Metges sense Fronteres publica l'informe 'Violència sexual i migració'

 Font:
Font:

Metges sense Fronteres publica l'informe 'Violència sexual i migració'

Resum: 

Des dels seus països d'origen fins a la seva estada obligada al Marroc de camí a Europa, les dones migrants subsaharianes es veuen exposades a tot tipus d'agressions. Moltes es veuen forçades a fugir de la violència generalitzada, de matrimonis forçats o de la violència domèstica. Durant el trajecte i al Marroc s'enfronten a nous atacs i abusos sexuals, i sovint es veuen subjectes a explotació amb fins de prostitució.

Poques d'elles s'atreveixen a parlar de les agressions patides, però darrere la informació recollida per Metges Sense Fronteres (MSF) s'amaga 'un fenomen de preocupants dimensions que requereix una resposta per part del Marroc i dels països de la Unió Europea'.

“El Govern del Marroc ha de millorar l'atenció a les migrants subsaharianes víctimes de violència sexual que es troben en el seu territori”, declara Alfonso Verdú, responsable de les operacions de MSF al Marroc. “Però també els països de la Unió Europea han de ser conscients de les greus conseqüències que tenen les polítiques de migració i asil, cada vegada més restrictives, sobre la salut dels migrants i en particular sobre aquells més vulnerables, com és el cas de les dones i nenes”.

Entre maig de 2009 i gener de 2010, una de cada tres dones ateses per MSF a Rabat i Casablanca va admetre haver sofert un o múltiples episodis de violència sexual, ja foren en el seu país d'origen, durant el trajecte i/o una vegada en territori marroquí. En total, MSF va recollir les històries de 63 pacients, de les quals més del 21% eren menors d'edat. Els testimoniatges d'aquestes dones mostren la situació d'indefensió que sofrixen durant tot el trajecte.

El pas fronterer entre Maghnia, en Algèria, i Oujda, al Marroc, exemplifica l'extrema perillositat del camí. Segons els testimoniatges recollits per MSF, el 59% de les 63 dones enquestades que han creuat per aquest pas van sofrir agressions sexuals en aquest lloc. Encara que oficialment la frontera amb Algèria segueix tancada, les Forces de Seguretat marroquines expulsen als migrants fins a allà. Aquestes expulsions solen realitzar-se durant la nit, augmentant la probabilitat d'agressions.

Els equips de MSF al Marroc han constatat que, com a conseqüència directa de l'aplicació de les polítiques migratòries de la Unió Europa, s'han consolidat borses de migrants que no poden continuar cap a Europa ni regressar al seu país d'origen. En aquesta situació, factors com la por, el sentiment de pèrdua de control de les seves vides, la preocupació per la seva situació irregular o les precàries condicions en les quals viuen augmenten la vulnerabilitat dels migrants i especialment la de les dones. Sense incloure Oujda, un terç de les migrants entrevistades per MSF va afirmar haver sofert abusos sexuals en el territori marroquí.

“No podem ignorar la realitat a la qual s'enfronten aquestes dones que són abandonades a la seva sort amb un sentiment de frustració i desesperança cada vegada major”, afirma Alfonso Verdú. “És necessari donar una resposta integral que inclogui aspectes socials, mèdics, psicològics i legals a aquesta terrible situació”.

Afegeix un comentari nou