Anton Uró: "L'administració té l'obligació d'oferir a la gent jove espais d'oci nocturn segurs i de qualitat"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Màrius Intente
Les vetlladores estan coordinades amb els diferents agents del municipi  Font: Mediare
Les vetlladores estan coordinades amb els diferents agents del municipi Font: Mediare
L'estand de drogues té l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre les diferents substàncies.  Font: Mediare
L'estand de drogues té l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre les diferents substàncies. Font: Mediare

Anton Uró: "L'administració té l'obligació d'oferir a la gent jove espais d'oci nocturn segurs i de qualitat"

Autor/a: 
Màrius Intente
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Mediare és una consultoria que centra la seva activitat en la gestió de plaers i riscos als que s’exposen les persones joves i adolescents.

Amb gairebé quinze anys de trajectòria, Mediare treballa en diversos àmbits i línies d'actuació. Organitzen formacions per a joves, famílies i professionals. També participen en l'elaboració i creació de protocols i materials entorn l'oci nocturn, sexualitat o gènere, conjuntament amb administracions públiques. I treballen a peu de carrer durant les festes, amb punts liles, vetlladores nocturnes, el servei de barres responsables o l'estand d'informació sobre drogues.

Han treballat en moltes festes majors i festivitats del territori català: la Patum de Berga, Festes Majors (Manresa, Vacarisses, Vilanova, Casserres, etc.), el carnestoltes de Berga i molt més. Anton Uró explica més detalls del projecte per entendre i conèixer més a fons la seva visió i missió.

Com sorgeix Mediare i quines són les motivacions de crear un projecte així?

Vaig crear Mediare l'any 2010 amb l'objectiu de poder oferir noves estratègies preventives en el marc de la reducció de riscos.

Tot va començar l'any 2000 quan, des de Creu Roja Joventut, es va iniciar la implementació del projecte SOM.NIT arreu del territori català. Vaig participar d'aquest projecte de reducció de riscos durant 10 anys, i l'any 2010 vaig deixar-ne la coordinació autonòmica per començar aquest projecte personal que vaig anomenar Mediare.

Quins àmbits treballeu?

A Mediare treballem al voltant de cinc àmbits, i dins de cada àmbit tenim diverses línies d'actuació (formació, creació i acció). Els àmbits són drogues, oci nocturn, gènere, sexualitat i ús de pantalles.

Posem un exemple il·lustratiu: dins de l'àmbit d'espais més segurs d'oci nocturn oferim formació per a professionals (tant de l'oci nocturn com del món social i educatiu), però també treballem per la creació de protocols d'oci nocturn amb entitats i ajuntaments i tenim la línia d'acció que es materialitza amb la feina de les vetlladores nocturnes, barres responsables i punts liles a Festes Majors i altres revetlles.

⁠Quina visió teniu sobre l'oci nocturn?

Mediare aposta per festes segures i de qualitat, treballant per la dispensació responsable d'alcohol, l'alimentació i la hidratació durant la festa, la creació d'espais feministes i protocols en contra de les violències masclistes.

Per la gent jove, l'oci nocturn és un espai de diversió i de transgressió on explorar noves relacions i nous límits. Crear espais més segurs en els contextos d'oci nocturn esdevé un factor de protecció davant les incidències relacionades amb aquestes conductes.

Expliqueu-nos quins serveis oferiu per a unes festes majors més segures i divertides?

Com hem explicat, la formació és una part fonamental de Mediare. Però quan passem a la línia d'acció, la feina que fem a peu de carrer la podem dividir en 4 serveis.

Per una banda, oferim el servei de barres responsables. Gestionem les barres de festes populars amb personal que ha estat format en Dispensació Responsable d'Alcohol. Aquests professionals també estan treballant per detectar i abordar violències sexuals. Per altra banda, també muntem Punts Liles, espais segurs de prevenció i sensibilització de violències masclistes.

"Crear espais més segurs en els contextos d'oci nocturn esdevé un factor de protecció davant les incidències relacionades amb aquestes conductes"

Quins altres serveis oferiu?

Els altres dos serveis que oferim són vetlladores nocturnes i l'estand d'informació de drogues. Les vetlladores de nit són professionals que estarien entre l'agent cívic i l'agent de salut. Fan itinerància per l'espai d'oci, proporcionant informació i actuant si és necessari per a reduir riscos.

L'estand d'informació sobre drogues és un taulell informatiu que muntem en festes i espais d'oci nocturn amb l'objectiu d'informar i sensibilitzar a les persones que s'interessin, explicant riscos i efectes de les substàncies.

Quina anàlisi feu de les polítiques sobre joventut i oci?

Creiem que, en general, les polítiques son adult centristes i, per tant, els espais d'oci nocturn gestionats per les administracions públiques (festes majors, carnestoltes, revetlles...) no tenen com a prioritat satisfer les demandes i necessitats de les persones joves. En conseqüència, molts cops no incorporen la seva mirada. No estan pensats perquè les joves puguin gaudir de la festa de manera segura, i no es presenten com a una alternativa real a les discoteques ni festivals.

Els horaris de tancament no responen a les voluntats de les persones joves sinó més aviat, a les opinions de les persones adultes. Generalment, també hi trobem a faltar escombraries, espais il·luminats, hi ha poca tolerància amb els "botellots" i certa criminalització dels usos que fan el jovent dels espais públics i dels consums que s'hi donen.

"Moltes vegades, els espais d'oci nocturn gestionats per les administracions públiques (festes majors, carnestoltes, revetlles...) no tenen com a prioritat satisfer les demandes i necessitats de les persones joves"

Com creieu què hauria d'actuar l'administració en l'àmbit de l'oci nocturn?

Des de Mediare pensem que l'administració pública té l'obligació d'oferir a les persones joves espais d'oci segurs, de qualitat i adaptats a les seves necessitats i demandes diverses vegades l'any, i construir d'aquesta manera nous models d'oci, més segurs, igualitaris i feministes. D'aquesta manera s'aconseguiria no deixar l'oci nocturn en mans exclusivament d'empreses privades en les quals el principal objectiu és el lucre econòmic.

Com enteneu la gestió dels plaers i riscos entorn les drogues i quina feina feu als estands d'informació?

Fugim d'una mirada moralista i paternalista entorn dels consums. Fomentem l'abstinència en les persones que han decidit no consumir alcohol o d'altres drogues, i oferim pautes de consum responsable i de reducció de riscos a les persones que han decidit consumir-ne.

A l'estand d'informació de drogues es donen respostes a les persones que busquen informació sobre les diferents substàncies, les formes de consum o la reducció de riscos de cada una d'elles i també disposem de diferents dinàmiques per treballar els efectes de les drogues i d'un alcoholímetre a disposició de les persones que ho necessitin.

Afegeix un comentari nou