Les entitats juvenils, el cor de les festes majors de Santa Perpètua de Mogoda

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: Moguda Perpètua
Moguda Perpètua ha fet 15 anys aquest any i organitza activitats festives durant tot l'ant. Font: Moguda Perpètua
 Font: Casal Popular Pit Roig
El Casal Popular Pit Roig funciona com un espai de trobada de les entitats de Santa Perpètua de Mogoda. Font: Casal Popular Pit Roig

Les entitats juvenils, el cor de les festes majors de Santa Perpètua de Mogoda

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

Les joves d’aquest poble del Vallès Occidental tenen clar que si volen unes festes majors al seu gust han d’organitzar-se i impulsar iniciatives pròpies.

El teixit associatiu de Santa Perpètua de Mogoda

Arriba el primer cap de setmana de setembre i els carrers de Santa Perpètua de Mogoda s’omplin de gent, música i activitats per celebrar la festa major d’aquest poble del Vallès Occidental. Corretasques, concerts, balls, sopars populars, correfocs, xarangues. La riquesa de les activitats culturals i festives de la qual el poble gaudeix durant aquests dies no seria possible sense la feina que molts joves perpetuencs fan durant tot l’any.

Santa Perpètua supera els 25.000 habitants i compta amb més de 50 entitats i associacions, moltes d’elles dedicades a la difusió i organització d’esdeveniments culturals. L’esperit de les veïnes de fer coses plegades, organitzar-se i teixir comunitat és una cosa habitual en aquest poble que ja es posa en pràctica des de petits. Moltes vegades la motivació per oferir activitats culturals ve de la manca d’oferta per part de l’Ajuntament. Altres, aquesta ve per la voluntat d’oferir ofertes d’oci per totes.

Moguda Perpètua, un llegat festiu de diverses generacions

Moguda Perpetua és una entitat juvenil que va néixer fa 15 anys a Santa Perpètua de la iniciativa d’un grup de joves que volien organitzar les seves pròpies activitats festives més enllà d’aquelles programades per l’Ajuntament. Organitzades de manera assembleària i autogestionada, les joves de Moguda Perpètua fan activitats durant tot l’any, en especial durant la Festa Major d’estiu i la Festa Major d’hivern.

“Sempre hi haurà propostes que l'Ajuntament no farà i és important que no només a la festa major, sinó també durant l'any, es facin activitats culturals que als joves els hi vinguin de gust”, explica Gerard Rodríguez, secretari de Moguda Perpètua. “És difícil començar, però si tens ganes de fer alguna cosa és important que s'insisteixi a l'Ajuntament i que es lluiti per poder tenir més espais i que siguin espais que els joves han triat, no que els adults han organitzat”, afegeix.

Algunes de les activitats organitzades per Moguda Perpètua han anat evolucionant al llarg dels anys i ara atrauen gent de totes les edats, com és el cas del corretasques al mes de març, així com ajuden a enriquir la programació de les festes majors on manquen les activitats festives juvenils. “Són activitats que ens impliquen a joves directament, que són autogestionades i que si ningú les fa no es porten a terme”, explica Rodríguez. “Es necessiten més iniciatives per no dependre només de l'Ajuntament, sinó que també hi hagi espais alternatius i autogestionats on tothom estigui representat”, defensa.

El Casal Popular Pit Roig, punt de trobada de les entitats

Una altra de les entitats que organitza activitats durant la Festa Major de Santa Perpètua és el Casal Popular Pit Roig. Enguany estan preparant el “dijous de xupinazo” per donar el tret de sortida a la Festa Major d’estiu, i un sopar popular amb concert de música en directe per tots els públics i totes les edats.

El projecte del Casal Popular va sorgir fa 10 anys d'un col·lectiu de persones que veien com altres pobles disposaven d’espais d’aquest tipus i van considerar que a Santa Perpètua podria funcionar. Una dècada després, el poble compta amb aquest espai autogestionat de socialització i formes de cultura alternativa, el qual funciona també com a punt de trobada de moltes de les entitats i organitzacions de Santa Perpètua.

Des del casal se’ls ofereix un espai on reunir-se i fer les seves activitats, per tal de fomentar la relació entre les diferents organitzacions i veïnes del poble i tractar d’impulsar iniciatives conjuntes. “El casal neix com un punt de trobada perquè totes tinguem un lloc on organitzar-se i tirar endavant tot el que siguin projectes alternatius de cultura, oci, per joves o no joves”, explica Alba del Valle, presidenta del Casal Popular, qui creu que, malgrat la quantitat d’entitats, falta diversificació, que més gent s’organitzi i que es facin activitats conjuntes.

“Molts cops cada entitat fa la seva i el que acaba passant és que ens contraprogramem, no arribem a tot i no hi ha prou material”, es queixa del Valle. “Potser sí que estaria bé, com es fa a altres pobles, que les entitats ens ajuntéssim i féssim una festa alternativa conjunta, ben organitzada, amb el que pot oferir cada col·lectiu”, afegeix. La presidenta del Casal també creu que a les festes majors de Santa Perpètua manquen activitats per a adolescents i creu que cal que s’enriqueixi l’oferta més enllà de l’oci nocturn.

Afegeix un comentari nou