Com es pot ajudar les víctimes del terratrèmol del Marroc des de Catalunya?
Diverses entitats han activat campanyes d’emergència i han posat en marxa fons de solidaritat per recollir donacions i ajudar les persones damnificades pel sisme que va sacsejar el Marroc la nit de divendres.
El divendres 8 de setembre del 2023 passarà a la història com un dels dies més tràgics de la història recent del Marroc. Pocs minuts després de les onze de la nit, un fort terratrèmol va sacsejar el país, amb conseqüències encara difícils de valorar.
L'últim balanç oficial xifra les víctimes mortals del sisme en gairebé tres mil i eleva el nombre de persones ferides a més de dues mil, la meitat en estat crític. No obstant això, el recompte encara és provisional i els serveis d’emergència continuen treballant a contrarellotge per cercar supervivents entre les runes de la catàstrofe. Els danys materials són incalculables.
El terratrèmol, de magnitud 7, és el pitjor que ha assotat el Marroc en cent vint anys i ha tingut l’epicentre molt a prop de la localitat d'Ighil, a la zona de les muntanyes de l’Atles, a uns seixanta quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Marràqueix, que ha quedat greument danyada. El sisme ha deixat víctimes a una desena de províncies, entre les quals les més afectades són Al Haouz i Taroudant.
Com ha passat amb altres emergències i catàstrofes, la ciutadania catalana s’ha activat per oferir suport a la població afectada pel terratrèmol. La Generalitat de Catalunya, en la línia del que fan palès les organitzacions internacionals en aquests casos, subratlla que la millor manera d’ajudar és fer aportacions econòmiques a organitzacions que ja treballen a la zona o al país.
“Es desaconsellen les col·lectes i els enviaments d’aliments, de materials genèrics i de medicaments, ja que corren el risc de no respondre a les necessitats sobre el terreny i de provocar problemes logístics, econòmics i ambientals”, apunten des del web del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, on també s'indiquen els diversos telèfons que s'han habilitat per atendre emergències.
Així doncs, la manera més efectiva de donar suport al Marroc és vehicular la solidaritat a través d’entitats humanitàries que tenen presència sobre el terreny, per tal d’assegurar que l’ajuda arriba a qui més ho necessita. Fer-ho d’aquesta manera també genera un impacte positiu, atès que les organitzacions poden adquirir els productes a nivell local i així s’ajudarà a enfortir l’economia local de la zona afectada.
A continuació, repassem algunes organitzacions i entitats que han engegat vies d’ajuda a la població afectada pel terratrèmol del Marroc.
L’entitat compta amb una àmplia trajectòria i experiència treballant al Marroc, on ha ajudat a desenvolupar multitud de projectes per afavorir el desenvolupament del país. Així, el Fons Català de seguida ha obert una campanya d’emergència en suport a la població afectada pel sisme.
En un comunicat, explica que està en procés d’identificar les respostes d’emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció postemergència, tenint en compte la població d’origen marroquí que viu a Catalunya. A més, destaca que impulsarà un treball de recuperació “amb enfocament municipalista i territorial”.
Per això, l’entitat fa una crida als ajuntaments, les institucions supramunicipals i la ciutadania a solidaritzar-se amb el país i la població damnificada. Les aportacions es poden fer arribar a través de:
-Bizum, al número 06974 amb el concepte ‘Terratrèmol Marroc’.
-Transferència bancària amb el concepte ‘Terratrèmol Marroc’ als comptes:
ES91 0182 6035 4102 0160 8531
ES71 2100 3200 9625 0002 9627
Què pots fer per donar suport a la població afectada per la catàstrofe humanitària provocada pel terratrèmol al #Marroc?
— FonsCatalàCooperació (@FonsCatala) September 12, 2023
Recomanem fer donatius econòmics a organitzacions especialitzades en comptes de fer enviament de materials. T'ho expliquem aquí pic.twitter.com/wKkPcCbvbJ
Des de dissabte, l’entitat diocesana manté oberta la campanya d’emergència ‘Càritas amb el Marroc’, en què demana a la ciutadania ajuda per atendre les persones afectades pel terratrèmol que ha sacsejat el Marroc. Equips locals de Càritas al país treballen des de les primeres hores del matí de dissabte per valorar l’abast de la tragèdia i articular una resposta immediata a l’emergència.
L’organització recorda que fa dècades que dona suport a Càritas Marroc en projectes d’atenció a persones migrants. “Ara necessitem el teu suport més que mai”, assegura l’entitat. Es pot col·laborar amb la campanya a través del web de l’entitat i dels següents comptes bancaris que Càritas té oberts:
BANCO SANTANDER ES25 0049 6791 7728 1601 1350
CAIXABANK ES03 2100 2208 3802 0029 0649
@_CARITAS activa una campanya d’emergència per ajudar les víctimes del terratrèmol del Marroc
— Caritas Catalunya (@CaritasCataluny) September 12, 2023
Ofereix acompanyament a Càritas Rabat, amb la qual porta anys treballant en projectes de mobilitat humana.https://t.co/o9Dgp70ffv pic.twitter.com/ieNYCX62T4
L’organització internacional també ha posat fil a l’agulla per recollir suports per a la població víctima del pitjor sisme que ha tingut lloc en cent vint anys. “En una situació d'emergència, les primeres hores són les que compten; cada segon és bàsic, cada minut es pot salvar una vida”, asseguren al seu web.
Per respondre a l’emergència i cobrir amb rapidesa les necessitats bàsiques de les afectades, Oxfam Intermón posa a disposició un Fons d’Ajuda Humanitària per tal de rebre donacions. Es poden aportar diferents quantitats i per diverses vies. Sempre a través de l’espai habilitat al web de l’entitat.
El epicentro del #TerremotoMarruecos fue en la cordillera del Atlas, al sur de Marrakech, y sus consecuencias han afectado a muchas de las poblaciones cercanas.
— Oxfam Intermón (@OxfamIntermon) September 13, 2023
Colabora: https://t.co/zcCpLMcbcP pic.twitter.com/SbltkCT2Eu
Els equips de Creu Roja es van desplegar immediatament en el terreny per avaluar la situació, així com proporcionar suport en les operacions de cerca i rescat de les supervivents del terratrèmol. L’organització ha explicat que el Marroc podria necessitar ajuda “durant mesos, potser anys” per reconstruir les zones afectades per la catàstrofe.
L’entitat té en marxa diverses vies per rebre donacions, com des del seu web, a través de Bizum al número 33512, del telèfon 900 104 971, o enviant un SMS amb la paraula TERREMOTO al 38088.
[#TerratrèmolMarroc]
— Creu Roja Catalunya (@CreuRojaCAT) September 10, 2023
Més de 2.000 víctimes mortals i milers de ferits. Col·labora en l'emergència i en l'assistència humanitària a les víctimes.
L’associació catalana, que treballa pel foment de l'emprenedoria social entre col·lectius d'origen divers i la Cooperació al Desenvolupament al Nord del Marroc, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per proporcionar ajuda humanitària urgent a les comunitats afectades pel terratrèmol.
“El nostre objectiu és brindar suport a les persones que han perdut les seves llars i els seus éssers estimats, amb la col·laboració d'associacions locals que treballen sobre terreny a la regió afectada”, afirmen des de l’entitat.
Les primeres donacions que recullin, indica l’entitat, serviran per donar resposta a necessitats bàsiques, com menjar, aigua i medicaments essencials, entre altres. Azahara ONG, amb presència al Marroc des de fa anys, crida a unir-se a aquest esforç humanitari a través de la campanya de crowdfunding a la plataforma Migranodearena per ajudar qui més ho necessita.
HEMOS ABIERTO UN CROWDFUNDING PARA AYUDAR LAS VÍCTIMAS DEL TERREMOTO. Lo haremos mediante la colaboración de entidades locales que estan con las famílias ahora mismo sobre terreno. https://t.co/lkUjdiLB4Z pic.twitter.com/FPmp6jLxlM
— Azahara.org (@azaharaong) September 10, 2023
L’organització enfocada a treballar pels drets de la infància a través de l’educació també ha activat una campanya per rebre donacions que ajudin a millorar la situació de les persones afectades pel terratrèmol.
Educo és membre de Childfund Alliance, una de les principals coalicions internacionals d’ONG, amb presència a més de setanta països. L’aliança ha desenvolupat programes al Marroc durant molts anys en col·laboració amb organitzacions i ONG locals.
“Milers de nens i nenes i les seves famílies estan dormint a la intempèrie per por a futures rèpliques i manquen d'allò més bàsic. La teva ajuda ara és imprescindible”, destaca l’entitat. Per això, Educo ofereix la possibilitat de fer donacions a través del seu web.
El número de muertos por el terremoto en Marruecos asciende ya a 2.800.
— Educo (@Educo_ONG) September 12, 2023
Miles de niños y niñas y sus familias están durmiendo al raso y carecen de lo más básico. En una situación de emergencia, cada minuto es vital para salvar vidas.
Dona: https://t.co/SI24K4SQqC pic.twitter.com/pMhpvPP81n
Amb presència al Marroc des del 1997, l’entitat ha mobilitzat un fons d’emergència per pal·liar l’impacte del sisme. L’equip al Marroc està treballant juntament amb organitzacions sòcies i les autoritats locals per analitzar les necessitats humanitàries i respondre com més aviat millor a l’emergència humanitària.
Així, es pot col·laborar a través del web de Moviment per la Pau, des del correu donaciones@mpdl.org o del següent compte bancari, amb el concepte ‘Emergencia Marruecos’:
ES41 0049 0001 5026 1001 9984
Metges Sense Fronteres (MSF) és una organització que té una àmplia experiència a l’hora de respondre a emergències de tota mena. Així ho ha fet també davant de la catàstrofe que ha assotat el Marroc, mobilitzant els seus efectius per avaluar les necessitats a la zona afectada i oferir suport a la població. Alhora, MSF disposa d’un fons d’emergència per recaptar donacions, que es poden fer a través del seu web.
L’entitat assenyala que, actualment, té prop d’una desena de persones del personal mèdic i logístic explorant diverses zones del sud de la ciutat de Marràqueix per avaluar les necessitats més urgents, i assegura que l’ajuda és més necessària a les zones muntanyoses de l’Alt Atles, on és més difícil arribar atès que les carreteres han quedat malmeses pels efectes del terratrèmol.
“En aquest context, necessitem atendre les persones ferides i realitzar procediments mèdics com a cirurgies o diàlisi ràpidament, la qual cosa pot ser un desafiament quan les capacitats de salut locals es veuen greument afectades per un desastre”, alerten des de MSF.
MARRUECOS
— Médicos Sin Fronteras (@MSF_Espana) September 12, 2023
Nuestro coordinador de emergencias, John Johnson, describe la situación tras el #terremoto:
"Nos instalamos en Marraquech y nos desplazamos a un pueblo llamado Amizmiz, que está cerca del epicentro del terremoto que ocurrió el 8 de septiembre..."
pic.twitter.com/vwl2lLfvHn
Afegeix un nou comentari