Àmbit de la notícia
Cultural

El valor social del teatre i reptes de futur: arriba el II Congrés de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Imatge de l'obra 'Consell familiar' del Casal Corpus Grup de Teatre.
    Font: Agustina Guiteras - Casal Corpus Grup de Teatre
  • Presentació i roda de premsa del II Congrés de Grups Amateurs de Teatre.
    Presentació i roda de premsa del II Congrés de Grups Amateurs de Teatre. Font: Federació Grups de Teatre Amateur de Catalunya
  • Guanyadors del premi a la millor obra no escolar en la fase regional.
    Guanyadors del premi a la millor obra no escolar en la fase regional. Font: Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya

L’objectiu de la jornada és redefinir el paper dels grups amateurs, que ja superen el miler, i demanar més reconeixement a les institucions.

El municipi de Santa Susanna, al Maresme, acollirà els dies 29, 30 i 31 d’octubre el II Congrés de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, organitzat per la Federació de Grups Amateurs de Teatre. Enguany, la presència internacional serà elevada: d’entre les 400 persones que participaran, de més de cent companyies no professionals, assistiran grups de l’Alguer, Itàlia, Suïssa, Mònaco, el Rosselló, Andorra i Midi-Pyrenées. A escala estatal, acudiran representants de la Federació de les Illes Balears i del País Valencià

Una edició que se celebra trenta-sis anys després de la primera. L’objectiu principal que posa sobre la taula la segona edició del congrés és la gran evolució del món del teatre. “El que volem és saber i redefinir quin és el nostre paper a partir d’ara, crear nous reptes amb nova tecnologia i vincular el món audiovisual, tot plegat en un relleu generacional”, explica Josep Lluís Argemí, coordinador de la comissió del Congrés. Pretenen demanar un major reconeixement per part de les institucions i ajuts en espais, infraestructures i formació.

La situació actual dels grups de teatre amateurs

Actualment, a Catalunya hi ha més d’un miler de grups amateurs de teatre que mouen més de trenta mil persones. Argemí afirma que cap moviment de la cultura popular aplega tantes persones. Exceptuant l’època complicada de confinament, cada cap de setmana se celebren aproximadament cent cinquanta representacions arreu del territori: arriben a més de dos milions d’espectadors i espectadores.

Davant d’aquestes dades que confirmen la gran magnitud del moviment a Catalunya, Argemí afirma que “nosaltres el que volem és seguir desenvolupant l’activitat, però cercant un cert reconeixement per part de les institucions, no tant en subvencions, sinó en poder disposar de teatres on fer programacions estables, per exemple”.

A més, aquesta pràctica posa en valor la inclusió social. “Gràcies al teatre, les persones han trobat facilitats en integrar-se al municipi o ciutat en concret. Ja sigui en entorn metropolità com poblacions petites”, explica Josep Lluís Argemí. Els grups estan oberts a qualsevol persona que vulgui participar-hi, aprendre i formar-hi part. Actualment, a Catalunya hi ha més de seixanta escoles de teatre, en les quals no hi ha límit d’edat per entrar-hi. 

La programació del congrés en eixos principals

El congrés plantejarà tres ponències, en les quals han participat més de vuitanta persones del sector en la seva redacció. ‘Els grups amateurs i la seva funció social’, posa sobre la taula la funció actual dels grups; ‘La unió ens fa més forts’, reflexionarà sobre els reptes tecnològics; i ‘Els grups amateurs de teatre i el seu futur’, que tractarà els reptes a encarar. A partir dels ítems que es plantegin en aquestes ponències i en tot el congrés, s’escriurà un manifest dels Grups Amateurs, on s’especificaran les conclusions.

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya ha estat reconeguda per la AITA (l’Associació Internacional de Teatre Amateur) com a centre nacional. És la primera vegada que un territori que no és un estat és reconegut com a centre nacional a nivell internacional. Per acabar, Josep Lluís Argemí destaca que “a molts llocs d’aquest país, la possibilitat de poder expressar les teves inquietuds i pensaments, te les dona el món del teatre. Cuidem-lo”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari