Iraq: "es segueix pagant un alt preu després d'una dècada d'abusos"

Iraq: "es segueix pagant un alt preu després d'una dècada d'abusos"

Resum: 

Iraq continua en un cercle d'abusos contra els drets humans amb atacs contra civils, tortura de detinguts i judicis injustos”, declara Amnistia Internacional (AI) en un informe publicat aquests dies, 10 anys desprès de la invasió encapçalada per Estats Units que va derrocar el règim de Sadam Husein.

Desprès de la invasió del 2003, la dècada d'abusos treu a la llum un seguit de tortures i maltractaments a detinguts a mans de les forces de seguretat iraquianes i forces estrangeres. L'informe també posa de manifest incompliment continuat per part de les autoritats iraquianes de la seva obligació de protegir els drets humans i de respectar l'Estat de dret davant dels atacs de grups armats, situació que “mostra un cruel menyspreu per la vida civil”.

“10 anys desprès del final del règim repressiu de Sadam Husein, molts iraquians gaudeixen avui de majors llibertats que sota el règim baasista, però és evident que els avenços fonamentals en matèria de drets humans que haurien d'haver-se assolit no s'han materialitzat”, destaca AI en l'informe.

“La tortura és una pràctica generalitzada i impune de les forces de seguretat governamentals, especialment contra persones detingudes per la legislació antiterrorista”, segons fonts de l'ONG, que ha entrevistat a detinguts i a organitzacions locals de drets civils.

La pena de mort, suspesa desprès de la invasió, va ser restaurada pel primer govern que va arribar al poder, el 2005. Des de llavors s'han executat al menys 447 presos, entre ells el propi Sadam Husein. Actualment és un dels països on més presos s'executen. "Els judicis són sovint injustos i les execucions es fan en base a confessions obtingudes sota tortura", afirma AI.

AI també denuncia que les forces estrangeres ocupants també usen mètodes que vulneren els drets humans i el dret internacional.

Afegeix un comentari nou