Una bici per al teu veí

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Una bici per al teu veí

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Tens una bicicleta que no fas servir i vols que algú l'aprofiti? Bicicletas sin Fronteras les recull, les repara, les pinta de groc i les dóna a aquells que en necessiten una. Al juny organitzen una Biciatló solidària.

Bicicletas sin Fronteras, nascuda a Masarac (Alt Empordà) l'any 2012, recupera bicis en desús que repara i repinta d'un característic color groc per distribuir-les després a col·lectius de persones desfavorides de Catalunya i de la resta de l’Estat, especialment per anar a treballar i per anar a l'escola o a l'institut. La tasca de posada a punt de les bicicletes la fan al seu centre de Girona persones amb risc d'exclusió social, de manera que també es generen llocs de feina.

Fins ara, ja n'ha repartit un miler tant aquí com a l'estranger.

Una bici per qui viu dues portes mes enllà

Les bicicletes grogues han arribat a mans de persones i col·lectius molt diversos. És especialment significativa la col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb qui ja han fet tres edicions de la campanya “Una bici per al teu veí”. En motiu de les festes de Nadal, han lliurat prop de 200 bicicletes a adults i també nens i nenes, designats per educadores i treballadores dels serveis socials que coneixen les dificultats d'aquestes famílies.

També a l'estranger

El projecte traspassa les fronteres catalanes i de l'Estat espanyol. Bicicletas sin Fronteras recull fons per comprar i entregar bicicletes locals a col·lectius de destins internacionals, com l’Índia, Mali, Burkina Faso, Gàmbia i Hondures.

A Anantapur, a l'Índia, col·laboren amb la Fundació Vicente Ferrer. Compren en el país bicicletes per les nenes que acaben l'ensenyament obligatori i han d'anar a l'institut. L'objectiu és oferir a aquestes joves una alternativa a quedar-se a casa i a la boda prematura.

Al juny... una Biciatló solidària

Entre els seus projectes, la 1a Biciatló sense fronteres és una de les iniciatives estrella. Es tracta d'una gran festa a l'entorn de la bicicleta, de la que se'n farà la primera edició a Figueres d'aquí a uns mesos (22 de juny), organitzada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres i la Fundación Vicente Ferrer.

És una activitat lúdica i esportiva que té com a objectiu recollir fons i apadrinar fins a 2.000 bicicletes en desús, posar-les a punt en un taller ocupacional i distribuir-les entre col·lectius amb risc d'exclusió social.

La Biciatló oferirà tres recorreguts per fer en bicicleta: un per a famílies, una pedalada popular i un per a esportistes. A més el programa inclou diversitat d'activitats a l'entorn de la bicicleta. Des de demostracions dels diversos i singulars usos de la bicicleta al tercer món (com a generadors per l'extracció d’aigua de pous, com a generadors d’electricitat, o fent funcions de batedora) a una exposició de bicicletes dissenyades per a persones amb minusvalideses (tàndem per a cecs, tricicles, bicicletes amb moviment a les mans; o un espai on es podrà viure tot el procés de transformació que pateix una bicicleta mans de Bicicletas sin Fronteras.

Hi haurà un punt de recollida de bicicletes en desús i serà ocasió també per l'entitat per fer el lliurament més gran de bicicletes que ha fet fins el moment.

Per participar-hi cal inscriure's i l'aportació d'aquesta inscripció serà una donació per al projecte.

Donants i empreses, implicats

L'entitat es va crear sota la premissa d'”actuar sense diners”. Expliquen que les biciclcletes venen de donants de Catalunya i de la resta de l'Estat que volen sumar-se a la idea de donar una segona vida a una bicicleta en desús.

La majoria dels diners que recullen van directament al projecte, dedicant un mínim imprescindible per al seu funcionament. El magatzem per guardar les bicicletes, el transport, la pintura, el disseny del web i moltes altres coses, són aportacions fruit de la sinergia amb diferents empreses que donen suport el projecte.

Tots podem fer molt amb poc?

Bicicletas sin Fronteras també fan xerrades a les escoles i als instituts, per compartir valors i transmetre que és possible portar idees a terme sense grans pressupostos i per despertar consciències solidàries que puguin fructificar en un futur.

Jo tinc una bici que no faig servir

Per donar la teva bicicleta al projecte, pots contactar l'entitat a través d'un formulari al web. El millor, però, és dur-la directament al magatzem que tenen a Cabanes (Girona) i així, estalviar a l'entitat, les despeses de la recollida.

Per més informació consulteu el web de Bicicletas sin Fronteras i la pàgina especial de la 1a Biciatló sense Fronteres.

Comentaris

Volia fer donació de la meva bici que no utilitzo de fa temps, i he entrat a la web de Bicicletes sense fronteres i em trobo amb aquest Avis:

Hemos dejado de recoger bicicletas usadas ¡Gracias!


M'he quedat de pedra... què puc fer?

Afegeix un comentari nou