Campanyes contra els 1000 milions destinats al Fons Europeu de Defensa

iWith.org
 Font: ENAAT
Font: ENAAT
 Font: ENAAT
Font: ENAAT
 Font: ENAAT
Font: ENAAT

Campanyes contra els 1000 milions destinats al Fons Europeu de Defensa

iWith.org

Resum: 

La Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes (ENAAT) llença tres campanyes i una nova eina d’informació online sobre el Fons Europeu de Defensa.

El mes de desembre del 2017 el Parlament Europeu va acordar l’EDIDP, la proposta de la Comissió Europea de finançar amb les arques públiques europees el Fons Europeu de Defensa. Aquest fons s’ha creat amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament de productes armamentístics innovadors als estats membres de la Unió Europea, tot i que fins al juny del 2017 eren els estats qui gestionaven la seva despesa en defensa.

El Fons Europeu de Defensa va néixer “per potenciar l’excel·lència i eficiència europea en el camp de la defensa militar”, impulsa la cooperació entre estats en el camp armamentístic i també contribueix a la implementació de la declaració conjunta entre l’OTAN i la Unió Europea, signada a Varsòvia el 2016. A diferència del que passa amb altres propostes de llei, la proposta de crear el fons de Defefensa (EDIDP) ha tardat només sis mesos en ser aprovada pels governs dels estats membres de la UE i en fer-se efectiva.

En els últims mesos del 2017, la UE ja ha invertit 25 milions d’euros en el fons creat al juny, i de cara al 2020 la Comissió Europea té planificat destinar-hi fins a 590 milions d’euros. Entre el 2019 i el 2020, la UE hi invertirà uns altres 500 milions d’euros per tal que els estats membres puguin invertir conjuntament en tecnologia de drons, comunicació per satèl·lit i helicòpters.

Malgrat la decisió unilateral de la Comissió Europea pel que fa a la inversió de diners públics en armes, que s’ha pres pràcticament a porta tancada i amb la presència dels directors d’empreses armamentístiques com MBDA, Saab i Airbus, un informe independent publicat l’any 2016 assegura que la majoria dels europeus s’oposen a invertir en defensa militar.

Per tal de frenar aquest flux de recursos públics sorgeix la guia online elaborada per l’ENAAT, que té per objectiu conscienciar la ciutadania i convidar-la a denunciar massivament la mencionada proposta legislativa EDIDP. La guia d’ENAAT va dirigida a periodistes, a organitzacions sense ànim de lucre i a ciutadans europeus que vulguin mostrar-se denunciar la subvenció astronòmica que la Unió Europea destina i pensa seguir destinant al Fons Europeu de Defensa en els propers dos anys. Dins la guia, els lectors poden participar de la campanya noEUmoney4arms, unir-se a la campanya de científics en contra de la inversió per a la investigació armamentística i també adherir-se a la petició UE: No inverteixis en armes, que ja han signat més de 142.000 persones.

Segons va afirmar el 2016 el President de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker, el Fons Europeu de Defensa és “una resposta a l’auge d’atacs cibernètics i als conflictes dins i fora del continent europeu”. Al seu torn, la Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes (ENAAT) i altres entitats en favor de la desmilitarització argumenten que cal promoure un debat públic sobre defensa a escala europea, perquè, com argumenta Bram Vranken, investigador de l’organització de pau belga Vredesactie: "La pau no necessita més armes, sinó més aviat una UE advocant per camins sostenibles cap a la pau [...]aquest finançament de la UE, augmentarà la inseguretat mitjançant exacerbació de la carrera armamentista mundial".

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou