Somàlia, un país ferit per les guerrilles islàmiques i pràcticament sense govern. MSF hi actua

Somàlia, un país ferit per les guerrilles islàmiques i pràcticament sense govern. MSF hi actua

Resum: 

Al país s'està desenvolupant des de ja fa temps un conflicte armat entre un govern feble, que té el suport de Nacions Unides, i les guerrilles dels “senyors de la guerra” que es “reparteixen” el país.

Veiem la tasca que hi fa Metges sense Fronteres entre el foc creuat d'un conflicte armat guerrilles islamistes - govern que va a més.

Els equips sanitaris de MSF han tractat a 127 ferits en l'hospital Daynile de Mogadiscio en 3 dies. Aquesta nova escalada de violència copeja de nou una ciutat devastada per la guerra. MSF està preparant nous enviaments d'equipament mèdic i medicaments per a abastir a l'hospital. A més, un tercer cirurgià somalí es va a unir a l'equip de MSF que ha estat treballant sense descans des del mateix dilluns.

"El nostre personal a Somàlia està tractant als ferits de guerra i fent tot el que està en les seves mans per a respondre a les enormes necessitats mèdiques causades per una situació que és cada vegada més volàtil”, diu Thierry Goffeau, el coordinador general de MSF. "Hem muntat botigues fora de l'hospital per a poder atendre a l'enorme flux de pacients que està arribant, però depenem dels enviaments de subministraments mèdics que vagin arribant”. Totes les ferides que estan sent tractades són el resultat d'explosions o de tirs.

Metges sense Fronteres també fora de la capital

MSF porta a terme projectes en vuit regions del sud i centre de Somàlia. Més de 1.300 treballadors somalíes reben suport de més de 100 treballadors a Anaerobi, Kenya, proporcionen atenció primària de salut, tractament per a la tuberculosi i la desnutrició, cirurgia i subministraments de primera necessitat als desplaçats. MSF no accepta fons de cap govern per als seus projectes a Somàlia i treballa en el país únicament amb els fons provinents de les aportacions de particulars.

La situació humanitària i bèl·lica a Somàlia

Centenars de somalis han fugit aquest dijous de Mogadiscio mentre l'enfrontament entre els insurgents radicals islamistes d'Al-Shabaab i les forces governamentals han entrat en el quart dia de lluita amb les dues parts que asseguraven avenços.

Els residents han fugit de la possible matança, uns amb les seves pertinences amuntegades en carretons, altres amb els seus fills, mentre els rebels d'Al-Shabaab van carrer per carrer lluitant contra les forces somalis amb el suport de la Unió Africana (UA).

Comentaris

Una altra situació com Afganistan, Iraq o Paquistan, amb zones controlades per senyors de la guerra, com feudals, amb la diferència q els EEUU no han entrat en conflicte obert aquí. De moment els cascs blaus de la ONU, forces de la Unió Africana, i poc més, l'OTAN apareix. Més islamistes armats, potser per traficants a canvi d'opi afganès, o pels petroeuros dels Saudites... who knows.

Afegeix un comentari nou