Com sumar-se a l’ajuda de les entitats internacionals a les víctimes dels terratrèmols a l’Afganistan

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Metges Sense Fronteres s'ha bolcat per ajudar les víctimes dels terratrèmols des del primer moment. Font: MSF
Metges Sense Fronteres s'ha bolcat per ajudar les víctimes dels terratrèmols des del primer moment. Font: MSF
Unicef és una altra de les entitats amb presència al país que està ajudant la població. Font: Unicef (X)
Unicef és una altra de les entitats amb presència al país que està ajudant la població. Font: Unicef (X)
El balanç –provisional, fins al moment– dels efectes dels terratrèmols fa feredat: almenys 2.500 víctimes mortals. Font: Unicef (X)
El balanç –provisional, fins al moment– dels efectes dels terratrèmols fa feredat: almenys 2.500 víctimes mortals. Font: Unicef (X)

Com sumar-se a l’ajuda de les entitats internacionals a les víctimes dels terratrèmols a l’Afganistan

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Organitzacions com Save The Children, Metges del Món o Unicef, entre altres, es mobilitzen per assistir la població afganesa després de l’onada de terratrèmols que ha sacsejat l’oest del país.

L’Afganistan ha tornat als titulars de la premsa internacional per una nova tragèdia. Més de dos anys després del retorn dels talibans al poder, fet que ha agreujat la gravíssima crisi humanitària i de drets humans que pateix la població, especialment les dones, el país s’enfronta ara a les conseqüències d’una terrible cadena de sismes que aquest dissabte van sacsejar l'oest del territori afganès.

El balanç –provisional, fins al moment– dels efectes dels terratrèmols fa feredat: almenys 2.500 víctimes mortals, més deu mil persones ferides i incomptables danys materials en un país que viu un calvari humanitari des de fa anys.

Tot es va precipitar després d’un terratrèmol de magnitud 6,3 que es va produir dissabte, el pitjor en anys, i al qual van seguir fins a vuit fortes rèpliques que han tingut especial afectació entorn de la quarta ciutat més gran del país, Herat. Els sismes han colpejat zones de difícil accés, han devastat nombrosos habitatges de zones rurals i han deixat sense llar a milers de persones, que necessiten ajuda urgent.

A més, per si no n’hi havia prou, aquest dilluns dos nous tremolors de magnitud 4,9 i 4,7 han tornat a colpejar l’oest del país, enmig de les operacions de rescat de víctimes del terratrèmol i les rèpliques de dissabte passat. Així, els sismes han agafat per sorpresa milers de persones voluntàries que treballaven a contrarellotge per cercar supervivents entre les runes.

El país, molt mancat de recursos per atendre les víctimes de la catàstrofe, es troba absolutament desbordat, els hospitals no donen l’abast per assumir a l’allau de persones ferides i el precari sistema sanitari no té capacitat per respondre a l’emergència. L’aïllament i la falta d’infraestructures no fan més que agreujar la tragèdia.

Ajuda internacional en comptagotes

Tanmateix, l’ajuda internacional arriba en comptagotes a l'Afganistan. Només un nombre molt reduït de països, com la Xina, l’Iran i el Pakistan, han ofert assistència al país, que en necessita de manera urgent per pal·liar els estralls de l’onada de sismes.

Nacions Unides, per la seva part, ha anunciat que desbloquejarà prop de cinc milions d’euros del fons d'ajuda a l'Afganistan per ajudar les víctimes, mentre que la Unió Europea ha compromès 3,5 milions en ajuda humanitària.

Aquí entren en joc les entitats internacionals, que de seguida s’han posat en marxa per ajudar la població, malgrat les enormes dificultats que suposa treballar en un país marginat de la comunitat internacional i ofegat econòmicament per la deriva del règim dels talibans, que d’ençà que va tornar al poder no ha parat d’imposar restriccions als drets fonamentals de la població, però també a l'ajuda internacional.

Amb tot, un grapat d’organitzacions ja han començat a prestar ajuda al país. Les repassem a continuació:

L’entitat internacional dedicada a defensar els drets de la infància a nombrosos països del món, també a l’Afganistan, explica que la cadena de tremolors ha deixat sense llar milers d’infants i ha afectat greument prop de nou-mil famílies.

En aquest context, Save The Children està desplegant ajuda humanitària d'emergència per donar suport a aquestes persones. L’organització està coordinant la resposta en col·laboració amb altres associacions a terreny, distribuint diners en efectiu per a les famílies, kits d'higiene per als nadons i suport en salut mental per als infants.

“La magnitud dels danys és espantosa. El nombre d'afectats per aquesta tragèdia és realment preocupant i continuarà augmentant, ja que encara hi ha persones atrapades entre les runes de les seves cases a Herat. Milers de famílies estan ara sense llar, sense refugi. Ho han perdut tot. La por de les rèpliques i l'esfondrament dels edificis els ha obligat a sortir a l'aire lliure a Herat”, ha assegurat Arshad Malik, director nacional de Save the Children a l'Afganistan.

Per això, l’entitat demana donacions per “proporcionar ajuda humanitària vital” atès que sense una injecció urgent de diners, els programes d’assistència no donaran l’abast per ajudar una població que viu una crisi darrere l’altra. "Estem treballant per proporcionar a les famílies subvencions d'emergència en efectiu per ajudar-les a comprar materials per reconstruir les seves llars i altres subministraments urgents, com aliments i aigua potable, i per pagar l'atenció mèdica", afegeixen.

Save The Children treballa a l’Afganistan des del 1976, oferint suport als infants afganesos i les seves famílies. Té programes en marxa a nou províncies del país i col·labora amb entitats sòcies a set províncies més. Des de l’agost del 2021, coincidint amb el retorn dels talibans, ha ampliat la seva resposta per redoblar el suport als infants que necessiten ajuda i presta serveis de salut, nutrició, educació, protecció infantil, refugi, aigua, sanejament i higiene i seguretat, entre altres.

“La comunitat internacional no pot donar l'esquena a la infància d’Herat que necessita ajuda urgent”, sentencia el director nacional de Save the Children al país.

L’organització internacional d'acció medico-humanitària té una llarga experiència en l’assistència a persones amenaçades per conflictes armats, violència, epidèmies o malalties oblidades, desastres naturals i exclusió de l'atenció mèdica. Davant de la catàstrofe, l’entitat ha instal·lat cinc tendes al recinte de l’hospital regional d’Herat amb capacitat per acollir fins a vuitanta pacients. Fins al moment, detalla, n’ha atès més de tres-cents.

També ha enviat kits que permeten tractar fins a quatre-centes persones ferides per respondre a l’afluència massiva de víctimes i ha ubicat un equip mèdic a la sala d’emergència del mateix hospital per oferir suport addicional.

Igualment, mentre continuen els treballs dels serveis d’emergència, Metges Sense Fronteres segueix de prop per adaptar la seva resposta a les necessitats existents. Tothom que ho vulgui, pot col·laborar amb l’organització a través del seu web.

L’entitat per la infància ja es va activar per proporcionar ajuda davant del terratrèmol que va afectar l’Afganistan el juny de l’any passat i ara s’ha tornat a posar en marxa per assistir la població, amb especial cura dels infants, després de l’onada de sismes que ha devastat l’oest del país asiàtic.

Unicef explica que ha desplegat equips mòbils de salut i nutrició per brindar els primers auxilis a les persones ferides i ja està distribuint subministraments d’emergència a les comunitats més afectades. A més, personal de l’organització està identificant les necessitats crítiques de la població, que es multipliquen amb el pas de les hores.

Així, gràcies al seu fons d’emergència, Unicef està mobilitzant recursos per oferir assistència des del primer moment després dels tremolors, com per ajudar en situacions més perllongades en el temps.

Ara mateix, està distribuint medicines, kits d’higiene, kits d’alimentació i roba d’hivern per als infants i famílies –unes 1.700– que ho han perdut tot arran de la catàstrofe. A més, s’han repartit tendes de campanya per a les clíniques de salut que es fan càrrec dels milers de persones ferides.

L’ONG és una altra de les organitzacions internacionals que tenen presència a l’Afganistan i s’ha bolcat per respondre a l’emergència humanitària que assota el país. “La situació és pitjor del que podíem imaginar, atès que els habitants dels pobles devastats continuen intentant desesperadament rescatar els supervivents dels enderrocs amb les seves pròpies mans”, alerta Thamindri de Silva, directora nacional de l’entitat a l’Afganistan.

World Vision té la seva seu a la ciutat d’Herat, a uns vint-i-cinc quilòmetres de l’epicentre del terratrèmol, i ja està treballant a ple rendiment en la distribució d’ajuda humanitària per a la població.

Així, ha mobilitzat deu unitats de salut mòbils per brindar assistència mèdica urgent a les persones que ho necessiten. També ha distribuït més de tres-cents kits d’articles no alimentaris, a més de suport al personal de l’entitat al país, que viu en primera persona les conseqüències de la tragèdia.

Amb tot, des de les seves xarxes socials, World Vision expressa que continua treballant amb les autoritats i les entitats sòcies per ampliar la seva resposta a l’emergència mitjançant alimentació, aigua i protecció infantil, entre altres. Es pot col·laborar amb l’entitat a través del seu web.

L’organització dedicada a millorar la vida de les persones més vulnerables, amb presència a 111 països del món, tampoc s’ha quedat de braços plegats davant l’escenari dantesc que es viu a l’Afganistan.

"El terratrèmol s’ha produït en un moment en què el país s'enfrontava a una greu crisi humanitària que comptava amb un finançament del tot insuficient", ha dit Reshma Azmi, directora adjunta de Care a l'Afganistan, qui, alhora, alerta que l’arribada de l’hivern i la baixada de temperatures pot complicar encara més la situació de la població i deixar descobertes les seves necessitats bàsiques.

Care explica que ha parlat amb les famílies afectades a la zona propera a Herat per avaluar les seves necessitats, i que aquestes requereixen urgentment aliments, refugi, diners en efectiu i aigua potable.

L’entitat, que va començar a treballar a l’Afganistan el 1961, ha estat donant suport a les afectades des de les primeres hores posteriors als terratrèmols mitjançant el desplegament d’equips de salut mòbils, equips per tenir cura del bestiar, així com oferint recursos econòmics als jornalers. També té previst repartir roba d’hivern, mantes i kits de dignitat per a dones i nenes de les zones afectades. Es pot col·laborar des del seu web.

Afegeix un comentari nou