Pol Ferrús: “Volem agrair a totes les persones que ens han ajudat a sortir amb vida d'aquest desastre natural”

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Pol Ferrús: “Volem agrair a totes les persones que ens han ajudat a sortir amb vida d'aquest desastre natural”

Resum: 

Pol Ferrús, supervivent del terratrèmol del Nepal, fa una setmana que ha tornat a Barcelona i ja ha posat en marxa l'ONG LivingNepal.

Quin és l'objectiu de LivingNepal?

El nostre objectiu és oferir el suport i l'ajuda necessaris per a la reconstrucció de la zona de Rasuwa, la zona remota on ens trobàvem durant el sisme i on possiblement costí més portar recursos. Estem parlant d'ajudar en la reconstrucció, en l'alimentació, en l'arribada d'aigua potable i sobretot en l'educació dels nens, que són el futur del país i no es poden quedar sense fer res durant molt de temps.

I com ho voleu dur a terme?

Donat que tot està molt fresc i que encara no s'ha pogut elaborar estudis de les necessitats reals a la zona, en aquesta primera setmana de feina estem intentant establir una xarxa de contactes que ens facin arribar quines són les necessitats reals i poder així crear projectes específics per la zona. Al acabar aquesta primera fase esperem tenir una llista amb tots els pobles on tinguem contactes per treballar de forma directa amb la gent del districte.

De fet, estem buscant tota la informació possible, les Nacions Unides estan fent un molt bon treball amb estimacions de les mancances de cada zona i també s'han posat en marxa projectes com quakemap.org on es poden visualitzar sobre el mapa totes les ajudes que cada zona està rebent a fi d'evitar el desdoblament d'esforços.

Un cop fet l'estudi de les necessitats, començarem a treballar amb tècnics, tant d'aquí com de la zona per començar projectes locals de reconstrucció. Mitjançant aquests projectes, nosaltres volem ser el nexe d'unió, aportar els recursos i les ajudes que necessitin, però volem que siguin el nepalesos qui sentin el projecte seu i el liderin.

Qui hi ha darrere del projecte de LivingNepal?

Som 3 cofundadors, la Sara Pavone, la Mar Estartús, i jo Pol Ferrús, ens coneixíem tots 3 des de fa temps i ja hem fet projectes cooperatius plegats. A part, tenim cooperadors a les àrees que volem cobrir perquè comencin a estudiar el terreny i un equip de persones amb intenció d'involucrar-se al projecte i ajudar, tant aquí des de Catalunya com al Nepal.

Així doncs, necessiteu voluntaris?

Si, tota ajuda serà molt benvinguda, convidem a qualsevol persona que vulgui formar part o fins i tot liderar un projecte a involucrar-se amb nosaltres. Tant aquí, formant part de la gestió com allà, no ens importa que tinguin o no experiència, busquem gent que tingui moltes ganes, que vulgui afegir el seu granet de sorra i tirar endavant el projecte. De fet, només la difusió del projecte ja serà molt perquè com més gent ens escolti millor.

Què us va fer decidir de crear LivingNepal?

Quan va començar el terratrèmol no em va passar pel cap que caldria ajudar-hi, ja que el Nepal és una zona sísmica i pensava que aquest terratrèmol era un fet puntual. Em vaig començar a alarmar quan vaig veure murs de roca i tarteres del tamany d'edificis de 4 plantes caure muntanya avall desde entre 3000 i 4000 metres d'alçada, als 1700m on es trobava la vall. Però, tot i així, durant les primeres hores que vaig estar perdut no m'imaginava que la notícia havia arribat fins a Europa i la veritat és que no va ser fins que vaig sobrevolar tota la zona amb helicòpter que no vaig veure que allà hi calia moltíssima ajuda. En veure aquell panorama ni la Sara ni jo vam dubtar que ens hi volem involucrar i que volem agrair a totes les persones que ens han ajudat a sortir amb vida d'aquest desastre.

Com t'imagines LivingNepal d'aquí a un any?

Ara mateix no mirem tan enllà. Ara, el nostre principal objectiu és arribar a ajudar abans de l'hivern, volem fer la primera expedició després de l'època del Monzó perquè amb les pluges no és possible fer-hi res i en canvi des d'aquí sí que podem planificar. Un cop al setembre caldrà actuar ràpidament perquè quan arribi l'hivern els nepalesos tinguin unes condicions més dignes per passar el fred. Volem arribar lluny i per això estem començant a poc a poc. Bistarai, bistarai com diuen els nepalesos.

I per últim, què feies fins al dia d'avui?

Sóc llicenciat en dret i ciències polítiques, vaig treballar per la universitat i en una fundació però en acabar la carrera vaig marxar a Holanda on vaig conèixer la Sara i amb qui vaig començar a viatjar. Durant uns tres anys vam estar per l'Índia, el Nepal, el sud est asiàtic i vam tornar quan ens va picar el Dengue. Vam passar un temps aquí a casa, però de seguida vam decidir tornar a viatjar. Vam passar mig any per l'Índia i després ja vam anar al Nepal on ens ha agafat el terratrèmol.El districte de Rasuwa és un dels setanta-cinc districtes del Nepal amb uns 43.000 habitants i a una altura que va des dels 600 fins als 7.000 metres per sobre del nivell del mar. S'estima que el 80% de la població ha quedat afectada i l'orografia del terreny dificulta moltíssim l'enviament d'ajuda, ja que a moltes zones només s'hi pot accedir a peu.

Es pot ajudar l'organització mitjançant Gofundme Living Nepal by Sara Pavone.

o fent un ingrés a

IBAN ES55 0239 2054 9530 4002 7384 amb el concepte: Living Nepal

també podeu contactar els membres de l'organització a través del mail livingnepal@riseup.net i els podeu seguir a la seva pàgina de Facebook

Comentaris

penso anar hi a nepal per l'hiver per fer un treball amb nens especialment o en lo que pugui ajudar. vull rebra informacions del que puc fer. gracies

Bona tarda Fatima

Per a rebre més informació sobre el projecte pots contactar directament amb l'organització a través del seu correu electrònic livingnepal@riseup.net i els pots seguir a la seva pàgina de Facebook

Moltes gràcies

Equip de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou