Lluís Pagèspetit: Augmentar el nivell i grau d'implicació i fer treball cooperatiu i democràtic

Lluís Pagèspetit: Augmentar el nivell i grau d'implicació i fer treball cooperatiu i democràtic

Resum: 

Lluís Pagèspetit, membre de la Junta de la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA), ens explica quins són, segons ell, els reptes de futur de l'associacionisme i el voluntariat.

Augment del nivell i grau d’implicació

No tant de compromís, però si constant en la participació, cadascú de nosaltres podem trobar el nostre nivell. Sempre és temps de col·laborar. Reorientar el temps lliure i el temps laboral en espais de debat, creació i d’intercanvi d’idees. Debat i acció, és l’aposta per sentir-nos útils i necessaris en la construcció de propostes actuals, en l’immediat proper o actual, o en el futur.

Menys mirar-nos el melic, menys mimar-nos. Per a cadascú de nosaltres petits plaers... però petits.... la satisfacció més important de la vida quotidiana en col·lectivitat, potser és poder compartir respostes a les necessitats dels veïns de la nostra comunitat i també a les individuals. Segur que podem passar-ho bé conjuntament fent el que tenim ganes de fer.

Els estaments governamentals veuen actualment en el voluntariat, el mecanisme i les eines per portar a terme part de les seves obligacions a un cost reduït. El ciutadà hi veu una manera d’exercitar i posar en pràctica els seus valors.

Treball cooperatiu i democràtic

L’associacionisme potser és el voluntariat més efectiu per a la transformació i millora de la societat. El treball cooperatiu i la democratització per a la participació en l’associacionisme, implica creure i treballar pels valors democràtics per damunt del interessos propis que ens condueixen al protagonisme individual.

Cada un de nosaltres som importants pel canvi, la millora constant i la satisfacció personal i col·lectiva de la feina ben feta, fer-ho junts ens fa sentir còmplices i part de la solució.
En la participació hi ha solucions i noves creacions, és la via per a la realització d’accions realistes. Les actuacions transformadores són les compartides, les que fem amb complicitat i vincles entre entitats.

Els estaments governamentals no han apostat d’una manera clara i decidida per aquesta via de voluntariat per que els hi pren protagonisme i, el que els hi fa més por, han de cedir o compartir poder.

Torna a la pàgina dels reptes de futur

Afegeix un comentari nou