Àmbit de la notícia
Cultural

Xiaobing Wang: "Tenia clar que no volia que les meves filles perdessin l'idioma xinès ni la seva cultura"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • L'Associació Centre Cultural Xinès de Manresa fa cursos de llengua i cultura xineses.
    L'Associació Centre Cultural Xinès de Manresa fa cursos de llengua i cultura xineses. Font: Associació Centre Cultural Xinès de Manresa
  • La Xiaobing Wang fa classes de xinès per a adults a la UManresa.
    La Xiaobing Wang fa classes de xinès per a adults a la UManresa. Font: Associació Centre Cultural Xinès de Manresa
  • Coincidint amb l'Any Nou Xinès, el Centre organitza una festa amb activitats com pintura, cuina o cal·ligrafia.
    Coincidint amb l'Any Nou Xinès, el Centre organitza una festa amb activitats com pintura, cuina o cal·ligrafia. Font: Associació Centre Cultural Xinès de Manresa

Perquè els nens i nenes d'origen xinès que han nascut aquí o que van arribar a Catalunya quan eren petites no perdin les seves arrels, l'Associació Centre Cultural Xinès de Manresa els ensenya l'idioma i la cultura del país asiàtic.

A Catalunya viuen 61.864 persones d'origen xinès, segons les dades recollides per l'Idescat a 1 de gener del 2023 (representen el 4,54% sobre el total de la població estrangera). Si ens fixem concretament en Manresa, hi viuen 501 persones. És a la capital del Bages on la Xiaobing Wang va fundar l'Associació Centre Cultural Xinès amb l'objectiu de difondre la llengua i la cultura xineses entre la mainada d'origen xinès que ha nascut aquí, però també entre les manresanes i catalanes que hi estan interessades. Ho fa a través de cursos per aprendre l'idioma (en constant auge en les relacions internacionals) i d'activitats obertes a la ciutadania

Amb ella hem parlat sobre l'entitat i de quin ha estat el seu paper en l'operació per salvar una escola de Viladecans que havia de tancar a causa de la pèrdua d'alumnes. Ara, el centre està en mans d'un empresari xinès que va posar una condició per tancar la compra: incloure el xinès com a assignatura. 

Quin és el paper que juga l'entitat en la integració de les persones vingudes de la Xina i que viuen a Catalunya? 

La nostra associació cultural organitza activitats per a la gent xinesa que viu a Manresa amb l'objectiu que s'integrin en la cultura catalana i a viure aquí. Si necessiten ajuda, com ara fer algun tràmit, els indiquem a quina administració s'han d'adreçar per sol·licitar-lo. 

Com treballeu perquè les persones que han nascut aquí i tenen arrels a la Xina coneguin la cultura del país d'origen? 

Per a la mainada que ha nascut aquí o que ha vingut de la Xina i tenen problemes amb el català o el castellà, fem classes de repàs de l'idioma. A més, tant per als infants com per a les famílies, els caps de setmana fem classes de xinès per a la comunitat xinesa perquè continuïn aprenent sobre les seves arrels, la seva cultura i el seu idioma. 

I a més de l'idioma, els hi expliqueu també les tradicions d'allà? 

Els caps de setmana fem quatre hores de classe de xinès simplificat i expliquem la cultura xinesa tradicional. A més, fem activitats, com per exemple, relacionades amb l'Any Nou Xinès i ho celebrem totes juntes perquè la mainada conegui la cultura. 

Organitzeu activitats perquè les catalanes coneguem la cultura xinesa? 

Sí, també. Coincidint amb l'Any Nou Xinès, sempre organitzem activitats com pintura, cuina o cal·ligrafia. 

Fas classes de xinès a la universitat. Has notat que hi ha més interès per aprendre l'idioma? S'hi apunta més gent? 

Sí, cada any es nota més gent. A la universitat tinc un grup de quaranta persones més grans de setanta anys apuntades perquè els hi interessa, tenen més temps i s'apunten a classe. 

Després, hi ha les alumnes del grau en Comerç Internacional, que tenen el xinès com a assignatura durant dos cursos. N'hi ha que estan molt interessades i un cop acaben aquests dos anys de classe, volen continuar l'any següent i algunes se'n van de viatge a la Xina. 

Quin és el motiu de les alumnes per apuntar-se a estudiar xinès? Per què els interessa l'idioma? 

Com que estan fent el grau en Comerç Internacional, creuen que el xinès és un dels sis idiomes més poderosos i amb més futur. 

Tinc entès que fa uns quinze anys que vius a Manresa. Explica'ns com vas arribar-hi i per què vas decidir crear l'associació. 

Fa quinze anys que visc aquí. Abans d'arribar a Espanya, vaig estudiar fora. Primer a Suècia (direcció d'Hotels i Restaurants) i, després, a Anglaterra, on vaig fer un màster i on vaig conèixer el meu marit. Ens vam casar i vam venir aquí. Quan vam tenir filles vaig tenir clar que no volia que perdessin l'idioma xinès ni la seva cultura. 

A Manresa hi ha moltes famílies amb infants que no saben xinès. Per això vaig fundar l’associació, perquè fos un punt de trobada per a la mainada i les famílies xineses. Així mateix, per a la gent d'aquí que li interessa la cultura de la Xina, l’entitat és un lloc on poden conèixer-la. 

També ens ha interessat la història de l'Escola Teide, de Viladecans.

Aquest és un tema a part del Centre Cultural Xinès. Els caps de setmana, a l'Escola Teide, fem classes per a la comunitat xinesa. Després de saber que volien tancar, vaig conèixer per casualitat al senyor Liang [que és qui ha acabat comprant l’escola i salvant-la del tancament]. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari