Àmbit de la notícia
Comunitari

L’Aula Ambiental Bosc Turull, un refugi per la biodiversitat a Barcelona

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià
  • Aula Ambiental Bosc Turull
    Les jornades comunitàries de l'Aula Ambiental Bosc Turull estan obertes a tothom i en elles es fan tasques de manteniment de l'espai. Font: Aula Ambiental Bosc Turull
  • Aula Ambiental Bosc Turull
    L'Aula Ambiental Bosc Turull organitza periòdicament activitats dirigides a infants, escoles i famílies. Font: Aula Ambiental Bosc Turull

Entre Vallcarca i El Coll s’amaga una petita joia natural, rica en biodiversitat i en persones i entitats que treballen per protegir-la.

Quan pensem en la ciutat de Barcelona costa imaginar espais naturals, riquesa de fauna i flora i molt menys boscos. Més aviat ens venen al cap els edificis, el ciment i la contaminació. Però a la ciutat també existeixen espais naturals i refugis per a la biodiversitat que, encara que són pocs, paga la pena posar en valor.  

L’Aula Ambiental Bosc Turull és un d’ells, una finca pública de gairebé 4.000 metres quadrats a la zona boscosa del Park Güell, propera a la Font de Sant Salvador, entre els barris de Vallcarca i El Coll del districte de Gràcia. Aquest entorn privilegiat amb una gran riquesa de fauna i flora esdevé un espai de referència en la protecció i millora de la biodiversitat autòctona a la ciutat.  

L’aula és gestionada per la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) i, juntament amb diversos col·lectius veïnals i de defensa de la natura, treballa per millorar la biodiversitat local, realitzant tasques com extreure espècies vegetals invasores, millorar el sòl del bosc, afavorir la presència d’ocells amb la instal·lació de caixes niu i menjadores, crear hotels d’insectes per atraure pol·linitzadors o controlar espècies perjudicials i invasores. 

Promoure la cura de la biodiversitat des de l’educació 

És des d’aquest entorn que l’aula, com ve indica el seu nom, funciona com un espai de transmissió de coneixement sobre la natura i com tenir cura d’ella. Està dirigida a tota la ciutadania, però en especial a les veïnes i els més joves, amb la mirada posada en què des del coneixement és molt més fàcil valorar i cuidar la natura que ens envolta.  

“A nivell educatiu resulta molt interessant poder preservar aquest pulmó. Quan coneixes el teu entorn el pots respectar i cuidar més fàcilment”, assegura Aïda Vilaró, coordinadora de lAula Ambiental Bosc Turull.  

El Bosc Turull organitza activitats periòdiques dirigides a escoles i entitats del lleure de la ciutat que, per una banda, poden visitar l'espai i descobrir la fauna i flora que en ell habita i, per altra, desenvolupar projectes propis.

Aïda Vilaró, coordinadora de l’Aula Ambiental Bosc Turull: “Quan coneixes el teu entorn el pots respectar i cuidar més fàcilment”

Les activitats busquen entrar dins la programació educativa del professorat, aprofitant les possibilitats didàctiques que ofereix l’aula i dotant de recursos als docents perquè siguin ells qui puguin fer-les de manera autònoma. Una de les activitats que l’equipament posa a disposició a les escoles va dirigida a descobrir l’ecosistema del Bosc Turull i la biodiversitat que habita en ell. Els infants poden aprendre a identificar els principals elements de l’ecosistema, com aquests es relacionen, aprendre a orientar-se i utilitzar diferents estris. 

Un espai enxarxat amb la comunitat

Per als impulsors del Bosc Turull és important no perdre la consciència de l’ecosistema comunitari del qual l’espai forma part, de les seves veïnes i la riquesa d’entitats ambientals i socials del districte. És per això que, mitjançant l’organització d’activitats i trobades, la cessió d’espais i el desenvolupament de projectes conjunts, l’aula promou la participació veïnal i el treball en xarxa.  

El bosc compta amb horts urbans oberts als veïns, horts comunitaris que gestionen diverses entitats ambientals i uns altres que se cedeixen a persones majors de 65 anys. Per altra banda, l’aula du a terme el Projecte de dinamització del compostatge comunitari i domèstic als barris del Coll i Vallcarca, i des del setembre de 2020, la dinamització del Compostatge Comunitari al Punt Verd de l’Avinguda Vallcarca. Aquests dos punts estan oberts a qualsevol persona o entitat que vulgui participar o aprendre com funciona el compostatge

El Bosc Turull també organitza jornades comunitàries obertes a tothom que serveixen de trobada amb les diferents entitats relacionades amb l'espai. “Ens trobem en un ambient més distès on podem conèixer-nos totes aquelles persones que estem al dia a dia i treballem perquè el bosc funcioni”, explica Aïda Vilaró. També s’aprofiten les jornades per dur a terme de forma conjunta tasques de manteniment dels diferents espais.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari