La FAO inclou el debat sobre sobirania alimentària, a proposta de moviments socials

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La FAO inclou el debat sobre sobirania alimentària, a proposta de moviments socials

Resum: 

Els moviments socials en aquest àmbit -majoritàriament organitzats per Via Campesina- diferencien el concepte de sobirania alimentària del concepte de seguretat alimentària. En aquest últim no es té en consideració qui produeix i com ho produeix, elements bàsics en el concepte de la sobirania alimentària. El concepte de seguretat alimentària només considera que existeixi aliment suficient.

Aquest debat ha estat present en la XXXII Conferència regional de la FAO (Organització de Nacions Unides sobre l'Agricultura i l'Alimentació) d'Amèrica Llatina i el Carib (26 a 30 de març), segons informa Via Campesina. S'ha aprovat incloure el concepte, a proposta de moviments socials consultius a la FAO. Via Campesina ho considera un pas històric.

Sobirania alimentària versus seguretat alimentària, un debat obert a Nacions Unides

Ara el matís diferenciador entre els dos conceptes està a l'agenda de la FAO. Consum i producció de proximitat, i promoció d'organitzacions pageses i comerç local, versus producció globalitzada i transnacional, aquest seria l'important matís que diferència ambdós conceptes.

Durant la Conferència de la FAO a Buenos Aires (Argentina), els governs van acceptar la presència de la societat civil en els debats. A més d'incloure el concepte a l'agenda de la FAO, els moviments socials presents van aconseguir la seva permanència en els debats, dins d'un diàleg que inclou termes relatius a acaparament de terres, zones de pesca i boscos, versus petits productors, comerç local i dret a una alimentació adequada.

Afegeix un comentari nou