«La majoria de restaurants no estan preparats per oferir menús sense gluten»

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

«La majoria de restaurants no estan preparats per oferir menús sense gluten»

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Una enquesta de l’Associació de Celíacs de Catalunya revela que el 73% dels consultats desconfia del coneixement dels protocols d’actuació als restaurants sobre el tractament dels aliments sense gluten.

L’Associació de Celíacs de Catalunya, que agrupa actualment més d’11.000 persones amb intolerància al gluten, ha publicat recentment una enquesta sobre els hàbits de la persona celíaca. Aquest revela que dels 1.100 enquestats el 73% desconfia dels coneixements per part dels restauradors sobre els protocols a seguir a l’hora de prepara un menú sense gluten.

A Catalunya només el 2,7% dels establiments restauradors i hotelers de Catalunya estan certificats com aptes per oferir menjar sense gluten, i la sensació entre els afectats és de preocupació fet que provoca que el 61% optin per no menjar fora de casa.

La freqüència amb la que els enquestats mengen fora de casa un 36% ho fa una vegada al mes, mentre que un 35% admet no fer-lo massa sovint perquè se sent diferent a la resta de comensals. A l’hora d’ escollir restaurant, el 40% dels enquestats utilitzen el web de l’Associació de Celíacs de Catalunya, i el 42% afirma conèixer la tasca de formació i controls que des de l’ entitat es du a terme de forma periòdica.

Aquesta és la primera enquesta d’aquest tipus que s’ha dut a terme des de l’entitat per tal de conèixer més concretament es necessitats pels afectats d’aquesta intolerància. Des de l’associació són plenament conscients de «la necessitat de treballar tots plegats en conscienciar i formar als nostres restauradors i hotelers perquè s’ impliquin amb el col·lectiu celíac i incorporin plats sense gluten als seus menús».

Menjar fora de casa

Per ara 357 establiments a Catalunya ofereixen plats sense gluten, però des de l’Associació de Celíacs de Catalunya es continua lluitant per aconseguir que aquest petit percentatge augmenti. Un exemple és la guia «Restauració sense gluten» destinada al sector de la restauració i publicada fa uns anys juntament amb la Fundació Alícia. En aquest document a més de fer un repàs a la malaltia s’explica detalladament els protocols que cal seguir per tal d’assegurar que els aliments siguin, una vegada distribuïts, cuinats i servit, aptes per l’alimentació de les persones amb intolerància al gluten i evitar la contaminació creuada.

La intolerància al gluten és un fet cada vegada més freqüent per això iniciatives com la del programa Cuines de TV3 són molt aplaudides.

L’Associació de Celíacs de Catalunya, entitat creada a l´any 1977 és la primera organització creada a Espanya en defensa dels interessos de les persones celíaques. Declarada d’utilitat pública a l’any 1982, agrupa actualment prop de 11.000 celíacs i celíaques.

La Fundació Alícia va néixer el 2003 de la mà del xef i copropietari del restaurant El Bulli, Ferran Adrià, i del cardiòleg Valentí Fuster, amb l'objectiu de promoure el vessant més social, solidari, cultural i compromès de l'alimentació arreu del món.

Afegeix un comentari nou