3 projectes per regalar tecnologia de manera sostenible aquest Nadal

Colectic
El sector tecnològic és un dels que produeix més residus al món. Font: Pixabay. Font: Pixabay
El sector tecnològic és un dels que produeix més residus al món. Font: Pixabay.

3 projectes per regalar tecnologia de manera sostenible aquest Nadal

Colectic

Resum: 

La Xarxa Punt TIC fa un recull de tres iniciatives d’economia social i solidària que fomenten les compres sostenibles, la segona vida dels dispositius i la reutilització dels productes.

El Nadal és una època de tradició, de reunions, de tornar a casa... i també de compres. Sovint, moltes famílies i usuàries aprofiten aquestes dates per fer grans reals que inclouen aparells tecnològics i, precisament per aquest motiu, és important ser conscient que suposa regalar tecnologia.

Coincidint amb aquestes dates, la Xarxa Punt TIC ha elaborat una sèrie de continguts recomanant iniciatives d'economia social que tenen una visió ètica i sostenible de la tecnologia i que són perfectes per regalar aquest Nadal.

Andròmines

El projecte ‘Reparadís’ de l’associació Andròmines treballa per la inserció sociolaboral de col·lectius en risc a través de la creació de diversos programes que prevenen la creació de residus mitjançant la reutilització de dispositius tecnològics.

Des de l’entitat fa anys que treballen amb dispositius elèctrics i electrònics i, l’estiu passat van posar en marxa la primera botiga ‘Reparadís’ a la galeria comercial del mercant de Sant Andreu, a la ciutat de Barcelona.

A més, des del passat 15 de desembre, Andròmines té també una parada a la Fira de Nadal de Plaça Catalunya, també a Barcelona, on es poden adquirir productes reparats, a més de conèixer més a fons la tasca de l’entitat.

LaCoordi

La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques a Catalunya – La Coordi fa anys que du a terme campanyes de sensibilització, especialment a instituts, per conscienciar a les més joves sobre la importància del consum responsable, en especial de tecnologia.

Des de la Coordinadora, a més, recorden que per obtenir dades reals de l'impacte que té la tecnologia en el planeta, s'han de tenir en compte les tres fases del procés d'elaboració de qualsevol aparell. La primera d'elles és l'extracció de minerals, que sovint comporta negocis corruptes o explotació infantil. En segon lloc, tenim la producció dels dispositius, que normalment es deslocalitza a països asiàtics, com ara la Xina, l'Índia o Malàisia. I, finalment, cal tenir en compte també els residus que produeixen els aparells quan es llencen. Des de La Coordi, situen aquesta xifra en unes 350.000 tones anuals de mòbils, ordinadors i neveres que surten il·legalment d'Europa i acaben a abocadors africans.

Setem

La Federació Setem ha engegat recentment la campanya 'Fem la REvolta' que vol fer més accessible a la ciutadania la informació sobre prevenció de residus i consum responsable.

Des de Setem, recordem que el flux de residus que més està creixent en l'àmbit mundial és el generat per aparells elèctrics i electrònics i, per conscienciar sobre aquest fet, han posat en marxa un interactiu web que també conté informació sobre empreses socials i altres projectes i iniciatives de consum responsable.

Segons dades de la Federació, l'any 2019 es van generar gairebé 54 milions de tones de residus elèctrics i electrònics, dels quals només un 17% es van reciclar de manera adequada. Per reduir aquesta xifra, Setem insisteix en el fet que el primer pas, i un dels més importants, és qüestionar-se si realment necessitem el producte que volem adquirir i si podem tenir-lo d'una altra manera, ja sigui utilitzant un de segona mà o llogant-lo.

Afegeix un comentari nou