Aplicació de la protecció de dades a les associacions

Autor/a: 
Mireya Ponce Sastre
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Aplicació de la protecció de dades a les associacions

Autor/a: 
Mireya Ponce Sastre

Resum: 

Cal recordar que la llei de protecció de dades, la llei orgànica 15/1999 (LOPD), de 13 de desembre, és una llei que s’aplica a totes aquelles persones jurídiques que tenen i tracten dades de caràcter personal de persones físiques. Per tant és una normativa d’àmbit estatal que també han de complir i respectar les associacions tot i ser entitats no lucratives.

En aquest sentit es pronuncia l’Audiència Nacional en la seva sentència de 15 de gener de 2011 quan ratifica la multa de 3000€ interposada per l’Agència espanyola de protecció de dades (AEPD) a una associació, com sanció greu per incompliment del que estableix la llei de protecció de dades. En el supòsit de fet, es considera l’adreça electrònica com una dada de caràcter personal ja que no es tracta d’un mail genèric, sinó del mail professional d’una persona física, on es pot identificar amb facilitat tant la identitat de la persona, com el lloc on treballa. Per tant es considera que cal tenir consentiment exprés tal i com estableix l’article 6.1 de la LOPD.

En concret l’article 6 de la LOPD estableix la necessitat de consentiment inequívoc de l’afectat pel tractament de dades de caràcter personal i l’obligació de la guarda d’aquestes dades i el deure de secret per qui fa el tractament, que queda regulat en l’article 10 de la LOPD. És precisament la vulneració d’aquest deure de secret de qui té el tractament de dades, el que es sanciona com a falta greu en l’article 44.3d de la llei de protecció de dades.

Per tal de complir amb la Llei de protecció de dades, les entitats han de saber quants fitxers de dades tenen, en quin suport (informàtic, paper o tots dos), quin nivell de protecció han de tenir les seves dades en funció que siguin bàsiques, de protecció mitjana o alta i redactar el model de seguretat que fan servir dins l’entitat. Finalment, s’han de comunicar aquests fitxers a l’AEPD.

Cal que les entitats que demanin dades personals informin de manera expressa, precisa i sense donar lloc al dubte que s’estan recavant dades. En aquest sentit, s’aconsella que les entitats tinguin per escrit l’autorització de la persona física on consti que se li han demanat dades de caràcter personal i quin serà el tractament que se’n farà. En cas de cessió d’aquestes dades a un tercer, cal autorització expressa.

A més, s’ha de tenir en compte que els mailing s’han de fer sempre en còpia oculta per tal que altres usuaris no coneguin les adreces electròniques de la resta de destinataris ja que, tal i com estableix a la sentència, l’adreça electrònica pot ser considerada dada personal si es pot identificar el titular amb facilitat.

Comentaris

Hola.

Som un grup de veïns que estem reconstituïnt una Associació de veïns. A l'hora de redactar els nous Estatuts, hi ha un soci que diu que hi ha un punt que infirngeix la LOPD. El punt en concret és el següent:

* És dret dels membres de la Associació ésser informat, sol·licitar i obtenir explicacions sobre la marxa de l’Associació, les activitats, la identitat dels altres socis, l’estat de comptes, l’administració i gestió de la Junta Directiva o els mandataris de l’Associació i, amb anterioritat a la convocatòria dels assumptes que s’hagi previst, tractar a les assemblees i verbalment durant l’assemblea. Si el 10% dels socis ho sol·licita, la Junta Directiva no es podrà negar a facilitar aquesta informació encara que al·legui que perjudica als interessos de l’Associació.

Em podrien dir si és o no correcte que els Estatuts incloguin aquest punt?

Gràcies

Existeix algun formulari tipo per la solicitar la cessió de dades a una entitat cultural?, si es així m'el podrien facilitar.

Gracies

Bones;

Des de la nostra associació de veïns fem servir de manera sovint el email i a banda de ocultar adreçes electroniques voldrien saber quina "coletilla" hauria d'anar al final dels emails tant els que envien als socis com ajuntaments, proveidors,etc.

Som una associació de dones i no tenim clkar com funciona el tema de proteccio de dades.ES gratuit? ho ha de gestionar una empresa i per tant ho gestionen ells?

Gacies

Hola Leonor,

en cas de dubtes teniu els serveis d’assessorament i d’acompanyament on us donaran eines per a la seva gestió i pugueu resoldre els vostres dubtes.

  • Serveis d’assessorament: les entitats poden realitzar les seves consultes puntuals per resoldre qüestions vinculades a aspectes jurídics, econòmics, fiscals. A més a més, aquests serveis d’atenció individualitzada permetran a les entitats resoldre qüestions específiques en el context d’emergència sanitària i aspectes puntuals relacionats amb el dia a dia de les entitats.
  • Serveis d’acompanyament: les entitats poden rebre suport i acompanyament en la gestió del voluntariat, la millora de la participació interna, la comunicació de l’entitat, la captació de fons, la planificació estratègica, la millora de les competències dels equips i la millora dels projectes d’intervenció. A més, atesa la situació de l’emergència sanitària actual, es posa a l’abast del teixit associatiu, un servei de suport de consultoria en línia des del servei d’acompanyament per tal d’adaptar el ritme normal de les entitats en aquests moments d’incertesa.

Esperem haver resolt els vostres dubtes!

Coordinació de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou