La nostra lluita és un problema d'explotació", va afirmar, per la seva part, Maria Jesús Izquierdo, exprofessora de la Universitat Autònoma de Barcelona, en recollir el guardó en Rigor Acadèmic, moment que també va aprofitar per fer una crida a la necessitat de tenir un discurs feminista centrat en la part econòmica i social.

Pel que fa al Premi a les Bones Pràctiques en Ràdio, el guardó va reconèixer la tasca de la periodista de Radio 5-RNE Rosa Cervantes per la creació i la conducció de l'espai 'Con ellas. Mujeres que cuentan'.

En l'apartat televisiu es va reconèixer l'esforç en la difusió televisiva de l'esport femení de la històrica periodista de Televisió Espanyola Paloma del Río.

El Premi Bones Pràctiques en Opinió va anar a parar a la periodista i escriptora Carmen Domingo, que es va mostrar visiblement emocionada i que, durant el seu discurs d'agraiment, va recordar la importància que les dones expressin obertament les seves opinions, a més de demanar "que els mitjans ens facin més cas a les que opinem".

Pel que fa al Premi a la Trajectòria Professional, aquest va recaure sobre la periodista i activista María Eugenia Ibáñez, que ha format part de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya des de la seva creació, fa ara trenta-un anys. Ibáñez va assegurar que "aquesta distinció és la millor que podia rebre" degut a la seva estreta relació amb l'entitat.

Un cop entregats els guardons a les Bones Pràctiques, va arribar el torn del IX Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere que, enguany, van reconèixer la trajectòria d'un referent de la professió com és la periodista i escriptora Maruja Torres.

Reconeixement a nous noms i tocs d’atenció

En un any on el futbol femení ha tingut tanta importància, l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya ha volgut destacar la feina de la periodista esportiva Danae Boronat i la seva tasca de visibilització d'aquest esport. "Denunciar en el món de l'esport encara està mal vist", va criticar Boronat durant el seu discurs, per afegir que "encara et fan callar".

Un altre dels projectes innovadors que van ser premiats va ser EFEMINISTA, el portal d'igualtat de l'agència EFE liderat per Macarena Baena, que va ser reconegut amb el Premi Bones Pràctiques.

A més dels premis, l'ADPC fa cada any uns 'tocs d'atenció' a aquelles organitzacions, institucions o persones individuals que hagin estat responsables que van en contra de la igualtat de gènere. Enguany, les reprimendes van ser per a la Federació Espanyola de Futbol i pel govern de l'Iran.

Afegeix un comentari nou