Projecte Ítaka al Raval, reconegut com a bona pràctica

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Projecte Ítaka al Raval, reconegut com a bona pràctica

Resum: 

Aquesta iniciativa destaca pel treball col·laboratiu i per la innovació en la intervenció amb joves. Ha estat reconeguda com a bona pràctica en diferents espais: Forma part del Mapa de persones expertes i experiències d'èxit que va presentar la Generalitat de Catalunya el passat mes de juny i va ser presentada com a cas d'èxit de treball comunitari transversal a les Jornades de Formació Comunitària organitzades per la Secretaria d'Acció Ciutadana.

Ítaka al Raval ha dissenyat i implementat una metodologia innovadora i comunitària per optimitzar i millorar la intervenció amb els i les joves de 16 a 18 anys, per tal que assoleixin una formació i experiència prelaboral satisfactòria, un major grau de vinculació i identificació amb la comunitat i una aproximació de nou cap a la formació reglada.

Tot això s'aconsegueix mitjançant la coordinació i el treball en xarxa entre les entitats educatives, socials i laborals del territori: AEIRaval, Associació per a Joves TEB, Centre Obert Joan Salvador Gavina, l'Escola de Musics, Fundació Tot Raval i Impulsem SCCL.

El Mapa de persones expertes i experiències d'èxit és una eina de consulta que permet cercar persones expertes i experiències d'èxit en diferents temàtiques socials, a Catalunya i al món, i visualitzar-los sobre una interfície de mapa. Una de les experiències que s'hi destaca és precisament el projecte Ítaka.

A l'acte de cloenda de la formació comunitària, organitzada per la la Secretaria d'Acció Ciutadana i que va aplegar tècnics i tècniques dels programes Xarxa Òmnia, Aprendre a Aprendre, Plans de Desenvolupament Comunitari i Pla Integral del Poble Gitano, el projecte Ítaka va ser exposat com a bona pràctica en l'àmbit del treball comunitari, desenvolupat de forma transversal entre entitats sense afany de lucre.

Ítaka al Raval treballa amb criteris innovadors:

  • Experimenta amb noves tecnologies, dissenya aplicacions informàtiques per facilitar i agilitzar el treball en xarxa i el seguiment.
  • Defineix una metodologia que serà extrapolable a altres barris de similars característiques.
  • Treball integral: Els itineraris es plantegen com una unitat d'actuacions, amb un expedient únic per a cada jove, establint criteris conjunts, acordant accions, optimitzant al màxim els diferents recursos del territori i adequant-los a les necessitats, inquietuds i motivacions de cadascun dels joves.
  • Sostenible en el temps, amb perspectiva i aposta de continuïtat a mig i llarg termini.

El projecte s'està portant a terme de la mà d'un equip multidisciplinari, conformat per una coordinadora, un equip tècnic i un equip de tutors i tutores de les diferents entitats socials del barri del Raval.

El portal web itakaraval.org s'ha creat amb un doble objectiu: donar a conèixer el projecte i facilitar el treball intern de l'equip.

A sota teniu una presentació amb la qual podeu aprofundir en el projecte.

Afegeix un comentari nou