Triem Banca Ètica convida la UAB a vincular-se amb la banca ètica

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Triem Banca Ètica convida la UAB a vincular-se amb la banca ètica

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El grup de voluntariat de Cooperació de la FAS, impulsor de la campanya Triem Banca Ètica, presenta un seguit de propostes perquè la UAB es vinculi a entitats de finances ètiques.

Un grup d'estudiants voluntaris i voluntàries del Programa de Cooperació de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) són els i les impulsores de la Campanya Triem Banca Ètica, que té l'objectiu de "denunciar els bancs convencionalsi presentar la banca ètica als estudiants universitaris com a alternativa en el si de la Universitat Autònoma de Barcelona".

Durant els darrers mesos ja s'han executat diverses accions (taules rodones, cinefòrums, ponències o debats). El passat dilluns 17 de febrer, però, el grup de voluntariat va donar la sortida a una nova acció: la difusió del manifest d'aquest any i la recollida de signatures al seu favor.

Què transmet el manifest?

"Que la Universitat Autònoma es vinculi amb entitats de finances ètiques". És el principal objectiu del manifest d'aquest any. S'hi afegeix també el suggeriment de dotar de més transparència els acords i contractes entre la UAB i les entitats bancàries. En tercer lloc, proposen que Catalunya Caixa no sigui l'única entitat amb la qual es pugui vincular el carnet de l'estudiant universitari i que s’activi l'opció de vincular-lo a una entitat de banca ètica. Una altra proposta és que el carnet no incorpori el logotip d'una entitat financera i, finalment, que s'aconsegueixi oferir la possibilitat d'establir convenis de pràctiques i treballs de fi de grau, entre d'altres, amb les entitats de finances ètiques.

Com arribarà el manifest a l'estudiantat de la UAB?

Es col·locaran punts d'informació i recollida de firmes a diferents facultats perquè presencialment es pugui difondre l'existència d’una alternativa ètica a la banca tradicional i col·laborar-hi en persona i al moment. D'altra banda, ja és possible llegir el manifest al blog de la Campanya i properament serà possible firmar-lo online.

Quina és la relació de les universitats catalanes amb la banca?

Totes les universitats catalanes, públiques o privades, estan vinculades a caixes i/o bancs. Pel que fa a les universitats públiques: Banco Santander dóna l'opció a l'estudiantat de la UPC, de màster i postgrau de la UAB, de la UdG i la UdL de vincular-s'hi el carnet. Catalunya Caixa, per la seva banda, ofereix la mateixa opció (que de la mateixa manera que en el cas anterior, la vinculació no és obligatòria) a la URV, la UAB i la UB. En el cas de la UPF, la vinculació del carnet amb Banco Santander és obligatòria. En el cas de les privades, Banco Santander dóna també l'opció a l'estudiantat de la URL, la UIC i la Universitat Abat Oliva. Unnim, a la UVic i La Caixa, a la UOC.

Les universitats estableixen relacions amb les entitats bancàries explicitadesi també amb d'altres. En la majoria de casos, vincular el carnet d'estudiant a una entitat financera, que a més forma part de la banca convencional, és opcional. No obstant això, sovint es fa per defecte a menys que l'estudiant digui el contrari, ja que els col·lectius universitaris suposen anualment un enorme mercat potencial per a les entitats bancàries.

Per tal que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es plantegi introduir alternatives ètiques a la seva cartera de convenis financers, la Campanya Triem Banca Ètica impulsa la recollida de signatures. A més, en aquesta mateixa direcció, el grup de Cooperació engegarà també el mes de març el cicle "Els diners: eina de transformació social".

Afegeix un comentari nou