La reestrena de ‘La Santa Espina’ obre la capital de la sardana de Barcelona

La reestrena de ‘La Santa Espina’ obre la capital de la sardana de Barcelona

Resum: 

La reestrena de la Santa Espina, una rondalla inèdita des de principis de segle XX, és el plat fort dels actes de proclamació.

Els actes inaugurals van arrencar el passat cap de setmana amb el pregó a càrrec de l’escriptor Màrius Serra i l’espectacle ‘La cultura és... nostra!’ que va aglutinar a més de 400 representants de tots els sectors de la cultura popular barcelonina. La reestrena de La Santa Espina, prevista pel proper dissabte, 15 de març, a l’Auditori de Barcelona culminarà l’obertura.

La Santa Espina és una composició d’Enric Morera amb lletra d’Àngel Guimerà presentada a la capital catalana l’any 1907, representada més de dues-centes vegades durant aquell any, però que no s’ha tornat a posar sobre els escenaris.

“El rerefons de reivindicació nacional i d’autonomia en la governabilitat de l’època que expressa l’obra té paral·lelismes evidents amb l’actualitat”, explica Joaquim Rucabado, president de la Federació de Sardanistes de Catalunya, que recorda que la sardana que duu el mateix nom de l’obra va esdevenir emblema del catalanisme polític fruit de la prohibició expressa del general Losada, governador civil de la ciutat, l’any 1924.

Espectacle 'La cultura és.. nostra' ofert el passat dissabte a la Catedral

Més d’un centenar d’activitats durant tot el 2014

A banda de les activitats d’obertura, més d’una vintena d’actes se sumaran a la pròpia activitat sardanista organitzada a la ciutat de Barcelona, situant el nombre total d’activitats programades pels dotze mesos de durada de la capitalitat a l’entorn d’un centenar.

Entre d’altres, destaca el Concert final del Concurs La Sardana de l’Any, previst pel 3 de maig a l’Auditori de Barcelona. En aquest marc, s’estrenarà ‘El crit del temps’, un poema musicat per Xavier Pagès de caràcter independentista que rememorarà alguns dels episodis de 1714. Es tracta d’una obra per a orquestra, cobla, cors i veu blanca solista.

Cinc dies més tard, el 8 de maig, s’inaugurarà una exposició al Museu d’Història de Catalunya a un dels personatges més emblemàtics del món de la sardana, Vicenç Bou. La mostra analitzarà com és la música de Bou i desvetllarà musicalment el secret per aconseguir que les seves melodies arrelin al cor de les persones.

El 22 de juny, totes les entitats sardanistes de Barcelona s’uniran a la Plaça dels Somnis de la ciutat amb motiu del Dia Universal de la Sardana. El 28 de novembre es lliuraran els premis Capital de la Sardana i pel 21 de desembre s’està treballant en un Concert de Nadal a la Sagrada Família.

Afegeix un comentari nou