L'informe de SOS Racisme denuncia la normalització del racisme a Catalunya

 Font:
Font:

L'informe de SOS Racisme denuncia la normalització del racisme a Catalunya

Resum: 

Tant el racisme institucional com la social s'estan normalitzant a Catalunya "per la manca de polítiques antidiscriminatòries, la covardia institucional i per actituds sorgides arran la crisi". Així ho afirma l'Informe 2011: L'Estat del racisme a Catalunya i fa una crida a enfortir la lluita antiracista.

Divendres passat, 6 de juliol, SOS Racisme Catalunya va presentar la tercera edició de l'informe sobre l'estat del racisme a Catalunya, referent a l'any 2011. Aquesta entitat denuncia que el racisme s'està normalitzant i assenyala tres elements que contribueixen o condicionen aquesta normalització:

  • La manca de polítiques antidiscriminatòries: L'informe afirma que han estat molt poques i que, més enllà d’algunes campanyes de sensibilització, s’han caracteritzat per no reconèixer l’existència del racisme a la nostra societat.
  • La covardia d'institucions i partits polítics: SOS Racisme denuncia que, davant l’avenç i l’extensió del discurs i de les pràctiques racistes, les institucions i els partits polítics han optat per mirar cap a una altra banda facilitant una deriva cap a posicionaments clarament xenòfobs i discriminatoris.
  • La profunda i complexa crisi econòmica i social: La crisi ha augmentat les desigualtats, ha provocat que governants i polítics justifiquin el desmantellament de l'estat del benestar i ha generat por i inseguretat, fent que cada cop la ciutadania sigui més permissiva amb la retallada de drets i llibertats.

Per fer front a aquesta situació la prioritat de SOS Racisme Catalunya és enfortir la lluita antiracista, basant-se en la construcció de discursos que permetin fer front a aquesta ofensiva, així com treballant en xarxa entre diferents sectors i col·lectius.

Aquest informe, del qual pots consultar un resum, pretén ser una eina útil en tres sentits: per fer denúncia pública de l'existència de situacions de racisme; com a element de sensibilització ciutadana i social i amb l'objectiu de defensar la igualtat de drets i d'oportunitats; i com a recurs per a les administracions catalanes, que ajudi a planificar polítiques per lluitar contra la discriminació.

Augment del racisme de "baixa intensitat"

Tot coincidint amb la publicació de l'informe a nivell català, la Federació de SOS Racismes estatal ha presentat l'Informe Anual 2012 sobre el racisme a l'Estat espanyol, referent també a l'exercici del 2011.

Aquest informe ha detectat l'augment del racisme de "baixa intensitat" (discriminació laboral, accés a locals públics, discriminació en immobiliàries i accés a serveis socials i sanitat) i un estancament en integració. També destaca una diferència d'actituds de rebuig depenent de la nacionalitat, així els col·lectius de magrebins i africans són els que surten més perjudicats.

Per a més informació pots consultar el resum de l'informe o l'informe complet.

Afegeix un comentari nou