Els interessos polítics condicionen l'ajuda humanitària

 Font:
Font:

Els interessos polítics condicionen l'ajuda humanitària

Resum: 

Segons un informe presentat per l’organització DARA, les ajudes en crisis humanitàries estan condicionades per interessos politics.

L’organització DARA és una organització independent que té com a objectiu millorar la qualitat i la eficàcia de l’ajut a les poblacions que han estat afectades pels conflictes, els desastres naturals i el canvi climàtic arreu del món.

DARA ha analitzat la resposta de 23 governs del món desenvolupat, que van realitzar donacions en catorze crisis humanitàries. Segons l’Índex de Resposta Humanitària 2010, d’aquestes catorze, deu van estar condicionades per interessos politics dels diferents governs donants.

Segons l’informe que va presentar DARA durant les Jornades Europees sobre el Desenvolupament que es va celebrar a Brussel•les, els governs no separen els seus objectius polítics, econòmics o militars. Dels 23 principals governs donants, Espanya es troba al número 17 del rànquing, liderat per Dinamarca, Irlanda i Nova Zelanda, governs líders per prioritzar les necessitats de les persones en zones de crisi i mantenir la seva ajuda per sobre d’altres objectius.

Tot i que Espanya ha fet grans progressos en augmentar el seu suport als organismes multilaterals com les Nacions Unides, l’informe li recomana que reforci el seu compromís amb el sistema humanitari, prioritzi el seguiment i l'avaluació d'impacte dels projectes finançats i augmenti la seva participació en les iniciatives de rendició de comptes.

Ross Mountain,director general de DARA i vicerepresentant especial del secretari general de l'ONU a República Democràtica del Congo, va afirmar que “les agendes polítiques han obstaculitzat ajuda humanitària essencial per a milions de persones necessitades”.

D’altra banda, la politització i militarització de l’ajuda humanitària per part dels governs donants, posen en perill la vida dels treballadors humanitaris i cooperants, que no són percebuts com actors neutrals, imparcials i independents. A més, els agents humanitaris s’enfronten a difícils reptes per tal de proporcionar protecció i assistència dels necessitats. Segons Antoni Guterres, Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, adverteix en el pròleg de l’estudi que “l’última dècada, els atacs contra agents humanitaris, tant internacionals com locals, s’han multiplicat per tres”.

Llegir més.

Afegeix un comentari nou