La memòria històrica de les dones, mitjançant les eines 2.0

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

La memòria històrica de les dones, mitjançant les eines 2.0

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

Un projecte realitzat a Astúries i a Galícia va fer recordar la memòria històrica de les dones i la seva alfabetització digital. A Catalunya també s'estan realitzant projectes d'aquesta mena.

El patrimoni intangible que han creat les dones al llarg del segle XX està molt poc conservat. Són moltes les dones que no tenen accés a les noves tecnologies, eines bàsiques per recollir totes les vivències del passat. Històries com les feines realitzades a la llar, les relacions veïnals o les celebracions familiars, es poden perdre per no tenir una connexió directe amb les noves tecnologies. Però els telecentres ofereixen un pont per aquestes dones que no tenen aquest accés tecnològic i aquest coneixement digital, i si a més li sumes l'ànima d'un dinamitzador, és possible que tot aquest llegat que hagin realitzat pugui guardar-se per sempre.

Al Telecentre de Pola de Siero, Astúries, durant el 2005 van realitzar un taller de informàtica bàsica per a dones amb un fil conductor molt interessant, recuperar tota la seva memòria històrica. Aquest taller va ser impartit per la dinamitzadora Carmen Suárez. El taller va comportar, que totes aquestes dones portessin al telecentre filmacions en vídeo o fotografies velles, per a què fossin digitalitzades. A més a més, aquestes dones van aprendre a navegar per Internet i utilitzar eines 2.0 com Youtube. Així va ser quan van crear el seu canal de vídeos a Youtube i van penjar-hi totes les imatges i filmacions.

La mateixa dinamitzadora, al 2007 treballava per a varis ajuntaments de Galícia i va decidir utilitzar el mateix projecte. Les dones aprenien a fer servir l'ordinador i de pas recuperaven tota la seva memòria històrica. D'aquests tallers va néixer el Canal Youtube “Memoria de muller”. En aquest canal es poden veure tots els treballs realitzats per les dones participants.

Utilitzar l'alfabetització digital i la recuperació de la memòria històrica no és cap novetat. A part d'aquests projectes descrits, a Catalunya n'hi han d'altres com la Mediateca del barri del Raval de Barcelona, un projecte ben similar a de Carmen Suárez.

Font d'informació: Yorokobu

Afegeix un comentari nou