Per uns Jocs Olímpics sense explotació!

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Per uns Jocs Olímpics sense explotació!

Resum: 

Els Jocs Olímpics ens fan arribar cada quatre anys un missatge de respecte als principis ètics fonamentals. No obstant això, no garanteixen els drets laborals dels milers de treballadors i treballadores que produeixen, majoritàriament a l'Àsia, la roba esportiva i el marxandatge d'aquest esdeveniment internacional. La campanya Juga Net denuncia aquesta situació de cara als propers Jocs de Londres.

El Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Londres afirma que "els Jocs són un instrument poderós de canvi, que milloren la vida de persones de tot el món" i vol que siguin un referent "per inspirar un canvi positiu en l'àmbit social, econòmic i ambiental". Així, ha adoptat un codi de conducta model i ha estat el primer comitè en comprometre's a integrar la sostenibilitat a tots els seus plans i projectes.

Les intencions són bones, però per poder realment assolir aquests objectius cal prendre mesures, i això no s'està fent.

Del 27 de juliol al 12 d'agost els Jocs Olímpics mouran milions de lliures esterlines. Els i les visitants hi compraran clauers, ninots de peluix, motxilles i molts altres productes de les mascotes dels Jocs Olímpics i Paralímpics. Es preguntaran, però, en quines condicions han estat produïts?

En teoria, el codi de conducta del Comitè Organitzador de Londres garanteix en la seva cadena de subministrament un salari digne, condicions de treball adequades pel que fa a la salut i la seguretat, la llibertat sindical i la prohibició de recórrer al treball infantil i al treball forçós.

Un informe de la campanya Juga Net (Play Fair Campaign) publicat el mes de febrer d'enguany va mostrar, malauradament, una realitat totalment diferent: La investigació va constatar que a les dues fàbriques analitzades es violaven totes les normes amb què s'havia compromès el Comitè Organitzador de Londres.

Es tracta de l'informe Con los derechos de los trabajadores no se juega, que investiga dues fàbriques xines que produeixen articles que porten oficialment el logotip dels Jocs Olímpics d'aquest estiu. Arran d'aquesta publicació, el Comitè Organitzador de Londres va signar un acord sense precedents amb la campanya Juga Net per prendre noves mesures per tal de protegir els drets dels treballadors a la Xina i el Regne Unit.

Juga Net, vetllant pels drets dels treballadors/ores des del 2004

El moviment olímpic afirma que té com a objectiu "construir un món millor a través de l'esport" i defensa el respecte i la igualtat com a pilars dels valors olímpics. Tot i així, els treballadors, majoritàriament dones, que elaboren els productes olímpics segueixen sent explotats, segons les diverses investigacions realitzades per Juga Net.

Des dels Jocs Olímpics de 2004 a Atenes, aaquesta campanya pressiona les grans marques esportives i els Comitès Olímpics per tal que es respectin els drets laborals de les persones treballadores relacionades amb el negoci olímpic.

Juga Net és una iniciativa de la Campanya Roba Neta (CRL), una xarxa internacional d'ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores. La CRL és present a 14 països europeus i col·labora amb més de 250 organitzacions de treballadors i treballadores de tot el món amb l'objectiu de millorar les condicions laborals en la indústria tèxtil i de material esportiu.

Juga Net és una iniciativa de la Campanya Roba Neta que, amb motiu dels Jocs Olímpics, promou el respecte dels drets dels treballadors de la indústria productora d'articles esportius a nivell mundial.

Enguany, Juga Net lluita perquè, en les Olimpíades de Londres 2012, els codis ètics i els contractes comercials de les grans multinacionals patrocinadores i el Comitè Olímpic Internacional (COI) així com l'Espanyol (COE) garanteixin unes condicions de treball digne i un respecte pels drets elementals reconeguts per l'Organització Internacional del Treball (OIT).

La campanya compta amb una plana web que es pot consultar en castellà, anglès i francès, així com un lloc web específic per a la campanya 2012 en anglès (Play Fair 2012). A nivell estatal, l'espai web de la Campanya Roba Neta té un apartat específic per a la iniciativa: Juega limpio (en castellà).

Informe "Fair games?"

Un nou informe, Fair Games?, publicat el mes de maig per la campanya investiga les condicions de treball en 10 fàbriques d'articles esportius a la Xina, Sri Lanka i Filipines, on es produeix roba esportiva que serà comprada pels consumidors i utilitzada pels atletes i voluntaris als Jocs Olímpics de Londres 2012.

L'informe deixa veure que, tot i la pressió des de fa anys de Juga Net, ni les cadenes de subministrament dels Jocs Olímpics ni les de les grans multinacionals com Adidas, New Balance o Nike han millorat en drets laborals.

La repressió dels drets a la llibertat d'associació i la negociació col·lectiva; salaris molt baixos; hores de treball excessives; treballs temporals per tal d'evadir responsabilitats legals i soscavar els intents dels treballadors per organitzar-se, etc. són la norma a les fàbriques analitzades.

La investigació mostra, doncs, que l'abús dels treballadors a les cadenes de subministrament d'articles olímpics és ampli i assenyala que el Comitè Olímpic Internacional haurà de fer molts més esforços per als propers Jocs al Brasil i tots els jocs futurs. També afirma que les marques han seguit resistint-se a fer compromisos a llarg termini.

L'informe acaba oferint recomanacions al Comitè Olímpic i a les multinacionals per fer el salt del compromís teòric a la implementació de mesures reals perquè es respectin els drets laboral de tots els treballadors i treballadores.

Què hi puc fer jo?

D'una banda, pots fer arribar un missatge a les marques denunciades a l'informe, exigint que assumeixin la responsabilitat de posar fi a aquesta explotació i que vetllin pel respecte dels drets humans dels treballadors/ores que manufacturen els seus productes.

D'altra banda, la campanya a nivell estatal fa una crida a associacions, escoles, equips... a organitzar alguna acció per donar a conèixer Juga Net i denunciar les vulneracions dels drets humans dels treballadors i treballadores. Ofereix material didàctic i de difusió, així com la possibilitat d'anar a gravar allò que organitzis.

Al País Basc ja s'han portat a terme diferents activitats de sensibilització i s'ha creat una cançó de la campanya. La pots escoltar en aquest vídeo, acompanyada d'imatges de les accions portades a terme.

Afegeix un comentari nou