Claus per elaborar un bon relat

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Claus per elaborar un bon relat

Resum: 

Necessiteu explicar una història des de la vostra entitat? Voleu que emocioni i enganxi? A continuació us oferim 8 consells a tenir en compte a l'hora d'escriure un relat.

Aquest recurs ha estat elaborat a partir d'una font principal, el document Explica't amb una història de Pau Canaleta.

Estructura

Un relat ha de tenir una estructura clara amb tres parts ben definides: l'inici, el nus i el desenllaç. L'inici ha de ser curt i serveix per posar en antecedents i contextualitzar la trama. El nus és la història pròpiament dita, és la part que dóna el contingut a la narració. Per últim, el desenllaç ens permet resoldre el problema plantejat i concloure la narració.

Seqüència i causalitat

Tota història ha de tenir una estructura seqüèncial: primer una acció i després una altra. No es pot passar a un altre estadi sense haver resolt l'anterior. Cada actuació dels personatges té una motivació que ha de ser explicada, amb antecedents i posant en context, i que provoca unes conseqüències. Per tant, tots els esdeveniments tenen una causa evident.

Ritme

És aconsellable que el ritme del relat sigui in crescendo, és a dir, ha de ser suau al començament i agafar velocitat a mesura que transcorre la trama. Per mantenir la tensió, hi ha d'haver alts i baixos, el protagonisme s'ha d'anar acostant i allunyant del seu objectiu i evitar, en la mesura del possible, un ritme extremadament lineal. Finalment, és interessant fer coincidir el final del relat amb l'assoliment del ritme més alt.

Missatge

Tota història memorable té un missatge implícit. Les bones històries tenen una lliçó per donar. El sentit és el que guia la trama de la història per tal que el missatge final sigui coherent i més evident.

Personatges i la seva transformació

Els personatges són l'element més valuós de la història, són els que la fan créixer. No hi ha història memorable sense personatges memorables. I perquè així sigui, aquests han de patir una transformació progressiva a mesura que avança el relat. El transcurs de la narració ha de transformar el personatge. S'ha de produir un canvi cap a millor, en coherència amb el missatge implícit del relat.

L'equilibri

Tot relat parteix d'un estadi desitjat. Aquest estadi harmònic es veu alterat o en perill per algun conflicte, necessari en tot relat. L'objectiu de la història és tornar a buscar l'equilibri que ens porti de nou a l'estadi desitjat. La recerca de l'equilibri perdut és un dels motors de qualsevol relat.

Emoció

Un bon relat ha d'emocionar. Per aconseguir-ho, és aconsellable que es basi en els valors. Només els relats que emocionen esdevenen memorables.

Coherència

El relat ha de ser coherent amb tot el que significa la nostra marca: valors, atributs, història, missatge,...La força comunicativa del relat es veu multiplicada si és coherent amb el missatge que volem transmetre.