5 Eines per organitzar campanyes a Internet

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 Eines per organitzar campanyes a Internet

Resum: 

Les campanyes per Internet tenen un poder molt gran ja que poden arribar a molta més gent que les campanyes tradicionals. A continuació us descrivim cinc eines que us poden ajudar a organitzar una campanya.

Avui en dia Internet s'ha convertit en el carrer on passegem, la plaça on seiem, el bar on fem el cafè al matí i la fleca on comprem el pa. A Internet, podem connectar amb gent, podem parlar, intercanviar idees i denunciar injustícies. I aquestes últimes són les que poden arribar a convocar més gent. Tots recordarem els SMS de les manifestacions contra la Guerra d'Iraq del 2003 i el paper que van tenir les xarxes socials amb les acampades del 15M. Però quines eines us poden ajudar a crear campanyes i difondre-les per Internet?

Canva, una eina per fer gràfics senzills, sorprenents i ràpids

Avui en dia una campanya sense una bona imatge gràfica no és res. Totes les campanyes han de ser creatives tan a nivell de text com d'imatge gràfica. Però el problema es que no tothom disposa de coneixements per realitzar una imatge gràfica. Per això existeixen eines com Canva que us pot solucionar la vida.

Canva és una eina gratuïta i de pagament que permet realitzar gràfics per a ser publicats en diferents formats: pòster, targetes, instagram, facebook, twitter, infografies o imatges de mides definides per vosaltres. És el primer de tot que heu de fer, escollir les mides. Quan ho tingueu clar, el pròxim pas és escollir la distribució de la informació gràfica, els «layouts». Depenent del format, hi hauran diferents «layouts» predeterminats.

Un cop escollit la distribució, podreu col·locar text amb diferents tipografies, fonts de pantalles i imatges. Aquestes imatges poden ser de diferents bancs d'imatges o pujades del vostre dispositiu. Canva ofereix molts «layouts», tipografies, fons d'imatges i imatges gratuïtes. També disposa de recursos de pagament, a preus simbòlics de 1$.

Quan heu acabat amb el vostre disseny, el podeu exportar a imatge o pdf de gran qualitat.

Editor de video de Youtube

Per tenir una bona campanya heu de tenir un bon vídeo que resumeixi perquè esteu engegant la iniciativa. Youtube ha incorporat un editor de vídeo que us permetrà editar els vostres vídeos d'una forma molt senzilla. Per accedir a l'editor de vídeos de Youtube heu d'identificar-vos amb el vostre compte, cliqueu a la icona del vostre usuari que hi ha a la dreta i a la part de dalt. Allà us sortirà vàries opcions i una d'elles és un botó que posa «Creator Studio», cliqueu allà.

El «Creator Studio» és com el panell d'administració de tot el que podeu fer amb Youtube. Fixeu-vos al menú de l'esquerra, avall de tot on posa «Crear». Cliqueu allà i us sortirà l'opció «Editor de video». Aquí us sortirà la típica línia de temps de qualsevol editor de vídeo i els vídeos que heu anat penjant i què podreu utilitzar pel vostre futur vídeo. Podeu penjar-hi més vídeos utilitzant el botó de dalt que posa «Subir video».

Ara només es tracta de col·locar tots els trossos de vídeo allà on els voleu col·locar a la línia de temps i crear els efectes de transició que desitgeu.

Change.org

Change.org és una plataforma per crear campanyes perquè la gent, més tard, s'hi adhereixi i en faci difusió. És una plataforma molt fàcil d'utilitzar, que té molt d'èxit i què les entitats, sobretot, utilitzen bastant. Per utilitzar la plataforma heu de crear-vos un compte. Un cop identificats, el procés és molt simple

1. El que heu de fer és escriure a qui va dirigida la vostra sol·licitud. Tan si és una persona en concret, el Ministre Wert, com si és la institució que representa, el Ministeri d'Educació.

2. Heu d'especificar que demaneu, però amb una sola línia. Heu de resumir tot el que voleu amb una sola línia. Penseu que podeu utilitzar aquest resum com si fos un eslògan.

3. Heu de justificar la vostra demanda. Aquí us podeu estendre més que en el punt anterior. És important que ho justifiqueu bé. Penseu, que heu de convèncer a la resta de gent.

4. Heu d'afegir una fotografia o un vídeo de la vostra campanya. Utilitzar un recurs gràfic o videogràfic us ajudarà molt.

Una vegada heu fet això, cal que reviseu tots el que heu escrit per si tot està correcte. Un cop feta la revisió, cal publicar la petició i difondre-ho mitjançant Twitter i Facebook.

Oiga.me

Oiga.me és una plataforma per crear campanyes de recollida de signatures bastant completa que es pot difondre mitjançant correus electrònics, enviaments de fax i missatges sms. Per crear una campanya, prèviament heu de donar-vos d'alta al servei. Un cop donats d'alta i identificats, fixeu-vos en el botó de crear una campanya.

Primer de tot heu de donar un nom a la campanya i una etiqueta.

Després heu de inserir una imatge i una breu descripció de la campanya

Posteriorment heu d'indicar un missatge més estens per explicar més a fons la campanya, la categoria de la campanya, el tipus de campanya, si voleu habilitar comentaris, el nombre de persones que voleu arribar i la data de finalització de la campanya.

Per finalitzar, només heu de clicar el botó de proposar la campanya al consell social. Aquest pas, està pensat perquè la gent pot penjar qualsevol història gens relacionada amb alguna campanya social. Si el consell us aprova la campanya, us enviaràn una pàgina amb el text i el material multimèdia de la campanya, aplicacions perquè es pugui integrar a les xarxes socials i un codi html perquè la campanya pugui ser incorporada a un blog o pàgina web.

Mi Firma

Mi Firma és una plataforma en línia per recollir firmes de forma totalment legal. Mitjançant aquesta plataforma, i si la vostra campanya és realment exitosa, les firmes podrien arribar a tramitar-se al Congrès dels diputats.

Per crear una recollida de signatures digitalment, heu de tenir un certificat digital vàlid. En aquest altre recurs de Xarxanet, podreu conèixer com crear el vostre certificat digital per poder tirar endavant aquesta iniciativa. En aquesta pàgina del Blog de Mi Fima, també coneixereu tots els requisits legals per poder crear una campanya.