Joan Todó: “Treballem amb casos complexos que no es poden quedar sense un espai d'un dia per l'altre”

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: Germina
Les famílies ateses per Germina han organitzat diverses protestes a Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Font: Germina

Joan Todó: “Treballem amb casos complexos que no es poden quedar sense un espai d'un dia per l'altre”

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

L’entitat Germina tancarà els seus tres centres a Catalunya per una decisió unilateral del patronat de la fundació.

A la confluència entre els barris de la Pau i Lloreda a Badalona i als barris del Raval i Fondo de Santa Coloma de Gramenet existeixen tres centres on s'ofereix suport i acompanyament a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat des de fa 18 anys. Són part de Germina, una entitat sense ànim de lucre que forma part de la Fundación Mauricio y Carlota Botton.

Germina compta amb un centre infantil on els infants reforcen els seus aprenentatges, fan activitats i es relacionen entre ells, un espai jove, on els adolescents reben atenció individual i en grup, suport a l’estudi i per l’aprenentatge de competències i habilitats, i també Gran Recorregut (GR), un servei itinerari formatiu i sociolaboral per a joves fins a 21 anys. Germina també ofereix activitats extraescolars inclusives i suport emocional a famílies en situació de vulnerabilitat.

Tota aquesta tasca social arriba aquest mes a la seva fi. El 4 d’abril del 2024, la direcció i l’equip professional de Germina van rebre una notificació per part dels advocats del patronat de l’entitat que els informava que els tres centres de Catalunya tancarien a data del 31 de juny del mateix any. Sense possibilitat a negociar, 320 infants i adolescents, les seves famílies i 48 treballadores s’han quedat sense alternativa.

Parlem amb Joan Todó, coordinador del GR Fondo i portaveu del col·lectiu dels treballadors de l’entitat.

Com rebeu aquesta decisió des de l'equip professional dels centres?

Als centres ens han informat a través dels seus advocats, llavors nosaltres entenem que és una decisió totalment unilateral i abrupta, perquè no ha passat per cap consens ni hi ha hagut un previ avís. Veiem molt precipitat que nosaltres en tres mesos puguem trobar una solució per les famílies, els infants i els joves.

Què és el que demaneu al patronat davant aquesta situació?

Per poder emparar aquestes famílies hem demanat una aportació econòmica al patronat, per poder crear una nova fundació amb un nou patronat, i amb aquests diners poder seguir amb les subvencions i buscar altres vies de finançament. Perquè si això es tanca i no ens donen aquests diners, hem de començar de zero, sense subvencions, i és molt complicat. Aquest és l'escenari en el què ens trobem, perquè ells no ens han respost ni sí ni no, llavors entenem aquest silenci com un no.

Nosaltres els demanem això per responsabilitat social, i no obtenim una resposta. Per altra banda, totes les comunicacions amb l'Ajuntament ens han permès reubicar les places de 5 a 16 anys als casals d'estiu, colònies i centres oberts que hi ha a Santa Coloma i Badalona. Però a partir de setembre no hi ha una resposta clara per part de l'administració i tampoc està clar quantes places es cobriran i quantes no. També estem parlant de places de fins als 21 anys i a partir d'aquesta edat els ajuntaments no s'han fet càrrec.

Què demaneu a les administracions?

Les administracions han assegurat l'estiu, també gràcies a la bona fe d’ISOM, el Casal d'Infants i el Centre Obert Rialles. El que demanem és que ens diguin una cosa més clara, perquè a les famílies els està fent patir. També que donin prioritat als joves de 17 i 18 anys, que són els grans oblidats, i que ens escoltin, que puguin parlar amb les famílies i tranquil·litzar-les. Estem parlant que aquí es renten les mans, perquè l'Ajuntament diu que és una cosa privada, però és una fundació privada que fa un servei públic de la cartera de serveis socials, llavors s'han de fer càrrec i ser responsables.

Nosaltres també fem aquesta reflexió, que la filantropia està bé, però s'ha de regular. Llavors entenem que més enllà del que ha fet aquest patronat, que són culpables d'haver-ho fet malament, les administracions s'han de fer càrrec i regular de manera que si això passa, que hi hagi algun salvavides o alguna multa per al patronat que ho fa o alguna manera que estigui més cobert el projecte. Perquè si no, estem defenent unes persones que d'un dia per l'altre poden dir que tanquen.

"Les administracions s'han de fer càrrec i regular de manera que si això passa, que hi hagi algun salvavides o alguna multa per al patronat que ho fa o alguna manera que estigui més cobert el projecte"

De quina manera es veurien afectades els infants i les famílies pel tancament d’aquests centres?

Nosaltres treballem amb infància i adolescència en risc, som un recurs de la cartera de drets socials tant de Santa Coloma com de Badalona. Treballem amb la prevenció, derivacions dels serveis socials, famílies monoparentals, nouvingudes, fracassos escolars, situacions de maltractament a casa, de violència de gènere, abusos a menors d'edat, temptatives de suïcidi en l'adolescència, autolesions. Estem parlant de casos molt complexos que no es poden quedar així sense un espai d'un dia per l'altre. Això seria el que els hi hem pogut fer arribar tant a les administracions com als senyors Botton, que no estem parlant de cases o de màquines, estem parlant de famílies en situacions de vulnerabilitat. Cal més responsabilitat.

Quina està sent la resposta per part de les famílies a aquesta situació?

Les famílies s'ho van prendre molt malament, perquè una cosa és un tancament, però un tancament amb tan poc temps, sense fer una vinculació en un altre lloc, és una altra cosa. Les famílies s'estan unint, han fet una mena de plataforma, han fet manifestacions a Santa Coloma i Badalona, han anat als plens. Els Comuns a Badalona i Santa Coloma han presentat unes mocions de censura i les famílies han anat allà per fer suport.

Les famílies tenen dues línies d'actuació. Per una banda, queixar-se de la mala gestió de la fundació Mauricio i Carlota Botton, perquè facin un acte de responsabilitat social amb una aportació econòmica. I, per altra banda, queixes a les administracions per no saber donar resposta immediata, clara i concisa quan un projecte que funciona a través de filantropia cau. Ni a Santa Coloma ni a Badalona les han volgut veure els ajuntaments, no les han citat.

"No estem parlant de cases o de màquines, estem parlant de famílies en situacions de vulnerabilitat. Cal més responsabilitat"

Els treballadors us esteu organitzant?

Nosaltres vam fer el procés de negociació de l'ERO, que ja s'ha acabat. Més enllà d'això, entenem que com a treballadors i treballadores hem de negociar el que hem de negociar, recolzem a les famílies en tot el que demanin. Entenem que aquí les que tenen la veu i qui realment estan patint són les famílies. Llavors donem tot el suport a elles, habilitem els espais perquè puguin reunir-se i posem en contacte amb la gent que considerem que les pot ajudar en Santa Coloma i Badalona.

Quin us agradaria que fos el futur per a Germina donada la situació?

L'activitat com a tal s'acaba el 31 de juliol, llavors si hi hagués aquesta aportació econòmica, ja hi ha uns contactes fets amb altres fundacions per crear una nova fundació que pugui arribar a funcionar de cara el curs que ve, amb els treballadors de Germina que poguessin continuar o buscar-ne de nous si cal. La Fundació sí que ha dit que cediria els espais que té a Santa Coloma i a Badalona, per tant, la idea seria refundar una nova fundació amb un nou patronat, entomant els edificis i podent fer-se càrrec de les places que ja estan assignades a Germina.

Un altre escenari seria que una altra fundació es pogués fer càrrec dels edificis i de les places d'infants i adolescents que queden ara penjades. Només amb lo públic no arribaríem, necessitem una injecció que ens doni prou temps per buscar altres noves vies de finançament i fer-ho dignament. Perquè també una cosa que teníem clara és que si ho fem ha de ser digne, els treballadors hem d'esperar un sou digne, i s'han de poder fer activitats dignes, amb cara i ulls. Per responsabilitat, si ho fem ens assegurem que és un projecte sòlid, que no tancarà al cap de sis mesos.

Afegeix un comentari nou