Eduardo Izquierdo: "Liderar no és fàcil i el primer que s’ha de tenir és consciència d’un mateix"

 Font:
Font:

Eduardo Izquierdo: "Liderar no és fàcil i el primer que s’ha de tenir és consciència d’un mateix"

Resum: 

Entre els dies 8 i 22 de setembre, Eduardo Izquierdo impartirà el curs de Direcció d'equips de treball, en el marc de l'Escola d'Estiu del Voluntariat.

Eduardo Izquierdo és llicenciat en Comunicació Audiovisual i diplomat en Relacions laborals. Des de fa 4 anys, és responsable del departament laboral de Suport Associatiu des d’on presta serveis d’assessorament i gestió a entitats no lucratives en l’àmbit de la gestió de les persones.

El proper dia 8 de setembre començarà el curs de Direcció d’equips de treball que s’impartirà els dilluns i dimecres, en horari de 09:30 a 13:45, fins el dia 22.

El curs és gratuït per a les persones que formin part d’una entitat però cal reservar plaça mitjançant el formulari d’inscripció.

El proper 8 de setembre, participaràs en el curs de Direcció d'equips de l'Escola d'Estiu del Voluntariat. Ens pots fer cinc cèntims de quins temes es tractaran durant el curs?

El curs està format de cinc sessions força atípiques, ja que intentem fugir del format clàssic de curs teòric on s’expliquen un munt de teories difícils de traslladar després de la vida real.

Intentem jugar amb coses que ens envolten (personatges televisius, estrelles del rock, polítics...) per descobrir entre tots aquelles característiques dels bons líders i com podem aplicar de forma pràctica tot això al nostre dia a dia. Així, de forma natural van sortint conceptes com estils de lideratge, motivació d’equips, comunicació de temes crítics, etc.

Quines diferències hi ha entre dirigir un equip en una empresa i fer-ho en una entitat no lucrativa?


És evident que hi ha una sèrie d’elements diferenciadors. Les entitats sense ànim de lucre inclouen un element ideològic molt important que les empreses no acostumen a tenir i pel que probablement pagarien. Per tant, un dels elements bàsics de la direcció d’equips de treball, que és el control de la motivació, varia força.

Què cal tenir en compte per gestionar un equip on es combinin el treball de persones voluntàries amb el de treballadors contractats?

Doncs tornem a la motivació. En els voluntaris, hi ha elements motivadors que no són presents com poden ser el salari o l’ascens professional. En canvi hi ha altres que, com et deia, poden ser-hi de forma més acusada: temes ideològics, sentit de pertinença a l’entitat, etc.

Això fa que haguem de parlar de la motivació variable -que és un punt on fem especial incidència al curs- i, sobretot i atès el sector en el qual ens trobem, de la motivació emocional. Insistim molt en poder motivar a partir de les emocions perquè creiem que és una bona base per l’èxit.

Quines habilitats ha de tenir una persona que vulgui posar-se al capdavant d'un equip de treball?

Moltes. Liderar no és fàcil i el primer que s’ha de tenir és consciència d’un mateix (de les fortaleses i mancances) i del que significa liderar.

Un líder ha de ser un bon comunicador, bon motivador, saber delegar... En definitiva, moltes coses, encara que si m’hagués de quedar amb una diria que ha de ser empàtic, és a dir, ha de poder posar-se en el lloc de la gent a la qual està dirigint perquè així li serà més fàcil conèixer com se senten, com treballen, què els manca o sobra, què necessiten...

I què no hauria de fer mai un bon líder?

Creure que la seva posició el legitima per a qualsevol cosa i que té el poder absolut. Aquesta és la gran errada dels líders perquè acostuma a traduir-se en coses com por dels membres de l’equip envers la seva persona, desconfiança, alienació respecte a les idees de l’organització, etc. El fracàs, llavors, està assegurat.

Més informació:

Curs de Direcció d’equips de treball

Afegeix un comentari nou