Entitats ecologistes reclamen que es desplegui la llei de residus i el sistema de dipòsit i retorn d’envasos

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Entitats ecologistes reclamen que es desplegui la llei de residus i el sistema de dipòsit i retorn d’envasos Font: Unsplash (Llicència CC)
Entitats ecologistes reclamen que es desplegui la llei de residus i el sistema de dipòsit i retorn d’envasos Font: Unsplash (Llicència CC)
Més d’una setantena denuncien la inacció del Govern espanyol i exigeixen que actuï per evitar que cada dia es continuïn perdent 35 milions d'envasos de begudes. Font: Pixabay (Llicència CC).
Més d’una setantena denuncien la inacció del Govern espanyol i exigeixen que actuï per evitar que cada dia es continuïn perdent 35 milions d'envasos de begudes. Font: Pixabay (Llicència CC).
Quant tesmps més continuarem subvencionant un model econòmic lineal centrat a usar, llençar i eliminar?”, es pregunten més d’una setantena d’entitats ecologistes de l’Estat. Font: Pixabay (Llicència CC).
Quant tesmps més continuarem subvencionant un model econòmic lineal centrat a usar, llençar i eliminar?”, es pregunten més d’una setantena d’entitats ecologistes de l’Estat. Font: Pixabay (Llicència CC).

Entitats ecologistes reclamen que es desplegui la llei de residus i el sistema de dipòsit i retorn d’envasos

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Més d’una setantena denuncien la inacció del Govern espanyol i exigeixen que actuï per evitar que cada dia es continuïn perdent 35 milions d'envasos de begudes.

“Quant temps més permetrem que els envasos de begudes continuïn fent malbé tots els ecosistemes naturals que ens envolten, especialment els marins, greument amenaçats? Quant temps més es mirarà a una altra banda mentre malmeten la nostra salut? Quant temps més continuarem subvencionant un model econòmic lineal centrat a usar, llençar i eliminar?”, es pregunten més d’una setantena d’entitats ecologistes de l’Estat en un manifest que han llançat per reclamar al Govern espanyol que actuï d’una vegada i asseguri el desplegament complet la llei de residus i el reial decret d'envasos.

Només amb una aplicació decidida, rigorosa i transparent del marc normatiu –ja aprovat– es podrà assolir que “el retorn de llaunes, ampolles i brics en botigues i supermercats sigui una realitat a Espanya com més aviat millor”, clamen les organitzacions que treballen en tots els territoris de l'Estat contra la contaminació dels envasos de begudes.

Entre les entitats impulsores i signants del manifest hi ha una nodrida representació d’associacions ambientalistes de l’estat com Greenpeace, Amigos de la Tierra, Rezero, Plastic Attack, Surfrider i Ecologistes en Acció, entre moltes altres.

Totes elles exigeixen que, en la línia del que ja han fet molts països europeus, Espanya compleixi amb els objectius d'envasos de begudes reutilitzables i faciliti l'arribada del sistema de dipòsit i retorn per a envasos de begudes reutilitzables i d'un sol ús. “Amb aquesta pràctica, s'aconsegueix reutilitzar o convertir en noves llaunes, ampolles o brics de begudes més del 90% d'aquests envasos”, detallen en el manifest.

El marc normatiu aprovat no pot quedar en un calaix

La posada en marxa d’aquestes mesures és ineludible i urgent atesa la ineficàcia i la manca de transparència de l’actual sistema de gestió de residus d’envasos, evidenciades amb escreix i des de fa anys per organitzacions, persones expertes i les mateixes administracions. No obstant això, fins al moment, “ni les comunitats autònomes ni el govern estatal estan fent els passos necessaris per desplegar les mesures incloses en la llei i el reial decret d'envasos”, denuncien les entitats.

El canvis legislatius en aquest àmbit, destinats a reduir l’impacte de determinats productes de plàstic al medi ambient i afavorir la transició cap a una economia circular, entre altres, van trigar a arribar, però finalment es van fer realitat amb l’aprovació de la llei de residus al Congrés dels Diputats, l’abril del 2022, i del reial decret d'envasos, tot just fa un any, el desembre del 2022.

Si bé les entitats ja van fer palès que el nou marc normatiu es quedava curt en diversos aspectes i presentava mancances rellevants, és evident que va representar un pas endavant molt significatiu pel que fa a la gestió de residus. Amb tot, aquests canvis legislatius es van celebrar des dels entorns ambientalistes en el sentit que van incloure ambiciosos objectius de prevenció, reutilització, recollida separada i reciclatge per als envasos de begudes.

Ara bé, des de l’aprovació de la nova legislació ençà, el sentir compartit entre les organitzacions ecologistes és de “frustració” davant la inacció del Govern espanyol, que no ha fet els deures per assegurar-ne un desplegament rigorós i transparent. Davant d’aquest escenari, adverteixen que tant la llei com el decret “poden quedar en paper mullat” si les administracions no actuen per posar-hi remei.

Evitar la pèrdua de trenta-cinc milions d’envasos al dia

Un dels punts importants que cal atènyer és el compliment de l’objectiu de recollida separada del 70% de les ampolles de begudes de plàstic de menys de tres litres. “Si no es compleix, significarà automàticament el retorn de la ‘devolució a casc’ a Espanya”, alerten, un sistema que té uns índexs de recollida selectiva ineficients que fan que a l’estat es continuïn perdent trenta-cinc milions d’envasos de begudes cada dia.

En aquest sentit, el reial decret d’envasos aprovat fa un any fixava uns objectius de prevenció i dibuixa un full de ruta per caminar cap a l’establiment del sistema de dipòsit i retorn, que ja funciona a molts països europeus i està previst que s’implanti a quinze estats més al llarg dels pròxims dos anys.

La posada en marxa d’aquest sistema és “l'única manera d'assegurar que els productors, els supermercats i els gestors dels contenidors de recollida d'envasos es responsabilitzin al 100% de totes les seves llaunes, ampolles i brics de begudes, assegurant que es reutilitzin o reciclin íntegrament”, afirmen les entitats.

Per això, a través del manifest, insten l’executiu a què posi fil a l’agulla perquè es compleixin aquests objectius de reutilització per a envasos de begudes i es marqui com a prioritat “la posada en marxa del retorn d'envasos al comerç com a paradigma d'una economia circular neta”, que genera ocupacions verdes i impulsa una societat més sostenible i justa en la qual es protegeix la salut de les persones i la resta de les espècies.

Unes reclamacions que s’alineen en la defensa de la filosofia residu zero, basada en la prevenció de residus, el consum conscient, el dret a la reparació, l'ús d'envasos reutilitzables, el reciclatge de qualitat o la gestió eficient de la matèria orgànica, entre altres mesures.

Afegeix un comentari nou