El Govern espanyol estudia ampliar la vida útil de les centrals nuclears fins als 60 anys.

 Font:
Font:

El Govern espanyol estudia ampliar la vida útil de les centrals nuclears fins als 60 anys.

Resum: 

Ecologistes en Acció de Catalunya qualifica de greu provocació i irresponsabilitat l'anunci realitzat pel govern i demanda un canvi urgent de la seva actual política energètica.

La Sociedad Nuclear Española (SNE) va celebrar la seva reunió anual a Reus al mes de setembre en la que va ser una clara operació de màrketing per amagar els greus problemes del sector nuclear al nostre país, i amb l'objectiu de pressionar al govern central per allargar la vida de les nuclears fins als seixanta anys.

Aquesta reunió va ser rebuda amb una important mobilització de protesta organitzada per per entitats polítiques, ecologistes, sindicals i socials que sota la Campanya contra La SuCIEDAD NUCLEAR ESPAÑOLA, van realitzar unes Jornades en contraposició a la trobada de la SNE i una concentració per demanar el desmantellament immediat de les centrals nuclears.

Aquests actes de protesta només són l’aperitiu del que pot passar si el Govern Espanyol avança en la seva intenció d'allargar la vida d’unes C.N que a hores d’ara ja ens porten molts de problemes a les nostres comarques (1). L'anunci coincideix a més amb el 25 aniversari de l’accident a la C.N. Vandellòs, que es commemorarà aquest any 2014 amb diverses actes de la Campanya per mostrar l'oposició social a l'energia nuclear i exigir un canvi urgent a l'actual política energètica cap a un model sostenible sobre fonts renovables.

Allargar la vida útil de les C.N només respon a la impossibilitat per part del sector elèctric de construir noves instal·lacions per la manca de viabilitat econòmica. Aquest fet condiciona a les empreses a allargar la vida de les actuals instal·lacions encara que sigui a costa de la salut i seguretat de la població.

Les notícies que han sorgit sobre el tema juguen a les mitges veritats i a la confusió. Els permisos d’explotacions de Països com els EEUU són molt més llargs que els de l’Estat espanyol però les exigències dels Consells reguladors d’aquesta activitat equivalents al CSN espanyol són molt més exigents. Això fa que siguin molt poques les C.N que superin els 40 anys d’explotació i tot i això les que ho han fet estiguin ja en un pla de desmantellament d’aquí a 2 anys. Les mesures de seguretat imposades fan impossible la viabilitat econòmica per prolongar la vida útil de les C.N de tot el món més enllà dels 40 anys.

Ara el que no ha pogut fer la tecnologia mundial del sector nuclear ho vol fer l’Estat espanyol on la recerca i el I+D està a sota zero. No és solament una temeritat, és millor dit una “bogeria” i un gran perill per la ciutadania prendre aquesta mesura, molt més quan els membres del CSN espanyol no poden tenir una visió objectiva sobre aquest tema ser persones lligades professionalment al sector nuclear i això els hi fa perdre objectivitat.

El Govern espanyol amb aquesta mesura anirà a contracorrent del que és la tendència agònica a escala mundial de la producció elèctrica provinent de C.N. que s’ha reduït a la meitat en els últims vint anys.

El govern espanyol, en cas de confirmar-se aquesta notícia, no farà res més que seguir les instruccions de la SNE que ja va anunciar les seves intencions al mes de setembre i haurà ignorat les lliçons que es desprenen de Fukushima, que tres anys després de l’accident encara està sofrint les greus conseqüències d’una forma de produir electricitat obsoleta, perillosa i innecessària.

(1) Informe sobre l'estat dels reactors nuclears a Catalunya: http://tinyurl.com/ko6m6bv

Afegeix un comentari nou