Jane Goodall, el coltan i la campanya “Mobilitza't per la selva”

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Jane Goodall, el coltan i la campanya “Mobilitza't per la selva”

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

L'activista i primatòloga Jane Goodall denúncia el negoci brut del coltan, un dels minerals utilitzats per fabricar telèfons mòbils i què tantes guerres està provocant a la zona dels grans llacs. Per a lluitar contra aquest negoci fraudulent, Goodall presenta a Barcelona la campanya “Mobilitza't per la Selva”.

Sense ells no podem sobreviure. Són eines que s'han introduït a la nostra vida d'una forma molt subtil i ara quasi bé estan enganxades a la nostra mà. Per alguns són imprescindibles i per una minoria són eternament odiables. La veritat es que els dispositius mòbils ens faciliten la nostra vida quotidiana, i segurament això és l'únic que penseu de positiu d'aquesta tecnologia. Però possiblement no heu arribat mai a pensar qui ha construït la tarja electrònica que hi ha dins la carcassa de plàstic o com s'extreuen els minerals que hi ha dins les resistències i connectors electrònics.

A una setmana del Mobile World Congress, Jane Goodall, la famosa primatologa anglesa i activista per la defensa dels ecosistemes, ha visitat Barcelona per denunciar en veu alta tots els problemes derivats de l'extracció de coltan a la zona dels Grans Llacs. Godall va ser convidada al programa Solidaris de Catalunya Ràdio on va explicar amb detall com està la situació a la República Democràtica del Congo degut a les extraccions de Coltan.

Segons Jane Goodall, a l'est de la República Democràtica del Congo la vida està canviant per culpa d'aquest mineral. Mines il·legals i condicions de treball molt dures porten a què els treballadors d'aquest negocis fraudulents practiquin la desforestació per poder plantar alguna cosa per a menjar. Degut a la desforestació els ecosistemes dels boscos també pateixen i els goril·les en surten perjudicats.

Per intentar solucionar aquest problema Jane Goodall i Fererico Bogdanowicz, President de l'Institut Jane Goodall, han presentat la campanya “Mobilitza't per la selva”. Aquesta campanya pretén conscienciar a la gent que és realment el coltan i què les companyies de telèfons és comprometin a utilitzar materials nets de coltan il·legal. A part d'aquests dos objectius, “Mobilitza't per la Selva” denúncia que a l'estat espanyol hi han més de 100 millons de mòbils vells en els calaixos que es podrien reciclar. Reciclar el coltan, pot ser també una bona eina per evitar el negoci fraudulent d'aquest compost mineral.

Aprofitant que la setmana vinent a Barcelona es celebrarà el Mobile World Congress, Jane Goodall ha expressat el malestar amb les companyies de telèfons mòbils participants. Segons declaracions d'ella al programa Solidaris “Volem animar a les empreses que participaran al Mobile World Congress a seguir protocols de transparència perquè els seus mòbils no estiguin tacats de sang”.

Faltarà saber si des de dins el Mobile World Congress es recull la denúncia de Jane Goodall i hi ha sensibilització amb la campanya “Mobilitza't per la selva”.

Font d'informació: Solidaris i La Vanguardia

Afegeix un comentari nou