La Mostra de Pineda, la gran festa del teatre amateur català
Comparteix
La Mostra Nacional de Teatre Amateur, que va agrupar, en tres dies, més de setanta obres representades per grups de teatre tant de casa nostra com internacionals, és un aparador que permet crear sinergies entre companyies.
L’últim cap de setmana d’abril és especialment assenyalat per a molts grups amateurs de teatre catalans, ja que és quan se celebra la Mostra Nacional de Teatre Amateur a Pineda de Mar. ‘La Mostra de Pineda’, com és coneguda popularment, està organitzada per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC), el Casal Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar i l’Ajuntament de la localitat maresmenca.
Una marató de teatre que, normalment, comença un divendres al vespre i acaba un diumenge a la tarda. Però en aquesta dinovena edició s’ha aprofitat que dilluns 1 de maig va ser festiu per programar encara més obres. Des de Xarxanet hem parlat amb Antoni Font, president de la FGATC, per fer una valoració d’aquest any. Font comenta que, en total, hi han participat “més de 1.300 persones”, sumant membres dels grups que hi han actuat, acompanyants i públic, i que “aquest, segurament, és l’any que ha vingut més gent”.
Tot un repte organitzatiu que sobrepassa els límits municipals de Pineda de Mar, ja que també han entrat en joc hotels de Santa Susanna (el municipi veí) per acollir totes les participants.
“Això és una bestiesa t’ho miris com t’ho miris perquè no hi ha cap festival ni cap mostra que ho faci”.
La programació comença d’hora al matí (entre les 9.30 h i les 10 h) i acaba ben entrada la nit (amb funcions que arriben a començar a les 23.30 h). “Van ser unes setanta-vuit funcions en seixanta-sis hores que va durar la Mostra. Això és una bestiesa, t’ho miris com t’ho miris, perquè no hi ha cap festival ni cap mostra que ho faci. Estem parlant de teatre no professional”, destaca Font.
Per encabir-ho tot, s’habiliten una dotzena d’espais (tant en sales com al carrer) i, així i tot, es dona el cas que en una mateixa hora es representen fins a tres espectacles simultàniament. Això obliga a organitzar-se bé el cap de setmana per poder veure allò que interessi. En aquesta edició s’hi ha afegit un nou espai ubicat a l’Escola Aloc, amb un aforament d’unes dues-centes persones. Segons el president de la FGATC, “amb tantíssima gent com hi anem, si no tenim més espais, no podem créixer”.
Gràcies! Tones de gràcies a tothom! A per la vintena, que haurem de fer festa grossa! pic.twitter.com/ZvY7HkiuPm
— Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (@teatreamateurca) May 2, 2023
El tràfec de participants pels carrers de Pineda és constant: algunes amb l’acreditació al coll i altres amb la samarreta del seu grup anant d’una sala a una altra a passos accelerats per arribar a temps a la següent funció o per aconseguir un dels números que es reparteixen si hi ha molta cua. Però també hi ha temps per descansar una mica i fer el toc en alguna de les terrasses de la cèntrica plaça de les Mèlies.
Un procés de selecció laboriós
Cada any se seleccionen obres de gèneres diversos amb l’objectiu de fer una mostra variada i que agradi al màxim de públic possible, tot i que això depèn dels gustos de cadascú, està clar. Tal com exemplifica Font, “hi haurà gent que no li haurà agradat cap obra i haurà dit ‘quin desastre de programació’ i, en canvi, altra gent que li haurà agradat moltíssim i ho haurà trobat perfecte”.
Per seleccionar les obres, es constitueix un equip format per “gent de la mateixa Federació i alguna col·laboradora que cada any li demanem que ens faci la selecció”, apunta Antoni Font, que afegeix: “la comissió organitzadora no participa en la selecció de les obres”. Enguany han tingut feina en triar una setantena d’espectacles d’entre els vuitanta i noranta que s’han presentat.
Si ens fixem en la programació d’aquest any, les espectadores han pogut gaudir de comèdies com 'M'esperaràs?', a càrrec del Casal Corpus Grup de Teatre, i 'Losers', interpretada per Magret Companyia Teatral; clàssics com 'La casa de Bernarda Alba', de Totshicaben Col·lectiu de Teatre i 'La senyora Florentina i el seu amor Homer', interpretada per Ocellassos de Sant Oleguer; musicals com 'Uap23 Poder', de l'Associació UAP i 'La nostra història', de PAM Teatre; i el cabaret feminista ‘Garrí al forn amb compota de reineta’, d'El Mirall Grup de Teatre.
L'acte central de La Mostra va servir per entregar els Premis Arlequí, guardons que atorga la FGATC a persones i grups que han destacat per la seva implicació en el teatre amateur. Aquest any, han estat premiades la Societat Cultural Esportiva i Recreativa de l’Ametlla de Mar, Fèlix Puig i Carbonell, Enric Majó i Miró, Grup La Trapa de l’Agrupació Congrés de Barcelona i Josep Rossell i Méler.
La Mostra més internacional
Gràcies al fet que la FGATC forma part de l’Associació Internacional de Teatre Amateur (AITA) i del Consell Internacional de Federacions de Teatre Amateur de la cultura grecollatina (CIFTA), la Mostra ha acollit grups de Bèlgica, Suïssa, França, Itàlia i Lituània. “És, absolutament, l’any més internacional amb molta diferència”, comenta Font.
També visiten Pineda de Mar grups de Madrid i el País Valencià pel conveni d’intercanvi amb les federacions de teatre amateur d’aquestes comunitats i, enguany, s’hi han sumat companyies de Galícia i les illes Balears.
Com tot, la Mostra de Pineda es va veure afectada per les restriccions de la pandèmia de la covid. Els anys 2020 i 2021 no es va poder organitzar, però això no va impedir a la FGATC impulsar altres activitats per mantenir-se activa. El seu president explica que es van fer xerrades i algun festival en línia i quan, per fi es va acabar el confinament, es va crear el ‘Big Bang Teatral’, que va permetre als grups desplaçar-se a altres municipis propers. A partir d’aquesta idea va sorgir la Mostra ‘Itinera’ en el moment en què era permès desplaçar-se per tot Catalunya.
Superada aquesta època, el 2024 serà un any especial perquè se celebrarà l’edició número vint. Antoni Font puntualitza que tot just ara estan tancant la dinovena i “recuperant forces”, però apunta que de seguida es posaran a treballar en la vintena. "Alguna cosa especial es farà, segur", comenta.
Afegeix un nou comentari