Les veïnes de Barcelona presenten una iniciativa ciutadana per reclamar una nova ordenança de terrasses

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: Mariona Gil
La Favb estableix diferents punts de recollida de signatures, la propera aquest dissabte 29 de juny al matí al Passeig del Born. Font: Mariona Gil

Les veïnes de Barcelona presenten una iniciativa ciutadana per reclamar una nova ordenança de terrasses

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

La Favb recull signatures digitals i presencials per demanar un repartiment just i raonable de l’espai públic i uns usos que garanteixin la convivència amb el veïnat.

Segons la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (Favb), l’espai ocupat per les terrasses a Barcelona ha crescut molt en els últims anys. Mentre que l’any 2000 hi havia 2.200 terrasses amb quatre taules per terrassa de mitjana, l’any 2024 hi ha prop de 7.000, amb una mitjana de cinc taules. L’organització critica que algunes de les darreres modificacions de l’Ordenança de Terrasses, com les possibles ubicacions o el fet de permetre les terrasses a les calçades, han servit per incrementar aquests nombres, alhora que les introduïen en carrers i places on abans no hi havien possibilitats.

Reclamen una revisió de l’ordenança actual i que es reconsiderin aspectes com les ubicacions, els horaris, l’aforament o el règim sancionador. Critiquen que aquest últim és dèbil i que tot i haver-los sancionat, els establiments incomplidors reiteratius continuen incomplint en la gran majoria de casos. Demanen també adequar l’ordenança a les noves normes d’accessibilitat, de sostenibilitat i d’impactes al medi, en especial pel que fa als impactes acústics i de protecció de la salut.

“Cal reconduir la situació extrema actual per tornar a una restauració amiga del veïnat i compatible amb la vida quotidiana d’una ciutat de treballadors i treballadores”, exigeix la Favb en un comunicat. “Des de les entitats veïnals tenim clar que una prioritat ha de ser la dels veïns i veïnes, i la resta són secundàries”, afegeixen.

La iniciativa ciutadana recull diverses exigències, sent una d’elles la necessitat de garantir l’autonomia, igualtat d’oportunitats i no discriminació de les persones amb discapacitat a les terrasses. Demanen també que es reconsideren les ubicacions d’aquestes segons les dimensions de l’establiment i que s’avaluï aquesta ubicació i els seus impactes amb informes previs.

D’altra banda, exigeixen que els horaris de les terrasses respectin el descans del veïnat, especialment en els dies laborables, i demanen la recuperació de la declaració d’ordenacions singulars. La iniciativa ciutadana també inclou la petició d’incorporar la prohibició de fumar a l’ordenança.

Afegeix un comentari nou