La 12a edició dels premis Arlequí premia l’actor Jordi Banacolocha

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

La 12a edició dels premis Arlequí premia l’actor Jordi Banacolocha

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Resum: 

L’entrega dels premis del teatre amateur se celebrarà a la seu de la SGAE a Barcelona el dilluns 24 de novembre a les 19.00h i comptarà amb la presència de Jordi Banacolocha, premiat en la categoria de professional.

L’actor Jordi Banacolocha serà reconegut en uns premis que reconeixen les persones, entitats i grups que durant l’any anterior hagin destacat per la seva dedicació al teatre amateur. “La voluntat dels premis Arlequí se centra en la creació de teixit associatiu i l’enfortiment de la gran pinya dels grups de teatre amateur catalans”, defineix Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, organitzadora d’uns premis que van aparèixer l’any 2003.

Així doncs, la voluntat dels premis no és tan competitiva sinó reconèixer tot el treball anterior que fan els diversos grups de teatre amateur del territori. Per això els grups i les coordinadores de teatre amateur envien a la federació informació sobre les propostes que han dut a terme o que els semblen rellevants. “Estem satisfets perquè els grups de teatre s’han fet seus aquests premis i any rere any la nostra voluntat és que els Arlequí siguin més coneguts per tal que més grups se sumin a participar-hi”, afegeix Rafecas.

Però els Arlequí també són una gal·la, una celebració i és per això que entre els guardonats hi ha diferents categories. En la de professional, sempre s’ha premiat a actors que hagin iniciat la seva carrera vinculats al teatre amateur, o periodistes o comunicadors sensibles a la gran tradició de teatre amateur a Catalunya. Enguany es premia l’actor Jordi Banacolocha, qui sempre ha destacat els seus orígens dins el teatre amateur (als dos anys ja va aparèixer als Pastorets fent el paper d’un petit dimoni), i que fins fa ben poc ha estat representant l’obra 'Liceistes i cruzados' al Teatre Nacional de Catalunya. L’any passat es va distingir a Montserrat Carulla, que amb l’obra 'Iaia', actualment en gira, ha decidit acomiadar-se dels escenaris. Altres premiats han estat l’actor i director Josep Maria Pou o Lluís Soler, entre d’altres.

Repassant el palmarès de l’actual edició dels Arlequí, el premi a l’entitat ha estat per la Coordinadora de Teatre del Baix Ebre i Montsià, per aconseguir la unió entre els seus grups i l’enfortiment de l’ambient teatral a les Terres de l’Ebre. A la categoria encarregada de reconèixer la millor iniciativa personal s’ha premiat el tàndem creatiu format per Ricard Pello i Roser Descayre, del grup de teatre Benet Escriba, de Sant Feliu de Guíxols, per tota una vida dedicada al teatre. El guardó també destaca la feina que els dos realitzen al capdavant del concurs de teatre amateur de Sant Feliu de Guíxols, que aquest any ha arribat a la seva desena edició.

En la categoria de grup amateur, els premis Arlequí han premiat a Deixalles’81, de Sant Feliu de Codines, una formació molt nombrosa i amb membres molt joves, que també realitza una tasca de formació tant a nens, com a adolescents. El guardó també reconeix la implicació del grup al concurs de Teatre Amateur Vila de Sant Feliu, que enguany ha celebrat la 31a edició, i en l’organització de les mostres infantils, de les quals ja han organitzat 4 edicions.

Finalment, el Centre Moral d’Arenys de Munt ha rebut la menció especial per la seva llarga trajectòria durant més de 100 anys, apostant sempre per la cultura associativa de base, vertebradora de l’estima vers un país i una llengua. Dins d’aquesta categoria han estat premiats des de companyies com ara La Cubana; el programa de TV3, Objectiu Pastorets, o el periodista Carles Capdevila.

Afegeix un comentari nou