Voluntariat a la granja

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Una voluntària wwoofer premsant pomes Font: WWOOF
Una voluntària wwoofer premsant pomes Font: WWOOF
Voluntaris, voluntàries i hostes són persones que creuen en l’agricultra ecològica i en formes de vida sostenibles.   Font: wwoof.it
Voluntaris, voluntàries i hostes són persones que creuen en l’agricultra ecològica i en formes de vida sostenibles. Font: wwoof.it
Clara Blasco va ser voluntària en una granja ecològica anglesa Font: Clara Blasco
Clara Blasco va ser voluntària en una granja ecològica anglesa Font: Clara Blasco
WWOOF vol ser una eina per crear comunitat al voltant de l'agricultura ecològica Font: Clara Blasco
WWOOF vol ser una eina per crear comunitat al voltant de l'agricultura ecològica Font: Clara Blasco

Voluntariat a la granja

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Les granges ecològiques de la xarxa WWOOF acullen cada any milers de voluntaris i voluntàries, en tot el món, que volen aprendre i conviure en projectes rurals sostenibles.

Els hi dien wwoofers, i passen períodes d'aprenentatge d'un mode de vida rural sostenible. Col·laboren en treballs de l'hort, amb el compostatge, desbrossant, collint fruits o tenint cura dels animals en granges grans o petites adherides a la xarxa.

World Wide Opportunities Orgànic Farms va nèixer a Anglaterra als anys '70 per crear coneixement sobre l'estil de vida ecològic. La idea era afavorir el contacte entre persones interessades en l'agricultura ecològica amb les finques o granges gestionades de forma sostenible. S'estableix un vincle on s'intercanvia formació i experiència, en una relació d'aprenentatge no monetària. A canvi de 4 o 5 hores de feina al dia, es té allotjament, menjar i formació. La finalitat, crear una comunitat mundial al voltant de l'agricultura ecològica.

Avui existeixen organitzacions membres a 132 països del món. WWOOF Espanya es va fundar el 2007, i hi té actualment 242 finques adherides.

Clara: "Ho penso repetir"

La Clara és microbiòloga i 'wwoofer'. "Havia sentit parlar del projecte, i em venia de gust conèixer La Garrotxa, així que vaig contactar amb una finca familiar i ecològica a l'Alta Garrotxa. L'experiència va ser molt bona, i de fet mantinc molt bona relació amb la família que ho porta. Com que m'interessava la història agrícola de Sicília, vaig planificar també estades a l'illa: vaig estar alguns mesos i vaig conèixer 7 finques, quasi totes de taronges i llimones. També he estat a Gal·les i a Anglaterra." L'organització WWOOF ofereix el procediment base: cal pagar una petita quota per associar-se, amb la que es té dret a una assegurança i a les dades de contacte de granges que accepten voluntaris i voluntàries. Estan descrites amb fitxes que especifiquen les estades mínimes i màximes, si són finques hortícoles o ramaderes, el tipus de tasques a fer.... Cada persona interessada contacta amb la finca, i s'estableix una relació bastant personalitzada.

"Entres en la realitat de la família"- explica Clara - "Quasi totes les finques on he estat eren granges familiars, on fèiem activitats junts, des de cuinar i sopar, a fer jocs de taula o anar al bar del poble." Un dels objectius del programa és precisament el de crear comunitat: "És clar que és diferent si hi ha molts o pocs voluntaris en el mateix moment, però jo m'he trobat que s'intenta sempre menjar junts, cuinant per torns.."

Les estades tenen també una finalitat didàctica: "M'he trobat amb hostes amb moltes ganes d'explicar. Cadascú té la seva expertesa. A Gal·les l'hoste era una jove veterinària amb molts coneixements tècnics. Altres vegades és valuós que expliquen les dificultats a les quals han de fer front." Tot i que l'únic requeriment per a ser woofer és ser major d'edat, i que també es pot fer voluntariat en família, la majoria de voluntaris i voluntàries són gent jove. "Molts, simplement per tenir l'experiència. Jo de vegades he vinculat les experiències amb treballs per la universitat, que després he recollit en audiovisuals. I moltes altres són persones que volen aprendre per crear la seva pròpia granja o finca ecològica".

D'ençà que va iniciar als anys 70 el programa s'ha estès per tot el món i ha multiplicat el nombre de voluntaris i voluntàries.
"Totes les experiències que he tingut han estat bones, però han estat totes diferents. És clar que poden haver-hi problemes, però es pot buscar solucions o fins i tot canviar de granja."

La Clara té el propòsit de conèixer més finques. "Ho penso repetir. Diuen que Austràlia és el paradís del WWOOFing, però ara com ara tinc ganes d'aprendre sobre l'agricultura de l'interior d'Espanya".

Comentaris

Hola Granges WWOOF,

Som un agrupament escolta i guia de Sant Sadurní d'Anoia d'uns 26 nens de 14 a 17 anys i 4 majors d'edat (monitors). Us enviem un correu perque estem creant un projecte per aquest l'estiu i voldriem saber si us interessaria rebre un servei o voluntariat amb animals aquest estiu entre finals de juliol i principis d'agost per part nostra en alguna de les vostres granges. Si la resposta fós sí, ja contactariem per les dates i altra informació. Gràcies per la seva atenció,

Jaume (membre de l'agrupament)

Afegeix un comentari nou